10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieS-a modificat Legea Educației - Liber la înființat universități particulare, doctorate la distanță și rectori pe viață

S-a modificat Legea Educației – Liber la înființat universități particulare, doctorate la distanță și rectori pe viață

Legea Educației trece prin noi modificări impuse prin Ordonanța de Urgență nr. 49/2014. Pentru învățământul preuniversitar legea reglementează deja practicile actuale, cum ar fi ocuparea posturilor didactice prin concurs național, precum și evaluarea directorilor de unități de învățământ de către inspectoratul școlar. Sunt și noutăți care vizează inclusiv învățământul superior.

Modificările legislative se referă inclusiv la cum pot fi înființate universitățile. Astfel, dacă pentru instituțiile de învățământ superior de stat inițiativa aparține guvernului, în cazul instituțiilor de învățământ superior particulare, resursele financiare și materiale necesare înființării instituției de învățământ aparțin unei persoane fizice sau unui grup de persoane fizice, unei fundații, unei asociații sau unui cult religios ori altui furnizor de educație, denumit fondator. Instituțiile de învățământ superior particular se conduc după propriile reguli.
În ceea ce privește managementul instituțiilor de învățământ de stat, rectorii nu pot avea decât două mandate succesive, complete. Mircea Miclea, inițiatorul Legii Educației nr. 1/2011, a precizat că prin această prevedere care modifică articolul 227, un rector poate să se suspende câteva zile în fiecare mandat și poate să-și reînnoiască funcția la nesfârșit. „Dacă ești la al doilea mandat și te-ai suspendat două zile din funcția de rector, poți să intri la al treilea mandat pentru că nu a fost complet al doilea. Faci al treilea mandat, te suspenzi iar două zile, candidezi a patra oara. Aceste cazuri au fost înainte de intrarea în vigoare a Legii Educației în 2011, la Timișoara. Tocmai având în vedere această situație am modificat legea. Dar acum, după OUG, poți să fii rector cât vrei, pentru că este vorba de două mandate succesive complete. Poți să fii rector de câte ori vrei, doar să te suspenzi pe o perioadă scurtă ca să nu fie complet al doilea mandat“, explică Miclea pentru HotNews. De altfel, tot în mediul universitar, prin noua ordonanță, în componența consiliilor de administrație revin reprezentanții sindicatelor, ca observatori.

Specializări noi în cursul anului

Se modifică și regulile pentru suplimentarea locurilor și înființarea a noi specializări, chiar în cursul anului universitar. Potrivit ordonanței, în cazuri temeinic justificate, Ministerul Educaţiei Naţionale poate aproba instituţiilor de învăţământ superior un număr suplimentar de locuri – în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS pentru programul de studii solicitat – destinat şcolarizării cetăţenilor europeni şi din state terţe sau pentru mobilităţi academice ale studenţilor în baza acordurilor guvernamentale, universitare sau a unor programe speciale aprobate, în condiţiile legii. Înmatricularea pe locurile suplimentare se poate realiza până cel târziu la sfârşitul semestrului întâi al anului universitar în curs la data aprobării. Și pentru programele de studii de doctorat se simplifică lucrurile. Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, existentă și înainte de apariția Legii nr. 1/2011. De altfel, pentru personalul didactic titular se poate prelungi activitatea în universități pe posturile libere, activitatea fiind evaluată anual după o metodologie ce urmează să fie publicată.

Universitățile asigură meditații pentru o sesiune specială de bacalaureat

Ordonanța de urgen-ță asigură pregătirea absolvenților de liceu care nu au promovat bacalaureatul în sesiunile anterioare. „Pentru absolvenții de liceu care nu au susținut sau nu au promovat examenul de bacalaureat național, statul poate asigura, din finanțarea de bază sau din alte surse de finanțare, organizarea de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat”, prevede textul de lege. Pregătirea va fi asigurată și în universități. Și în prezent instituțiile de învățământ superior acordă sprijin pregătirii elevilor pentru exemene. La Universitatea din Craiova 120 de cadre didactice asigură ore de pregătire suplimentară. „Cadrele didactice care au ore suplimentare la Craiova nu sunt plătite. Doar cei care se deplasează în alte localități sunt plătiți în regim de plată cu ora. Pentru pregătirea absolvenților de liceu din promoțiile anterioare statul va asigura plata cadrelor didactice“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spânu, prorectorul Universității din Craiova.

În funcții și după vârsta de pensionare

Ordonanța reglementează ca toate concursurile pentru directori și directori adjuncți să se fie organizate de inspectoratele școlare și nu la unitățile de învățământ, cum prevede Legea Educației. În urma promovării concursului, directorul încheie contract de management administrativ-financiar cu primarul unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului judeţean pe raza căruia se află unitatea de învăţământ. În plus, primarul – care finanțează școala – va face parte direct din consiliile de administrație ale școlilor. Totodată, directorul adjunct al școlii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administrație. Reprezentanții elevilor nu mai participă în ședințele consiliului de administrație decât când „se dezbat aspecte privind elevii“. Directorul este președintele Consiliului de Administrație. Funcția de director poate fi ocupată și de personalul didactic menţinut ca titular în funcţia didactică până la trei ani peste vârsta standard de pensionare, prin detaşare în interesul învăţământului pe posturi de neocupate prin concurs.

Titularii fără definitivat au contract pe perioadă determinată

Ordonanța impune titularilor să aibă definitivatul încă din primul an. Pentru candidaţii care nu au dobândit definitivarea în învăţământ, cadre didactice debutante, şi au ocupat un post didactic vacant, prin concurs naţional, directorul unităţii de învăţământ încheie contractul individual de muncă pe o perioadă de cel mult un an şcolar. De altfel, masterul didactic nu mai este obligatoriu, ci doar o alternativă pentru a deveni profesor. Se recunoaște și pregătirea psihopedagogică de nivel I sau II, realizată în timpul studiilor de licență și al activității didactice. Masterul didactic prevăzut de Legea Educației are o durată de doi ani și trebuia urmat obligatoriu după finalizarea studiilor de licență. Nu a fost pus niciodată în practică.
Totodată, profesorii care își reduc norma didactică cu două ore nu mai au dreptul la ore suplimentare în regim de plată cu ora sau cumul decât dacă își refac norma de 18 ore. Și sindicatele revin în structurile instituțiilor de învățământ. Sindicaliștii sunt observatori la toate etapele de organizare şi desfăşurare a concursurilor organizate de inspectoratul şcolar sau de unităţile de învăţământ. Ordonanța de urgență reface cadrul legal existent înainte de apariția Legii nr. 1/ 2011. Practic, aceste modificări anulează o lege a educației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS