37.9 C
Craiova
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO redă în circuitul productiv zeci de hectare de teren afectat de minerit

CEO redă în circuitul productiv zeci de hectare de teren afectat de minerit

Complexul Energetic Oltenia (CEO) redă în circuitul productiv zeci de hectare de teren afectat de minerit în zona Unității Miniere de Cariere Rovinari. Astfel, compania energetică a pregătit lucrări de redare în circuitul productiv-etapa I de amenajare tehnico-minieră. Este prevăzută și etapa a II-a de recultivare biologică pe suprafața de 53,73 hectare, din perimetrul carierei Gârla. Zona este amplasată între orașul Rovinari și comuna Drăguțești – extravilan. Terenul este deținut de Complexul Energetic Oltenia.

„Agenția pentru Protecția Mediului Gorj anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Lucrări de redare în circuitul productiv-etapa I amenajare tehnico-minieră și etapa a II-a recultivare biologică suprafața de 53,73 ha, din perimetrul carierei Gârla propus a fi amplasat orașul Rovinari și comuna Drăguțești -extravilan, judeţul Gorj, titular Societatea Complexul Energetic Oltenia.

Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Gorj, municipul Târgu-Jiu, strada Unirii, numărul 76, judeţul Gorj şi la sediul din Târgu Jiu, strada A.I. Cuza, numărul 5, judeţul Gorj, în zilele de luni-vineri, între orele 08-16.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Sunt mii de hectare de teren cu probleme

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Stațiunea de la Săcelu îi așteaptă pe turiști în week-end cu o taxă de intrare de 35 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS