10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova - zona metropolitana

Craiova – zona metropolitana

Autoritatile locale si cele judetene s-au intâlnit la sfârsitul saptamânii trecute cu primarii unor comune limitrofe Craiovei pentru incheierea unui acord de principiu privind constituirea Zonei Metropolitane Craiova. Proiectul de parteneriat al comunelor are ca scop atragerea pe viitor a fondurilor europene destinate euroregiunilor.


Urmând exemplul reprezentantilor altor patru mari orase ale tarii, Iasi, Oradea, Timisoara si Ploiesti, Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova, a invitat la discutii reprezentanti din partea a patru comune doljene, Podari, Circea, Simnicul de Sus si Ghercesti, urmând ca la reuniunile viitoare sa fie invitati si reprezentanti ai comunelor Breasta, Bucovat si Malu Mare.


Primarul Antonie Solomon a declarat ca discutiile au avut ca scop incheierea unui acord de principiu intre autoritatile prezente la reuniune si s-au axat pe avantajele pe care le-ar putea obtine localitatile implicate in acest proiect.


„Le-am explicat ca numai impreuna vom putea atrage fondurile Uniunii Europene destinate euroregiunilor. O singura comuna nu are un asemenea potential. Pe mine ma intereseaza mai putin impozitele pe care le incasez si mai mult banii pe care i-am putea atrage impreuna pentru a dezvolta zonele limitrofe Craiovei. Iar, daca apar acolo magazine, zone comerciale, vom imparti venitul din impozite intre noi“, a declarat Antonie Solomon.


Vor fi aduse utilitatile in comune


Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, care a participat la discutii in calitate de mediator, a declarat ca toti primarii participanti la actiune au fost de acord sa semneze in viitor un document de constituire a Zonei Metropolitane Craiova. „Au inteles ce avantaje furnizeaza acest parteneriat: aducerea utilitatilor catre comune, cresterea atractivitatii zonei pentru investitori si, nu in ultimul rând, atragerea de fonduri europene care se vor adresa mai ales asociatiilor de comune. De asemenea, este necesar sa se stabileasca si cadrul legislativ care va sta la baza semnarii actului de constituire. Legea spune ca zona se poate intinde pe maximum treizeci de kilometri de la granitele orasului-mama“, a spus Ion Prioteasa.


Granitele nu sunt administrativ-teritoriale


In urma unei analize preliminare a procesului pe care il presupune constituirea Zonei Metropolitane Craiova, Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj, si Daniel Marculescu, arhitectul-sef al municipiului Craiova, au primit sarcina de a stabili limitele pe care urmeaza sa le aiba zona metropolitana. Dumitru Cernatescu a afirmat ca va fi stabilit un calendar al procesului de constituire a zonei metropolitane si urmatorul pas va fi analiza tuturor zonelor de acest tip din tara, in urma careia va fi ales modelul optim pentru Craiova. „Ne vom deplasa in tara pentru a evalua zonele metropolitane infiintate pâna acum. Oricum, este important de precizat ca limitele acestei zone nu sunt de ordin administrativ-teritorial. Nu exista o granita anume, ci numai un parteneriat intre comunele semnatare ale actului, ele functionând independent“, a declarat Dumitru Cernatescu. Arhitectul-sef al judetului a adaugat ca proiectul de asociere a comunelor din jurul Craiovei este unul pe termen lung si punerea lui in practica presupune in primul rând corelarea Planului Urbanistic General al localitatilor, actiune destul de dificila in conditiile in care nici pâna acum nu se cunosc granitele exacte ale municipiului Craiova.


Zona Metropolitana


Conform unui studiu DATAR efectuat in 1995, pragul minim de la care un oras poate aspira sa devina metropola este de 200.000 de locuitori, in functie de caracteristicile zonei in care se afla orasul. Constituirea unei zone metropolitane presupune o analiza atenta a teritoriilor limitrofe metropolei si stabilirea gradului de influenta a acestora asupra orasului-mama. Constituirea unei zone metropolitane are ca scop armonizarea proceselor de dezvoltare din comunele aflate la granita cu metropola, comune care au fost stabilite ca facând parte din zona metropolitana.


Zona Metropolitana Iasi


Singura zona metropolitana al carei program a fost deja implementat este Zona Metropolitana Iasi. In vederea atragerii de fonduri europene a fost constituit Consiliul Metropolitan Iasi, organismul care sta la baza constituirii Zonei Metropolitane. Intr-o prima faza s-a inceput evaluarea regimului juridic al terenurilor din municipiul Iasi si cele 13 comune din zona metropolitana, urmând sa se efectueze planurile cadastrale ale acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS