30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn orfan asteapta de peste o jumatate de an pensia de urmas

Un orfan asteapta de peste o jumatate de an pensia de urmas

Aproximativ 2.000 de copii primesc in prezent pensie de urmas, in judetul Dolj, in urma decesului unuia dintre parinti sau al ambilor. O situatie cu totul speciala este a unui adolescent orfan de ambii parinti, din Craiova, care asteapta de peste sase luni sa primeasca pensia de urmas cuvenita.


Valentina Chirtu, din Craiova, a trimis pe adresa Gazetei de Sud o scrisoare in care prezinta situatia fratelui ei. In urma cu sapte ani, cei doi si-au pierdut tatal. In vara anului trecut, Aurelia Chirtu, mama Valentinei si a lui Constantin Dumitru, a decedat. Fata este deja pe banii ei, casatorita, dar fratele este inca elev la Liceul CFR Craiova. Din cele mentionate de acestia, au depus o cerere si actele necesare pentru solicitarea pensiei de urmas cuvenita baiatului, in urma decesului parintilor, dar de peste sase luni acesti bani intârzie sa apara.


„Mi-au spus ca ar fi indicat sa refac dosarele parintilor“


„Fratele meu isi continua studiile si are dreptul sa primeasca pensie de urmas. Din luna septembrie si pâna acum, pe acest copil l-am intretinut eu, cu tot ce am putut, sa-si continue scoala… Am asteptat sase luni si nu am primit nici o decizie de la Casa de Pensii. In luna ianuarie am batut de cinci ori drumul acestei institutii pentru a solicita un raspuns. Mi s-a spus ca nu se gasesc dosarele parintilor si momentan nu se poate face nimic. Nu mi s-a dat nici o speranta de rezolvare a acestui caz… Mi-au spus ca ar fi indicat sa refac dosarele parintilor, sa alerg la toate locurile de munca unde acestia au lucrat, sa obtin adeverintele necesare… Ceea ce inseamna ca dosarele parintilor mei au fost pierdute! M-am oferit chiar sa ii ajut in arhiva, sa le caute. Parintii nostri au muncit 35, 40 de ani si nu au avut parte decât de maximum cinci ani de pensie si au murit… Consider ca un astfel de dosar, al unui copil ramas orfan, ar fi trebuit sa aiba prioritate, nu sa astepte banii cuveniti luni intregi, fara nici o speranta“, a spus Valentina Chirtu.


Femeia este bugetara, lucreaza la Spitalul de Urgenta, pe un salariu destul de modest pentru a reusi sa-si intretina familia si fratele. Este hotarâta insa sa apeleze la Directia pentru Protectia Copilului sau chiar la forurile superioare, pentru a rezolva problema fratelui. „Nici macar dosarul tatalui nu l-au recalculat, fratele meu primind doar dupa acesta o pensie de maximum 1.400.000 de lei. Este elev in clasa a XII-a, are nevoie de bani pentru meditatii, abonamente pe mijloacele de transport, haine… Nu vreau ca fratele meu din lipsa banilor sa renunte la scoala, sa ramâna pe strazi din incompetenta unor angajati ai Casei de Pensii“, a mai spus Valentina.


„Incercam sa gasim cât mai repede dosarul“


Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au mentionat ca au fost intr-adevar sesizati de Valentina Chirtu, in nenumarate rânduri, dar ca momentan nu pot rezolva situatia. „Mama tânarului a fost pensionata pe vechea lege, de aceea dosarul se afla undeva prin arhiva pentru reevaluare. In urma acestui proces, in arhiva noastra s-a produs un adevarat haos, nenumarate dosare s-au ratacit… Incercam sa gasim cât mai repede dosarul femeii decedate, pentru a-i stabili tânarului drepturile cuvenite. Oricum, in prezent primeste pensie de urmas dupa tatal lui“, a mentionat Adriana Dragu, referent la Serviciul Stabiliri Pensii, din cadrul CJP Dolj. In plus, din cele precizate de angajatii Casei de Pensii, numarul copiilor care primesc pensie de urmas in urma decesului parintilor se ridica la 1.840. Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti. Astfel, pentru un singur urmas, copilul primeste 50% din pensia parintelui decedat, pentru doi urmasi valoarea cuantumului este de 75%, iar pentru trei sau mai multi urmasi cuantumul se ridica la 100%.


Dreptul la pensie de urmas


Au dreptul sa primeasca pensie de urmas copiii si sotul/sotia supravietuitor(-toare), daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Dupa decesul parintilor, copiii au dreptul la pensie de urmas pâna la 16 ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamânt organizata, potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi insa 26 de ani. Au dreptul de asemenea la pensie de urmas copiii cu diverse tipuri de invaliditate, pe toata perioada bolii, indiferent de gradul acesteia, daca s-a ivit imediat dupa decesul parintilor. In cazul decesului unuia dintre soti, celalalt are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, pâna la implinirea vârstei standard de pensionare, daca durata casniciei a fost de cel putin 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS