13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

S-a scumpit gripa!

Cum vremea de afara anunta o toamna nu foarte blinda si o iarna grabita, este timpul pentru pregatirile de … gripa. Adica vaccinarea preventiva. Lucru simplu la prima vedere, insa complicatiile apar abia in momentul in care te decizi sa faci pasul. Pentru ca farmaciile fie nu au primit fiolele, fie le-au primit, dar la preturi exagerate. Cetateanului nu-i ramine decit sa sparga pusculita si sa achite sutele de mii pentru fiola de citiva mililitri. Cei mai fericiti sint, de data aceasta, batrinii, copiii si, desigur, personalul medical. Acestia se vor vaccina gratis – daca indeplinesc citeva conditii, bineinteles.

Astazi, 1 octombrie, incepe perioada de supraveghere a virozelor respiratorii, conform planului Ministerului Sanatatii. Deoarece statisticile ultimilor ani au aratat ca o epidemie de gripa in Romania s-ar declansa, probabil, in lunile februarie-martie, perioada de supraveghere si implicit de vaccinare preventiva a fost stabilita intre 1 octombrie si 31 decembrie. „Pentru ca instalarea imunitatii in organism are nevoie de trei saptamini, s-a considerat ca aceasta perioada este cea mai potrivita pentru vaccinare“, spune Cornelia Anghel, medic primar epidemiolog la Directia de Sanatate Publica Dolj.

Nu platesc nici un leu batrinii, copiii si bolnavii

Prin Directia de Sanatate, incepind din aceasta luna se va efectua vaccinarea selectiva la doua grupe de persoane – cu risc inalt de complicatii cauzate de gripa peste 65 de ani, copiii si batrinii din institutiile de ocrotire sociala, adultii si copiii cu afectiuni cronice pulmonare, cardio-vasculare, inclusiv copiii cu astm si persoanele care au cerut dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice. Din aceasta grupa mai fac parte copiii si adolescentii care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina si persoanele de toate virstele infectate cu virusul imuno-deficientei pulmonare. A doua grupa a celor care beneficiaza de vaccinare gratuita cuprinde persoanele care pot transmite gripa: medici, cadre sanitare medii si personalul auxiliar din spitale si unitati medicale ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire, persoanele care acorda asistenta medicala la domiciliu si familiile celor cu risc inalt.

Directia de Sanatate se va ingriji sa le administreze vaccinul preventiv tuturor acestor persoane. „Nu stim cit va costa. Deocamdata, am comunicat cantitatea de care avem nevoie: aproximativ 15.000 de doze. Asteptam sa o primim. Bineinteles ca nu este suficienta, insa pina in decembrie speram sa acoperim in cea mai mare parte solicitarile “, a adaugat Cornelia Anghel.

Intr-un singur an, pretul s-a triplat

Celelalte categorii de persoane, respectiv cetatenii de rind, care nu vor sa se imbolnaveasca in aceasta iarna, vor fi nevoite sa achizitioneze vaccinul antigripal pe propria cheltuiala, din farmacii.

Aici, lucrurile nu mai sint la fel de simple, intrucit pretul vaccinului respectiv, care anul trecut era de peste 100.000 de lei, acum s-a dublat si chiar triplat. Aceasta, in cazul in care il gasesti, pentru ca majoritatea farmaciilor nu au achizitionat inca vaccinul antigripal.

„Deocamdata, nu am primit nici un fel de vaccin. Saptamina trecuta am trimis solicitarile noastre OLFARM – 20 de fiole de Influvac (vaccinul frantuzesc) si 20 de fiole de vaccin romanesc, de la «Cantacuzino». Nu vrem sa luam o cantitate prea mare, pentru ca anul trecut am fost nevoiti sa returnam Influvacul. In ceea ce priveste pretul, nu stim cit va fi in aceasta toamna. Anul trecut, Influvacul ajungea la 170.000. Cantacuzinoul era mai ieftin, bineinteles, dar la noi nu a mai ajuns“, spune Constanta Popa, farmacista primara la Farmacia nr.15.

Intr-un an, vaccinul a crescut, ca toate celelalte…

„Avem Influvac la 280.000 de lei… Nu, vaccin romanesc nu am primit si nici nu o sa primim, pentru ca nu avem contract direct cu Institutul «Cantacuzino». Poate numai sa ne ducem acolo si sa-l luam…“, a spus Ileana Nitu, asistenta farmacista la „Trei F“.

Ceea ce este putin probabil, pentru ca intotdeauna marfa straina a fost mai buna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS