13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMischie și Greblă l-au revocat din funcție pe Radio Morega

Mischie și Greblă l-au revocat din funcție pe Radio Morega


Prin ordinul prefectului de Gorj, consilierul judetean Dan Ilie Morega a fost revocat ieri din functie. Motivul care a stat la baza acestui ordin este: „comisia constituita printr-un ordin al prefectului a constatat ca SC TROPHEN IMPEX SRL, la care domnul Morega Dan Ilie este actionar semnificativ, cu o cota de 15%, a avut relatii comerciale cu Consiliul Judetean Gorj, in mod repetat, fapt care atrage incetarea de drept a mandatului de ales local“. De fapt, in cadrul acestei firme, SC TROPHEN IMPEX SRL, functioneaza postul de radio Omega. Afacerile la care face referire prefectul sint de fapt contracte de publicitate incheiate intre administratia locala si postul de radio.

Adevarul din spatele hirtiilor

Dincolo de comunicatele oficiale se afla adevarul. Dan Ilie Morega a fost executat pentru ca in urma cu o saptamina, intr-o conferinta de presa, a declarat ca: prefectul Toni Mihail Grebla a aranjat licitatia la lapte si cornuri. Sa nu inteleaga cititorii ca expertul guvernamental Dan Ilie Morega a facut aceste declaratii doar dintr-un spirit al corectitudinii. Nu. Firma ITALROM, la care el este actionar, a pierdut licitatia in favoarea firmei GATMAT, pentru un leu. Pentru acuzatiile care i-au fost aduse, prefectul Toni Mihail Grebla s-a gindit sa aplice legea, care face referire la suspendarea consilierilor care au afaceri cu consiliile. Este evident ca este vorba de o pura razbunare, de o reglare de conturi.

Urmeaza consilierul Sanda Mischie?

Este putin probabil sa fie vorba doar de o simpla coincidenta intre acuzatiile aduse de Dan Ilie Morega si ordinul de revocare semnat de prefect. De ce nu o fi pus in aplicare prefectul ordonantele si legile inainte de a se face scandal. Exista doua ipoteze: fie este vorba de o razbunare intr-un stil mafiot, fie prefectul, asumindu-si reale riscuri, s-a hotarit sa faca ordine in judet. In acest caz ar trebui sa aplice aceeasi masura si in cazul altor consilieri. De exemplu, in cel al Sandei Mischie, sotia presedintelui consiliului judetean. Ce zice Morega? „Este ilegala si abuziva revocarea mea din functie. Voi contesta in contencios acest ordin. De fapt, ei au vrut sa se razbune, nu atit pe mine, cit pe postul de radio care a facut unele dezvaluiri despre ei“. Ce zice subprefectul Eugen Vilceanu? „Domnule, asta e. Postul de radio a facut afaceri cu administratia. A luat niste publicitate de pe aici.Nu puteam sa-l mai acoperim pe Morega doar pentru simplul fapt ca mai este un alt consilier (Sanda Mischie – n.r.) in aceeasi situatie. De fapt, doamna Mischie, care e o femeie desteapta, cred ca si-a trecut afacerile pe numele altcuiva, inainte de a incepe acest scandal, si, in consecinta, nu ar mai fi conflict de interese.

Biroul de presa al prefecturii s-a transformat in birou de investigatii

Biroul de presa i-a mai adus lui Dan Ilie Morega si alte acuzatii: „Este presedintele Fundatiei Tudor Vladimirescu, care a incheiat un contract de asociere cu o societate comerciala cu raspundere limitata din Chisinau, a carei denumire este aproape la fel cu Universitatea Internationala a Republicii Moldova din Chisinau, fapt care a creat confuzii intre acest SRL si Universitatea de Stat din Chisinau. Asa s-a ajuns ca o fundatie si o societate comerciala cu raspundere limitata sa elibereze diplome de licenta si sa acorde titluri de doctor in stiinta“.

Este interesant de citit dincolo de aceste rinduri. Oare un birou de presa, fie si al prefectului, se ocupa si cu investigarea oamenilor de afaceri? Poate ca acuzatiile care i se aduc lui Dan Ilie Morega sint reale, insa de ce or fi aparut asa de tirziu?

Admonestat de Cozminca pentru legile fondului funciar, Toni Grebla improprietareste de-a valma

Satenii din localitatea gorjeana Stejari au intrat in conflict cu prefectul judetului dupa ce acesta a trimis primariei un ordin prin care taranii sint obligati sa primeasca la intimplare padurile pe care le revendica. Din cauza aplicarii haotice a legilor fondului funciar, comuna amintita este in pragul unui scandal de proportii. Ieri-dimineata, in satul Piscoiu, care apartine de comuna Stejari, 70 de localnici s-au adunat in incinta caminului cultural ca sa protesteze impotriva deciziei aberante a Prefecturii Gorj. Oamenii spun ca nu vor sub nici o forma hectare de padure care nu le apartin, ci doar pe cele mostenite de la parinti. Mai mult, 55 de persoane au semnat procese-verbale prin care refuza sa primeasca padure pe teren prestabilit. Acestea sint sustinute de conducerea primariei si de reprezentantii Ocolului Silvic, care admit ca „oamenii sint cerebrali, nu cer aberatii, ci doar dreptul lor“.

Ocolul silvic vrea, primaria sustine, oamenii sint in drept, dar legea nu se aplica

Satul Piscoiu este unul dintre putinele care au scapat de colectivizare. Datorita acestui fapt, oamenii stiu cu exactitate unde sint proprietari, pentru ca niciodata nu si-au pierdut acest drept.

„Prefectura incurca lumea si baga vrajba intre oameni. Mie vrea sa imi dea padure pe proprietatea altuia si invers. Nu stiu de ce fac aceste diversiuni. Pe ei nu ii intereseaza cum se aplica legea, ci numai sa iasa la numar, ca le sint amenintate scaunele. Pai pe mine ma deporteaza la un kilometru, desi stiu care este pamintul meu!“, a spus Marinescu Mihai, unul dintre satenii afectati de decizia administratiei gorjene. Cel mai revoltat impotriva prefectului este insa Ion Popescu, unul dintre cei care au de primit zece hectare de padure. Initiatorul unui memoriu trimis in urma cu aproape o luna la ministrul administratiei publice, Octav Cozminca, a spus: „Vinovati sint astia de la judet, de la prefectura! Eu am patru curele de padure. Mie, daca mi-o da toata intr-un loc, trebuie sa-mi dea tot dealul din spatele primariei. Dar acolo au alti oameni pamint. Astia imi impart padurea mai rau decit comunistii, care au venit si au zis ca totul e al lor“. La memoriul inaintat de Popescu au subscris 200 de oameni.

Inspectorii silvici spun ca Piscoiu este localitatea unde legile fondului funciar s-ar finaliza in doua zile daca legea ar permite proba cu martori. Problema este ca registrele agricole au ars o data cu primaria, in 1954, singurele probe ale oamenilor de a-si dovedi dreptul de proprietate fiind actele din 1948, unele incomplete (deoarece oamenii au declarat mai putin decit aveau in proprietate pentru a nu plati impozit) sau arhivele nationale. Din aceasta cauza, administratia locala nu a eliberat pina in prezent nici macar un singur titlu de proprietate pentru Legea nr.1/2000.

Nu exista padure fara uscaturi

Pentru ca oamenii considera, corect, ca prefectura nu are dreptul de a elabora legi si de a lua hotariri in privinta proprietatii lor, acestia au apelat direct la Bucuresti, convinsi fiind ca administratia gorjeana face mai mult campanie electorala decit treaba.

„Oamenii au perfecta dreptate, legea spune ca terenurile trebuie retrocedate pe vechile amplasamente. Din pura campanie electorala, este ordin sa se retrocedeze oricum, numai sa atingem scorul de 90 % pina la sfirsitul anului. Nu conteaza ca ne facem si mai multe probleme dupa aceea. Ordinul prefecturii este total aiurea. Nu exista nici macar un hectar de padure care apartine statului. Padurea a aprtinut oamenilor dintotdeauna. Legea s-ar putea aplica aici extrem de usor”, a spus Gheorghe Dinuca, inspector in cadrul Romsilva.

Tuta Dumitru are de recuperat 7,6 hectare de padure. Si el, ca si ceilalti, s-a trezit peste noapte deportat pe alte terenuri: „Pacat ca nu eram acasa, ca imi dadeam si eu semnatura pe sesizarea trimisa la Bucuresti. Este scandalos ce se intimpla!“

Nu am reusit sa luam legatura cu prefectul judetului Toni Grebla pentru a consemna si punctul de vedere al administratiei fata de scandalul provocat la Piscoiu. Singurul care ne-a putut da relatii a fost subprefectul de Gorj, Eugen Vilceanu, care a precizat ca habar nu are de ceea ce se intimpla in localitate. „Noi am spus doar ca primarii trebuie sa fie atenti si sa faca publica legea. Sintem pusi aici sa respectam legea, nu sa ne dam cu parerea. La noi la prefectura nu a ajuns nici un fel de memoriu, dar, daca o sa ajunga, prefectul o sa trimita pe cineva acolo. Nu stiu nimic de semnaturile pe care satenii de acolo le-ar fi strins pentru a fi trimise la Bucuresti“, a spus Vilceanu.

Judetul Gorj este pe ultimul loc in tara la retrocedarea padurilor. Doar 30% din suprafete au ajuns in posesia proprietarilor. Situatia care ameninta scaunul prefectului este realitatea din 20 de localitati ale judetului, in care nu s-a restituit nici macar un hectar de padure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS