21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalKarate incepe si se sfârseste cu respect

Karate incepe si se sfârseste cu respect

Cunoscându-te pe tine mai intâi si apoi pe ceilalti si modelându-ti viata dupa Karate-do vei ajunge sa nu te mai gândesti cum sa câstigi, ci cum sa faci sa nu pierzi. In artele martiale traditionale nu exista intentia de a ataca.


La Cercul Militar din Craiova, de mai mult timp, copiii desfasoara activitati extrascolare binevenite pentru toti cei care doresc sa se destinda dupa o zi de cursuri.


La cercurile de dans modern, la cel literar – muzical artistic si, in special, la cercul de arte martiale traditionale gasim in fiecare zi o multime de parinti ce isi asteapta copiii care au facut din aceste cursuri o a doua scoala.


Multi dintre parinti au ales ca odraslele lor sa urmeze un curs de autoaparare datorita conduitei care se impune aici.


„Adevaratul Karate – do este antrenarea si dezvoltarea mintii si trupului in spiritul modestiei, devotiune totala cauzei juste in perioade critice“, sustine Gichin Funakoshi, cel care a conceput cele douazeci de percepte ale karate-ului.


Aceste douazeci de percepte ale Karate-ului sunt reguli calauzitoare ale pregatirii personale, reguli care arata importanta educarii spiritului asupra educarii fizicului.


Fondatorul scolii de Shotokan, Funakoshi, sustine si ideea potrivit careia „Karate-ul este o arta, nu un sport“ si faptul ca aspectul intelectual are mai multa importanta decât cel fizic. Acest accent pus pe comportamentul moral si drept mentine elevul pe calea care duce la dezvoltarea individuala si perfectiune.


Karate-ul a fost dezvoltat ca arta a autoapararii omului slab in fata celui puternic. Aceste arte martiale nu au nici o legatura cu sportul.


„Nu ne trebuie campioni de dragul campionilor“, a declarat Gabriel Gulie, unul dintre posesorii de centura neagra cu patru dan din România. Dupa 1990, in România au fost multi tineri care doreau sa practice aceste arte martiale, insa s-a constatat ca pentru multi a ramas doar o curiozitate.


România – numarul unu in lume


Unul dintre putinii sustinatori devotati si inainte de revolutie si mai ales dupa, când Karate-ul a intrat in legalitate si la noi in tara, este Dan Stuparu. Detinatorul centurii negre cu sapte dan, presedintele Federatiei Române de Arte Martiale si personalitate marcanta atât in Europa, cât si peste Ocean.


In Craiova sunt foarte multe cluburi de Karate, insa putine se pot mândri cu realizarile celor de la Cercul de Arte Martiale din Casa Armatei Craiova. Aici, din 1990, antreneaza fara pic de oboseala zi de zi unul dintre cei mai buni profesori de Shotokan – Fudokan din România. Gabriel Gulie prezinta o carte de vizita impresionanta: centura neagra cu patru dan. Din 1990, este antrenor atestat.


Este primul care a deschis o scoala de arte martiale traditionale din România. Din 1996, este arbitru international cu licenta obtinuta la Milano, in Italia. In cei 17 ani de cariera a reusit sa formeze peste 80 de centuri negre in toata tara si numerosi campioni nationali si internationali.


Gabriel Gulie este, in primul rând, un formator de caractere. „Este o lupta intre mine si copil. Pâna acum am câstigat numai eu. Mai este si selectia naturala, cei lenesi se autoexclud“, a precizat Gabriel Gulie. Impreuna cu parintii si copiii care practica artele martiale traditionale, Gabriel Gulie a alcatuit o echipa care lupta pentru formarea unei valori.


„Daca mai multi oameni ar practica artele martiale si le-ar intelege filosofia, ar fi o lume mult mai buna, cu siguranta“, este de parere Gabriel Gulie.


Pe plan profesional, clubul de arte martiale traditionale a reusit sa dea in fiecare an la lotul national cel putin doi sau trei sportivi care au obtinut rezultate chiar foarte bune.


România este, in prezent, numarul unu in lume la aceasta disciplina – Shotokan – Fudokan, chiar inaintea celor care au inventat-o.


Campioni cu care ne putem mândri:


Daniel Bibu – campion european la juniori


Oana Balan – campion european la tineret si medalie de bronz la mondiale


Dragos Balan – campion european la juniori


Catalin Oprita – campion european la juniori


Ionut Scarlat, Vladut Popescu, Robert Iancu, Irina Guta, Elena Marin si multi altii – medaliati la campionatele nationale de arte martiale traditionale


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS