10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIn alimentarele craiovene s-au gasit zeci de kilograme de carne si produse din carne stricate

In alimentarele craiovene s-au gasit zeci de kilograme de carne si produse din carne stricate

Zilnic, in magazinele alimentare craiovene sint gasite zeci de kilograme de carne si produse din carne stricate sau fara documente de provenienta si de atestare a calitatii. Si culmea ironiei este ca angajatii vind produsele respective cu nonsalanta, chiar daca simt miros de alterat sau vad ca salamul este cam lipicios. Responsabilitatea retragerii de la comercializare a marfurilor alterate le revine in primul rind vinzatorilor, insa acestia niciodata nu au asemenea initiative pentru ca, spun ei, nu ii lasa patronii. Desi controalele Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj s-au intensificat in ultima vreme, numarul contravenientilor nu a scazut aproape deloc.

Simbata, 8 septembrie, chiar in ziua de Sfinta Maria Mica, unele magazine alimentare din Brazda lui Novac, din Craiova, au fost verificate de catre inspectorii OJPC Dolj.

La prima vedere, magazinul alimentar Natalia (SC SIMPLON SRL), care ii apartine lui Ovidiu Ciovica, arata foarte bine, vitrinele luceau de curatenie, la fel si gresia de pe jos, marfa era frumos rinduita. Ce sa mai, intrind in magazinul respectiv, cu greu ai fi plecat fara sa nu cumperi ceva. Numai ca, la o privire mai atenta, ai fi inceput sa pui la indoiala atit calitatea marfii, cit si curatenia. Inspectorii OJPC au gasit in vitrinele frigorifice produse din carne la un loc cu cele din peste, lactate si cu brinzeturi, doua kilograme de carne tocata care expirase de zece zile, cinci kilograme de masline care incepusera sa fermenteze, se acrisera si prezentau colonii de mucegai. Pasta de mici, un kilogram, era de culoare verde si prezenta miros fetid, 1,5 kilograme de costita afumata aveau termenul de valabilitate expirat si incepusera sa sfoiegeasca; sase kilograme de burta, care nu aveau termenul de valabilitate pe eticheta, opt kilograme de capatini de pui cu pene, pentru ciini, erau pastrate la un loc cu produsele destinate consumului uman.

„Daca vinzatoarea, inainte de a deschide magazinul, si-ar fi verificat marfa din vitrina, nu am mai fi gasit atitea produse stricate. Insa, pur si simplu nu o intereseaza ce fel de produse le vinde consumatorilor. La ora controlului nu a putut prezenta nici un document de calitate a marfii si nici certificate sanitar-veterinare“, a spus Maria Draghici, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

Peste stricat, pastrat printre puii buni

de consum

Nici la SC GALIC SRL (fosta ALIA, unitatea nr. 21), din Brazda lui Novac, lucrurile nu stau mai bine. Inspectorii OJPC au gasit sapte kilograme de sprot si macrou si patru kilograme de cirnati cabanos, aflate intr-un stadiu avansat de degradare si care degajau un miros greu de suportat. Produsele stricate erau pastrate in acelasi frigider cu produsele de pasare bune pentru consum. In aceeasi unitate s-au mai gasit trei kilograme de cirnati trandafiri alterati, 8,5 kilograme de burta, careia, de asemenea, nu i se putea stabili termenul de valabilitate pentru ca nu avea stantata pe eticheta data fabricatiei; rulada de curcan care avea trecute pe eticheta doua termene de valabilitate, dintre care unul era deja depasit. „Pe linga produsele expirate, la SC GALIC SRL am mai gasit si foarte multa mizerie si muste, mezeluri pastrate in stare congelata, aspect care contravine normelor de protectie a consumatorului. Este nefiresc ca tocmai intr-o zi ca aceasta, cind toata lumea cauta sa aiba pe masa o bucata de carne, sa gasim atitea produse stricate sau expirate. Daca nu le faceam control, acestea erau cumparate de catre consumatori contra unor sume foarte mari de bani, pentru ca toate sint scumpe“, spune Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

Inspectorii OJPC au dispus distrugerea produselor alterate, retragerea de la comercializare a mezelurilor pastrate la congelator si au aplicat sanctiuni in valoare de 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS