21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFilarmonica „Oltenia“ risca sa piarda si ultimii spectatori fideli

Filarmonica „Oltenia“ risca sa piarda si ultimii spectatori fideli

Lucrarile de refacere a tavanului – impiedicate de lipsa documentatiei tehnice a cladirii


La aproximativ doua luni si jumatate de la prabusirea tavanului de beton armat al salii de spectacole a Filarmonicii „Oltenia“, reprezentantii institutiei se afla in imposibilitate sa demareze lucrarile de reparatii. Conducerea filarmonicii nu gaseste documentatia tehnica a cladirii fara de care lucrarile nu pot fi efectuate. Moloz si bucati de ciment zac in continuare in mijlocul salii, iar spectacolele sustinute intr-o sala a Liceului „Marin Sorescu“ au din ce in ce mai putini spectatori.


Tavanul salii de concerte a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit pe 14 aprilie, cu doar o ora inainte de inceperea repetitiilor. In acel moment, in sala se afla doar unul dintre instrumentisti, trompetistul Dumitru Stanescu.Trei sferturi din tavanul fals a cedat, prabusindu-se in mijlocul salii de spectacol, peste scaune si culoarele de acces. Din fericire, trompetistul a avut suficient timp sa fuga din calea bucatilor de beton, scapind doar cu o sperietura zdravana.


Documentatia tehnica a cladirii filarmonicii nu este de gasit


Deoarece Filarmonica „Oltenia“ este o institutie culturala bugetara, apartinind Primariei Craiova, pasii care trebuie urmati in efectuarea lucrarilor de reparatii sint ingreunati de lipsa documentatiei tehnice a cladirii. „In prima etapa ar trebui realizata expertizarea cladirii, dupa care ar urma efectuarea unui studiu de fezabilitate, apoi proiectarea, iar ultima etapa ar fi executia lucrarii. Dar avem o problema pe care nu stim cum o vom solutiona. Cei care efectueaza expertizarea au nevoie de documentatia tehnica a cladirii, pe care noi nu o avem, nu a fost niciodata in institutia noastra. Aceasta documentatie este indispensabila demararii reparatiilor“, a mentionat Marian Caprioara, sef Serviciu administratie, in cadrul Filarmonicii „Oltenia“. Cladirea filarmonicii a fost proiectata in anul 1954 de catre Serviciul de proiectare din cadrul Sfatului Popular Regional Craiova. Reprezentantii filarmonicii au cautat documentatia tehnica a cladirii la toate institutiile abilitate din Craiova, dar degeaba. Au primit raspuns ca arhiva institutiei a fost transferata la fostul Institut de Proiectari Judetene (IPJ), actualul PROIECT SA. „Vazind ca nu gasim documentatia tehnica a cladirii, am facut adrese la Primaria Craiova, la consiliul judetean, la Ministerul Culturii, la PROIECT SA… De la Ministerul Culturii si de la IPJ nu am primit pina in prezent nici un raspuns, iar de la restul institutiilor, doar raspunsuri negative“.


Conform celor mentionate de seful Serviciului administratie al Filarmonicii „Oltenia“, un expert a incercat sa faca analize de laborator pe bucati de caramizi si mortar, dar acestea nu pot fi realizate corespunzator decit de firme de specialitate, care au dotarea necesara. Astfel de firme nu exista in Oltenia, angajatii filarmonicii fiind nevoiti sa apeleze la firme din Bucuresti, Cluj etc. Dintre toate firmele contactate, doar una a raspuns pozitiv, restul mentionind ca nu se incurca sa faca asemenea lucrari. „Ne-a refuzat pina si firma IRCERC Bucuresti, una dintre cele mai bune in acest domeniu… Ii rugam cu bani si nu vor sa ne execute lucrarea, iar noi batem pasul pe loc. Costurile unei astfel de expertize cred ca sint nesemnificative daca primim doar refuzuri! Sintem tot in prima faza si avem nevoie si de o expertiza geotehnica a fundatiei si a pamintului, fara care Inspectoratul in Constructii nu ne da aprobare pentru inceperea reparatiilor. Am facut o multime de procese-verbale, dar cu atit am ramas“, a spus Marian Caprioara.


Numarul spectatorilor melomani a scazut simtitor


La peste doua luni de la prabusirea tavanului, in sala Filarmonicii „Oltenia“ zac in continuare bucati de ciment si moloz pe scaune si culoar. Din declaratiile reprezentantilor filarmonicii reiese ca este periculos sa se faca curatenie, pentru ca bucati din tavan au cazut si dupa accidentul din aprilie. „Tencuiala tavanului era facuta pe bucati de trestie, lucrare rudimentara pentru o astfel de institutie. Pina nu se realizeaza expertiza, am interzis accesul in sala de concerte, in orice moment existind riscul prabusirii unor noi bucati din tavan. Desi tavanul care a cedat era fals si trebuia realizat din ipsos sau alt material usor, am vazut ca era din ciment si avea o grosime considerabila. Probabil a cedat greutatii“, a mai spus seful Serviciului administratie al Filarmonicii.


In timpul scurs de la incident, concertele au fost sustinute in una dintre salile Liceului de Arta „Marin Sorescu“, sala a carei acustica nu este corespunzatoare unor astfel de reprezentatii si a carei marime nu a permis desfasurarea tuturor concertelor propuse. Reprezentantii Filarmonicii „Oltenia“ au mentionat ca numarul spectatorilor a scazut ingrijorator si se tem sa nu-si piarda spectatorii fideli, deoarece exista riscul ca acestia sa nu-si mai prelungeasca abonamentele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS