10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIon Marin a refuzat efectuarea expertizei

Ion Marin a refuzat efectuarea expertizei

In dosarul „Frauda la BCR Novaci“, magistratii Tribunalului Gorj au decis joi seara prelungirea mandatelor de arestare preventiva cu 60 de zile pentru Dumitru Contoloru, fost director al BCR Gorj, Sorin Popescu, fost sef al BCR Novaci, Ion Marin, patronul SC RARORA SRL Rimnicu Vilcea, si Ion Nicolae, fostul administrator de la Foraj Sonde SA Tirgu Carbunesti.

Cei patru s-au plins de starea de sanatate tot mai precara pe care o au de cind se afla in detentie, iar avocatii lor, pentru a convinge instanta ca procesul poate continua cu inculpatii in stare de libertate, au invocat lipsa oricarui pericol public din partea acestora. Prelungirea mandatelor de arestare vine la doua luni dupa ce s-a dispus ca procesul sa continue cu cei patru in stare de libertate. PNA a facut recurs si a cistigat atunci la Curtea de Apel Craiova, cei patru raminind in arest preventiv. In dosarul „Frauda la BCR Novaci“, care vizeaza acordarea unor credite ilegale, in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei, au mai fost trimisi in judecata si functionarii bancari Felicia Chiriac, Ioana Trusca si Marilena Giurca.

Amenzi de 20 de milioane pentru tergiversarile INML „Mina Minovici“

Medicul Valentin Iftenie si Institutul National de Medicina Legala (INML), institutia la care este angajat acesta, au fost amendati cu cite zece milioane de lei, in urma unei decizii a instantei care judeca dosarul fraudelor de la Sucursala Novaci a BCR.

Judecatorul Florin Encescu, de la Tribunalul Gorj, a declarat ca medicii legisti au intirziat nejustificat trimiterea unui raspuns solicitat de instanta in dosarul in care cei patru directori sint judecati in stare de arest preventiv. Instanta a cerut avizul INML la cererea de punere de libertate din motive medicale a celor patru fosti directori inculpati in aceasta cauza.

Cei patru au cerut judecarea in stare de libertate, plingindu-se de inrautatirea starii de sanatate, in urma unei detentii preventive de peste un an, interval in care inculpatii sustin ca procurorii anticoruptie care instrumenteaza cazul nu au adus probe certe in privinta vinovatiei lor.

Expertize fara expertizati

Doctorul Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici“, sustine ca institutia pe care o conduce nu a avut cum sa furnizeze instantei datele privind starea de sanatate a celor patru inculpati deoarece s-a cerut examinarea a doar doi dintre ei, dar fara ca acestia sa fie adusi spre expertizare. „In 2003, am primit cereri de expertizare doar pentru Ion Marin si Dumitru Contoloru. Pentru Sorin Popescu si Ion Nicolae nu exista nici o ordonanta in acest sens. Pe 5 aprilie 2004, Ion Marin a refuzat sub semnatura efectuarea expertizei“, a spus Dan Dermengiu.

Pe 29 octombrie 2003, reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Directia de Cercetari Penale, l-au prezentat pe Dumitru Contoloru pentru examinare, iar o comisie a recomandat efectuarea unor investigatii medicale de specialitate.

„Doar o parte dintre acestea au fost efectuate si aduse de catre reprezentantii IGPR. In lipsa acestor investigatii, raportul medico-legal nu a putut fi definitivat“, a spus Dan Dermengiu. INML a solicitat transferul lui Contoloru in Spitalul Penitenciar Bucuresti, pentru completarea investigatiilor, dar acest lucru nu a fost realizat niciodata.

Pe 14 mai 2004, Tribunalul Gorj a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale de aminare/intrerupere a pedepsei pentru motive medicale, in cazul lui Ion Marin si al lui Dumitru Contoloru.

„Prin repetate adrese, am comunicat Tribunalului Gorj ca nu putem efectua expertiza solicitata in absenta persoanei care trebuie examinata. In ciuda acestor repetate adrese si ignorindu-se normele procedurale in vigoare, Tribunalul Gorj nu a dispus nici pina azi transferul numitului Contoloru Dumitru in Spitalul Penitenciar Bucuresti“, a conchis directorul INML „Mina Minovici“.

Doctorul Dermengiu considera ca afirmatiile judecatorul Florin Encescu sint nefondate si spune ca acesta „este fie superficial si prost informat, fie dezinformeaza voit opinia publica, in ambele variante contribuind negativ la imaginea magistratilor“.

In dosarul „Frauda la BCR Novaci“ exista deja puncte de vedere ale medicilor legisti din Tirgu Jiu si Craiova, dar acestea trebuie validate de Institutul National de Medicina Legala.

Judecatorul Florin Encescu nu a vrut sa comenteze afirmatiile doctorului Dan Dermengiu. „De unde stie de amenda cind eu nici nu am facut incheierea de sedinta. Eu nu am voie sa comentez“, a spus Florin Encescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS