19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRegiile primariei, privatizate

Regiile primariei, privatizate

Autoritatile locale craiovene vor sa scape de administrarea regiilor si serviciilor din subordine. Edilii cred ca privatizarea acestora are atât parti pozitive, cât si negative.


Privatizarea regiilor si serviciilor din subordinea Primariei Craiova este tot mai aproape de a se materializa. Satui sa aloce anual bani de la bugetul local pentru mentinerea acestora, edilii doresc sa urgenteze scoaterea lor la licitatie. Daca in cazul unora in acest an privatizarea va fi realizata, pentru altele nu a fost pronuntat un anumit termen.


Primul pe lista este Serviciul Public de Salubritate (SPS) care, pâna la sfârsitul anului, va iesi din subordinea municipalitatii. „Dupa ce a fost intocmit studiul de oportunitate, asteptam votarea caietului de sarcini de catre consilierii locali si apoi vom organiza licitatia in vederea concesionarii. Pâna in prezent, mai multe firme s-au aratat interesate de acest serviciu“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul SPS. Anul acesta, pentru activitatea de curatenie a fost aprobata o suma de 50 de miliarde de lei, din bugetul local. Reprezentantii primariei sustin ca firma câstigatoare nu va putea umfla preturile, deoarece tarifele practicate de serviciu vor putea fi modificate doar cu acordul consilierilor locali, asa cum se intâmpla in prezent.


Investitorii ar lasa craiovenii fara apa si caldura


De privatizare nu va scapa nici Regia Autonoma de Apa Craiova. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, in cursul acestui an conducerea este obligata sa intocmeasca si caietul de sarcini. Edilii sunt insa ingrijorati ca noii conducatori nu vor mai tolera datoriile de sute de miliarde ale craiovenilor si ii vor debransa de la retea pe consumatorii rau-platnici. Zeci de mii de persoane ar ramâne astfel fara apa curenta. Nu toate regiile primariei sunt pregatite de privatizare. In cazul Regiei de Termoficare, de exemplu, viceprimarul Sorin Iordache nu crede ca se poate vorbi de privatizare in urmatorii doi ani. Motivul principal il reprezinta datoriile de aproximativ 900 de miliarde pe care le are de recuperat de la populatie. „Nu cred ca se va baga nimeni sa ia regia când trebuie sa recupereze atâtia bani. Când vom mai recupera, sa speram ca va deveni interesanta pentru investitori. Am putea insa sa ajungem intr-un punct mort, deoarece cea mai mare parte dintre craioveni nu isi platesc facturile si ar ramâne in plina iarna fara caldura“, a spus Tatian Tudorache, directorul regiei.


Transportul si Pietele, pe lista de asteptare


Privatizarea Regiei Autonome de Transport (RAT) ar putea avea loc la anul, dupa cum declara oficialii primariei. Aducerea unui investitor ar impiedica insa municipalitatea sa impuna politicile sociale pe care le implementeaza la ora actuala. „Cei care vor veni nu vor mai fi interesati, spre exemplu, sa foloseasca anumite trasee, deoarece transporta foarte putini oameni si nu este profitabil. Oricum, inainte de privatizare regia trebuie mai intâi pregatita, deoarece in anii trecuti a avut o situatie financiara mai dificila“, a declarat Virgil Boboc, directorul RAT Craiova. In hora privatizarii ar putea intra si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Mai exact, intretinerea spatiilor verzi va fi scoasa la licitatie, cel mai probabil la inceputul anului viitor.


In ceea ce priveste Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor, desi se vorbea inca de anul trecut de privatizare, autoritatile nu sunt sigure ca actiunea ar avea succes. Mai intâi ar trebui aduse la standarde moderne toate pietele, in caz contrar edilii fiind sceptici ca firma câstigatoare ar avea interesul sa investeasca. Directorul serviciului, Gheorghe Calinoiu, considera insa ca privatizarea ramâne la latitudinea primariei, care va decide ce este in avantajul sau. In cazul in care se hotaraste sa mearga pe varianta privatizarii, primaria nu garanteaza pastrarea locului de munca pentru nici unul dintre sutele de angajati care se afla pe statele de plata ale regiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU