20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria tine secret pretul de negociere al terenurilor retrocedate

Primaria tine secret pretul de negociere al terenurilor retrocedate

Populatia ii acuza pe primarii din judet ca trag mita de coada si se plinge ca nu stie ce poate face cu titlurile de valoare primite despagubire

Edilii locali au facut, in sfirsit, rost de bani pentru hirtie de xerox. In urma scandalului iscat intre Directia Generala a Finantelor Publice Dolj si primarie pe seama dosarelor de retrocedare conform Legii nr. 10/2001, municipalitatea a decis sa inainteze Finantelor 500 de dosare in xerocopie, incepind din aceasta saptamina. Reprezentantii Departamentului juridic din primarie se plingeau, in urma cu ceva vreme, ca nu au bani de xerox pentru a trimite pe adresa DGFP copiile celor aproximativ 5.000 de dosare care asteptau avizul Finantelor. Bunavointa municipalitatii nu inseamna insa ca populatia care a facut cereri de retrocedare va primi mai repede banii dupa negocierile cu primaria. Procedurile de despagubire sint la fel de neclare, atunci cind nu lipsesc cu desavirsire.

Primarii din judet s-au lasat pe tinjeala

In urma cu aproximativ o saptamina, reprezentantii Finantelor s-au intilnit cu primarii si secretarii de primarii din judet, in speranta ca acestia vor pricepe in cele din urma cum se completeaza dosarele de retrocedare. „Asta in cazul in care nu sint prea lenesi ca sa se ocupe cum trebuie de completarea tuturor datelor“, a completat un functionar din cadrul DGFP Dolj. Oamenii s-au saturat sa apeleze la primarii pe care i-au ales si inrosesc telefoanele Finantelor, in speranta ca vor intra mai repede in posesia mult rivnitului titlu de valoare cu care oricum nu au ce face. Dezinteresul primarilor din judet este confirmat si de faptul ca in Craiova, spre deosebire de comune si sate, expertii au calculat corect valorile cladirilor confiscate de comunistii si demolate ulterior. „In Craiova s-au calculat corect valorile cladirilor in peste 90% din cazuri, in sensul ca valoarea din anul exproprierii coincide cu cea din anul demolarii“, au declarat pentru GdS surse din cadrul Finantelor Publice doljene.

In judet insa, situatia sta exact pe dos. Edilii din teritoriu nu au inscris in Registrul Agricol valoarea de preluare a imobilelor si nici nu dau semne ca sint preocupati de acest lucru, asta in cazul in care mai exista documente care sa ateste valoarea anterioara a imobilelor. Chiar si in aceasta situatie, primarii au o solutie la indemina, daca s-ar deranja sa treaca la treaba: calculul orientativ sau estimativ, care, chiar daca nu da valoarea exacta a constructiei, stabileste un punct de plecare in negocierile purtate cu proprietarii sau cu mostenitorii acestora. „Oamenii se pling de dezinteresul autoritatilor locale si spun ca nu mai stiu ce sa faca dupa ce au asteptat atitia ani“, au mai declarat repectivele surse.

Hirtii fara valoare

Presupunind ca dupa negocieri indelungate cu reprezentantii primariei si dupa ce au primit avizul Finantelor, solicitantii intra in posesia titlurilor de valoare, acestia se vor lovi de cea mai spinoasa problema: ce pot face cu respectivele hirtii care, chiar daca au inscrisa o suma cu multe zerouri, momentan sint lipsite de valoare. Desi o hotarire de guvern publicata in Monitorul Oficial in septembrie modifica si completeaza normele de aplicare a Legii nr. 10/2001, nicaieri nu se pomeneste care sint societatile care ofera actiuni in schimbul titlurilor de valoare. Mai mult, hotarirea spune ca, in cazul in care valoarea unei actiuni pe piata de capital a societatii comerciale propuse pentru privatizare prin restituire de actiuni este mai mare decit valoarea nominala a aceleasi actiuni, restituirea se va face la pretul de la ultima tranzactionare. Chiar daca o actiune se cumpara de regula la valoarea nominala, pretul acesteia va creste considerabil daca la vinzare se prezinta mai multi ofertanti. Cu alte cuvinte, cu acelasi titlu de valoare veti cumpara mai putine actiuni. Pina acolo insa mai este cale lunga.

Nicolae Pascu, directorul economic al Primariei Craiova si coordonatorul celor patru comisii de expertiza care negociaza cu solicitantii valoarea despagubirilor, a declarat ca, momentan, titlurile de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor nu pot fi valorificate. „Trebuie sa apara o lege prin care sa se stabileasca societatile scoase la privatizare si care vor primi astfel de titluri de valoare. Noi doar negociem cu oamenii sumele pe care vor sa le primeasca drept despagubiri pe baza analizelor efectuate de Corpul Expertilor Tehnici“, a declarat acesta. Negocierile sint insa de multe ori dificile, intre oferta primariei si cererile oamenilor aparind uneori diferente mari de pret. „Sint cazuri in care oamenii vin la noi cu expertize in care pretul unui teren, spre exemplu, este de doua ori mai mare decit baza de la care plecam noi. Se inteleg cu respectivul expert sa mareasca artificial pretul, dar noi nu putem sa acceptam asa ceva“, a declarat Nicolae Dicu, expert la Serviciul investitii din cadrul Primariei Craiova. Care sint aceste preturi orientative stiu doar angajatii primariei. „Nu e bine ca populatia sa afle aceste preturi, deoarece atunci ar cere preturi mai mari, care nu se justifica“, a fost explicatia expertului Nicolae Dica, dupa ce, in prealabil, seful sau, Nicolae Pascu, ii interzisese sa faca publice preturile de pornire la negociere.

Craiova, impartita in sapte zone valorice

Valoarea terenurilor care fac obiectul retrocedarii a fost stabilita de Corpul Expertilor Tehnici, care s-a inspirat din informatiile oferite de agentiile imobiliare cu privire la preturile din ultimii doi -trei ani. Anul acesta, indicii au fost recalculati pentru ca preturile sa fie cit mai apropiate de piata reala.

„Primaria a impartit orasul in sapte zone cu valori diferite, in urma cu trei- patru ani, cind a cumparat mai multe apartamente. Pornind de la zona zero, care este cea mai scumpa, ajungem la zona sase, in cartierele Mofleni si Popoveni, unde terenurile sint mai ieftine din cauza pericolului de inundatii. Practic, cei mai multi nemultumiti vin din aceste zone periferice“, a declarat Nicolae Dicu. Acesta mai spune ca, in cazurile in care primaria este data in judecata, comisiile vor accepta si expertizele particulare care au trecut de instanta. „Trebuie ca preturile sa fie rezonabile. Nici noi nu oferim maximum posibil, pentru ca ne-am putea trezi in 2007 ca statul va trebui sa returneze miliarde de euro“, a precizat Dicu. Pina cind guvernul va stabili lista societatilor la care populatia isi poate depune titlurile de valoare, oamenii incearca sa obtina cit mai mult pe paminturile lasate mostenire. Numarul mare de dosare va da insa dureri de cap primariei care trebuie sa rezolve in doi ani peste 5.000 de solicitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS