21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova continua abuzurile in aplicarea Legii retrocedarilor

Primaria Craiova continua abuzurile in aplicarea Legii retrocedarilor

Sapte pensionari, inselati sa construiasca garaje pe un teren revendicat

Sub comanda tovaraseasca a primarului Vasile Bulucea, abuzurile pe care Primaria Craiova le face in aplicarea Legii retrocedarilor de proprietati continua. Mai multi craioveni din cartierul Brazda lui Novac au fost inselati de primarie, care le-a aprobat ridicarea unor garaje metalice pe un teren revendicat.

Dupa ce oamenii au irosit bani si timp pe avize si materiale de constructii, li s-a adus la cunostinta ca nu li se poate da autorizatie de construire, deoarece terenul este in litigiu. Mai mult decit atit, craioveanca Luminita Popescu, care a solicitat retrocedarea in natura a suprafetei in cauza, este lasata de Prefectura Dolj sa cheltuiasca bani prin tribunale in judecata cu primaria, desi administratia judeteana ii da dreptate femeii. Cit despre primarie, aceasta este buna de plata pentru ca a incurcat oalele, pagubindu-i pe locatari cu garajele din Brazda.

Bulucea respinge cereri de retrocedare intr-o veselie

Craioveanca Luminita Popescu, mostenitoarea de drept a lui Paul Bustean, a depus in anul 2001 la Primaria Craiova o notificare (nr.1431/N/2001) pe Legea nr.10/2001, a imobilelor nationalizate, prin care a cerut retrocedarea in natura a 315 metri patrati de teren, amplasati in strada Partizanilor nr.87, chiar in spatele Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj. La sfirsitul anului 2002, femeia a fost chemata la primarie sa mai depuna unele acte la dosarul de revendicare, care era incomplet. Abia la sfirsitul lui mai 2003, a primit un raspuns din partea municipalitatii. Conform Dispozitiei primarului Vasile Bulucea, emisa la 28 mai 2003, Luminitei Popescu i se raspunde ca terenul solicitat nu i se poate retroceda in natura deoarece in acel spatiu este o alee betonata.

„Cind cei de la primarie au mers la fata locului pentru incheierea procesului-verbal de constatare, in act mi s-a scris orice, numai ca terenul este liber si mi se poate retroceda nu mi s-a scris. Asta, desi se vedea foarte clar ca este liber“, a declarat craioveanca. In consecinta, dispozitia lui Bulucea a fost trimisa atit IJP Dolj (deoarece o bucata de 66 de metri patrati din teren era in curtea acestei institutii), cit si Prefecturii Dolj, „cu propunerea de acordare a masurilor reparatorii prin echivalent sub forma despagubirilor banesti (eventual titluri de valoare) la valoarea estimata de petitionara“. Nemultumita de dispozitia primarului, femeia a fost in audienta la prefect, dar a si atacat actul la Tribunalul Dolj.

Prefectura Dolj da peste nas primarului

Surprinzator sau nu, in urma analizei atente a cazului, comisia de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 din prefectura da peste nas primariei.

„S-a constatat ca exista o suprafata de teren de 250 de metri patrati pe care se afla o platforma betonata fara alte utilitati si 66 de metri patrati inglobati in curtea Inspectoratului Judetean de Politie (teren de tenis). Fata de cele constatate, consideram ca sinteti indreptatita la restituirea in natura, aceasta putind fi obtinuta prin contestarea in instanta de judecata a dispozitiei primarului municipiului Craiova“, se scrie in raspunsul pe care craioveanca l-a primit de la administratia judeteana.

Cu alte cuvinte, in loc sa recomande primarului Bulucea sa-si revoce hotarirea sau, daca acesta refuza, sa atace actul in cauza in contenciosul administrativ, administratia judeteana, desi da dreptate Luminitei Popescu, o lasa pe aceasta sa cheltuiasca bani prin tribunale ca sa se judece cu Primaria Craiova.

„In vara a inceput procesul. Acum sintem deja la a treia sau la a patra infatisare. Prefectura mi-a dat dreptate, dar m-a lasat sa ma judec in continuare pe banii mei“, a mai spus craioveanca.

Garaje aprobate pe un teren revendicat

Lucrurile insa s-au complicat si mai mult deoarece, fara sa tina seama de faptele deja consumate, municipalitatea a facut un nou abuz pe spinarea craiovenilor.

La nici o luna dupa ce respinsese cererea de retrocedare in natura, in sedinta din 26 iunie 2003, consilierilor locali craioveni li s-a bagat sub nas un proiect de hotarire privind aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), linga blocul A32 din cartierul Brazda lui Novac, pentru construirea de garaje metalice, la solicitarea locatarilor din zona. Terenul respectiv, in suprafata de 158,35 metri patrati, urma sa fie inchiriat pe o perioada de cinci ani. Ceea ce nu stiau consilierii la momentul respectiv era ca terenul pe care hotarisera amplasarea de garaje metalice era unul si acelasi cu cel revendicat de Luminita Popescu.

Primaria, buna de plata

Din aceasta afacere au iesit pagubiti si sapte locatari din zona, care, o data ce au obtinut acordul primariei, au inceput sa cheltuiasca bani pentru avizele necesare si materiale de constructie. Din cite povestesc unii consilieri, demersurile lor s-au intrerupt in momentul in care Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, condusa de arhitecta Gabriela Munteanu, a refuzat sa le dea acestora autorizatia de construire, deoarece terenul era revendicat. Oamenii au ramas cu banii cheltuiti, din cauza incompetentei celor din Primaria Craiova. Povestea a fost facuta publica la ultima sedinta ordinara a consiliului local de catre consilierul Constantin Stamatoiu, care a anuntat ca va face un proiect de hotarire ca alesii locali sa plateasca din propriul buzunar despagubirile (in jur de 40 de milioane de lei) catre locatari.

„A fost o totala incompetenta din partea celor de la primarie. In februarie, noi le-am adresat cererea de a construi garaje. Abia in luna mai, primaria ne-a raspuns ca este de acord, dupa care, conform uzantelor, am inceput sa cheltuim bani pe materiale. Ni s-a spus ca problema noastra va intra in discutia consiliului municipal in luna iunie. Noi am cheltuit bani cu toate avizele, numai pentru autorizatie am platit cite doua milioane de lei. Pina la urma, raspunsul a venit franc: nu ni se poate da autorizatie, deoarece terenul este revendicat“, a declarat Ion Preoteasa, unul dintre pagubiti. Mai mult decit atit, craiovenii pensionari platisera chiar si chiria pe teren pina la sfirsitul anului, cheltuind fiecare cite sase milioane de lei.

Vinovatii din primarie dau bir cu fugitii

Mai rau insa este ca nici unul dintre functionarii primariei nu isi asuma raspunderea pentru aceasta gafa, un abuz in toata regula, pasind pisica de la unul la altul. Gabriela Munteanu, directoarea „Urbanismului“, ne-a intors spatele cind a aflat despre ce vrem sa discutam, spunind ca „nu comenteaza“ situatia, iar Constantin Curteanu, seful biroului agricol, a incercat sa se dezvinovateasca, spunind ca el doar pune oamenii in posesie si ca nimeni nu l-a intrebat nimic cu privire la acet teren.

Singura care a acceptat dialogul a fost secretarul primariei, Nicoleta Miulescu, cea care a explicat ca primaria este buna de plata pentru incurcatura pe care a facut-o. Aceasta a spus ca, pina acum, pozitia autoritatii locale fata de astfel de cereri a fost clara: nu se retrocedeaza in natura spatiile dintre blocuri. Pe de alta parte insa, Legea nr. 10/2001 spune ca toti cetatenii isi pot revendica in natura terenurile, chiar daca acestea sint ocupate de constructii provizorii cum ar fi, spre exemplu, garajele metalice. Cu alte cuvinte, primaria craioveana ar fi obligata, in acest caz, sa suporte costul demolarilor, dar si sa plateasca despagubiri proprietarilor de garaje, carora le-a dat voie sa construiasca fara sa verifice asa cum trebuie actele.

„Prostia si greseala se platesc. Daca unul dintre proprietarii de garaje este mai zelos, ne poate cere despagubiri. Si asta, pentru ca unele dintre compartimentele noastre (juridic, de urbanism si biroul agricol nu comunica intre ele)“, a spus Nicoleta Miulescu.

Singurul cistig din toata aceasta poveste, daca se poate numi cistig, este faptul ca, in urma dezvaluirilor din presa cu privire la abuzurile facute de primarie in aplicarea Legii nr.10/2001 (mediatizatul caz „Polivalenta“ – n.r.), consilierii craioveni au luat hotarirea sa nu mai voteze hotariri de consiliu care nu au in spate referate de specialitate complete. In sedinta trecuta a consiliului local, sase proiecte de hotariri care priveau aprobarea unor Planuri Urbanistice de Detaliu au fost retrase de pe odinea de zi, deoarece aveau documentatia incompleta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS