19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionarii primariei se „perfectioneaza“ fara succes

Functionarii primariei se „perfectioneaza“ fara succes

Primaria Craiova a cheltuit in 2005 sute de milioane de lei pentru perfectionarea profesionala a functionarilor publici, insa activitatea unora dintre ei este in continuare nemultumitoare pentru alesii locali.


Pentru a invata sa isi faca treaba pentru care sunt platiti, functionarii din Primaria Craiova saracesc anual bugetul local cu sute de milioane de lei, care sunt investite in pregatirea lor profesionala. Daca orele de curs dau roade in toate cazurile nu pot spune cu exactitate nici macar alesii locali, care sunt rezervati in a-si exprima parerea in legatura cu subalternii lor. Cert este ca functionarii au dreptul de a participa la cursuri de perfectionare si masterate care sa le imbunatateasca performantele, potrivit Legii nr. 188/1999 republicata.


Unii functionari au cheltuit banii de pomana


In cursul anului 2005, pentru cursurile de perfectionare, contribuabilii au platit 327 de milioane de lei, la care s-au adaugat cheltuielile de cazare, care au ajuns la 523 de milioane de lei. In ceea ce priveste cheltuielile suportate cu masteratele pentru acelasi an, acestea se ridica la suma de 550 de milioane de lei. Astfel, aproximativ 1,4 miliarde de lei au fost investiti in functionarii din Primaria Craiova.


Suma nu este insa considerata foarte mare de alesii locali, care sustin ca angajatii primariei au nevoie de perfectionare permanenta.


„La unii dintre cei care au participat s-a cunoscut ca au urmat cursuri, in schimb la altii nu. Imbunatatirea performantelor a depins insa in mare masura de interesul pe care l-a avut fiecare functionar in parte. Nu pot insa sa spun ca sunt foarte multumit de toti, unii doar au pierdut timpul“, a spus viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Dupa ce a studiat activitatea angajatiilor din subordinea sa, la aceeasi concluzie a ajuns si celalalt viceprimar, Sorin Iordache. „In mare parte s-a cunoscut frecventarea cursurilor de perfectionare. Unii erau bine pregatiti inainte sa participe la astfel de ore, in schimb altii erau slabi din punct de vedere profesional si nici dupa cursuri nu au fost mai buni“, a conchis Sorin Iordache.


Specializari la mare si la munte


In periplu prin tara, functionarii cu chef de perfectionare s-au deplasat la Predeal, Sinaia, Bucuresti, Jupiter, Neptun, Mamaia, Eforie Nord sau Busteni. Acestia au stat plecati intre trei si sapte zile, in functie de complexitatea temei predate. In total, in 2005, cursuri de perfectionare au urmat 66 de functionari publici, in timp ce la masterat s-au inscris doar 53 de cursanti. Potrivit Legii nr. 188/1999 republicata, cei inscrisi la masterat au fost obligati sa se angajeze in scris ca vor lucra minimum cinci ani in cadrul Primariei Craiova. In cazul nerespectarii angajamentului, acestia vor suporta cheltuielile, proportional cu timpul ramas pâna la implinirea termenului.


Printre cei care au urmat atât cursuri de perfectionare, cât si masterat se numara directorul Directiei Impozite si Taxe, Nicolae Vacariu, sefa Serviciului de Investitii, Sabina Dumitru, sau Irina Stuparu, sefa Serviciului Administratie Publica Locala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS