22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalViitorul tarii e in mâinile parlamentului

Viitorul tarii e in mâinile parlamentului

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a venit ieri in control la Bucuresti. Vizita oficialului UE vine in contextul in care mai multi europarlamentari au criticat dur modul in care Parlamentul României actioneaza impotriva coruptiei.


De la primele ore ale diminetii, Franco Frattini a avut intrevederi cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si cu ministrul justitiei, Monica Macovei, si ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.


In urma acestor intâlniri, principala concluzie a fost aceea ca in momentul actual nu se mai pune problema „steguletelor rosii“. Frattini a felicitat autoritatile române pentru rezultatele obtinute pâna acum in domeniul justitiei si al securizarii frontierelor, dar a atras atentia ca progresele trebuie continuate, astfel incât procesul de reforma sa fie unul ireversibil. „Sunt mai mult decât optimist in ceea ce priveste progresele facute in portofoliul de care ma ocup. Rezultatele obtinute pâna acum vor fi reflectate pozitiv in raportul de monitorizare. Si eu am convingerea ca in luna mai va fi un raport pozitiv“, a spus oficialul UE. In opinia sa, este foarte important ca decizia privind data aderarii României sa fie luata pe baza raportului din luna mai. „Dupa aceasta data vom continua monitorizarea, insa nu vrem sa cream incertitudini cu privire la data integrarii“, a adaugat Frattini.


Referindu-se strict la problema coruptiei, comisarul european a insistat asupra faptului ca „este foarte important sa fie continuata deschiderea de noi investigatii in dosare de coruptie“. El a adaugat ca acest lucru trebuie sa se intâmple „numai acolo unde este nevoie“, iar intreaga procedura trebuie sa fie facuta „intr-un mod foarte transparent“.


Frattini a apreciat ca DNA lucreaza bine, iar in acest moment este important sa se evite schimbarea magistratilor alesi in urma cu doar câteva luni. „Ar fi o greseala“ schimbarea regulilor de numire in DNA, a adaugat el.


Comisarul european a evitat insa sa se pronunte asupra modului in care parlamentul a actionat atât in privinta ordonantei DNA ori a cererii de perchezitie. El a precizat ca nu vrea sa se amestece in treburile legislativului.


„Tocmai pentru ca nu vreau sa ma amestec in treburile parlamentului, am spus ca o parte foarte importanta din viitorul României sta in mâinile acestui for legislativ. Tara are nevoie de suportul Parlamentului, pentru ca reformele sa poata continua“, a spus Frattini, amintind ca puterea legislativa este o prerogativa a suveranitatii tarii.


„Justitia este cel mai important punct pentru aderare, iar progresele in acest domeniu trebuie sa continue“, a conchis comisarul european.


Tariceanu: Intram pe merit


La rândul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca, prin masurile luate, autoritatile române vor sa demonstreze ca tara noastra este capabila sa isi respecte angajamentele in fata UE. „Astfel incât decizia aderarii la 1 ianuarie 2007 sa nu fie una care sa se bazeze pe criterii politice, ci pe progresele si capacitatea României de a-si indeplini angajamentele“, a adaugat premierul. In opinia sa, progresele facute in problema coruptiei se datoreaza in principal ministrului justitiei, Monica Macovei. „DNA a devenit o institutie eficienta. Am facut pasi importanti pentru recladirea unei justitii independente de factorul politic“, a subliniat Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU