11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentNoaptea Europeană a Muzeelor - evenimentul anual care susține accesul publicului la cultură

Noaptea Europeană a Muzeelor – evenimentul anual care susține accesul publicului la cultură

Ceea ce a început în 1997 la Berlin drept o inițiativă locală a ajuns să devină un eveniment de amploare în Europa, deci inclusiv în România. Noaptea Europeană a Muzeelor vizează deschiderea muzeelor și a instituțiilor de cultură în general către publicul larg. Eveniment este de tip „ziua porților deschise”, cu evenimente special organizate cu această ocazie, programul derulându-se până târziu în noapte, astfel încât un număr mare de persoane să poată participa în mod gratuit.

În anul 1999, Ministerului francez al culturii și comunicării a preluat ideea, organizând o manifestare sub titulatura „Primăvara muzeelor”, într-o zi de duminică. Din 2001, evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei. Conceptul actual a fost aplicat abia din anul 2005, când s-a decis aplicarea denumirii de Noaptea Muzeelor, în toată Europa.

În prezent, acest eveniment cultural este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). În fiecare țară sunt atrași sponsori locali care se implică în promovarea evenimentului. Organizarea se face de obicei în ziua de sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor.

Cum a fost Noaptea Europeană a Muzeelor în 2023

În Europa, numeroase instituții culturale și-au deschis porțile pentru public în ziua / noaptea de 13 mai. Cea de-a 19-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor a fost sărbătorită pe continent în peste 3000 de muzee. Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care este inițiatorul evenimentului internațional, a activat ca de obicei toate instituțiile de pe teritoriul țării care pot fi vizitate de publicul interesat de cultură. Chiar și sediul UNESCO din Paris a primit vizitatorii până la ora 24:00. O expoziție temporară de lucrări și o serie activități culturale dedicate Africii au evidențiat tema aleasă pentru anul 2023 și anume cultura și moștenirea africană. Seara, DJ-ul Michael Canitrot a prezentat Light Odyssey, un spectacol de lumini și muzică electronică.

În centrul atenției în Franța s-a aflat și Palatul Versailles, care aniversează în acest an 400 de ani. Reședința regilor Franței este adesea prezentă în filme istorice – multe filmări se fac chiar în acest prestigios complex. Cel mai recent film legat de Palatul Versailles a fost lansat de curând – Jeanne du Barry, o dramă istorică romantică avându-i pe Maïwenn și Johnny Depp în rolurile principale. Palatul Versailles este temă centrală și în lumea jocurilor video, de exemplu în Versailles Gold de la EGT, joc dedicat pasionaților de sloturi online.

În cadrul Nopții Europene a Muzeelor, Palatul Versailles a fost prezent cu un tur ghidat al Salonului lui Hercule, al Marelui Apartament al regelui Ludovic al XIV-lea. În plus, s-a organizat o expoziție a capodoperelor din Camera regelui.

Noaptea Europeană a Muzeelor în România

La nivelul întregii țări, muzeele și alte instituții din sfera cultural – educativă din România s-au implicat și în 2023 în evenimentul intitulat Noaptea Muzeelor. Cele mai multe locații au fost desigur în București, iată câteva exemple: Casa Artelor Dinu Lipatti, Biblioteca Central Universitară Carol I, Camera de Comerț și Industrie București, ARCUB. Hanul Gabroveni, Art Safari, Casa experimentelor, Casa de Licitații Historic, Colecția de Automobile Țiriac, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Municipiului București, Galeria Costumelor de teatru Doina Levintza, Galeria Galateca, Galeria Galateca, Fundația Calea Victoriei, Muzeul Parfumului, Muzeul Național de Științe Naturale Grigore Antipa, Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și chiar Muzeul Fotbalului.

Evenimentul a inclus și muzee din localități mai mici precum Muzeul Vrancei – Muzeul Mixt Adjud, Muzeul Municipal Octavian Moșescu Râmnicu Sărat, Muzeul de Științele Naturii Aiud, Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad sau Muzeul Golești. La malul mării, vizitatorii au avut acces gratuit la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Muzeul de Artă Constanța și Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Interesant este că anexat evenimentelor din România au fost promovate și cele din Republica Moldova, ca țară cu o cultură și istorie comune într-o importantă proporție. Pe lângă Chișinău, s-au înscris și instituții din localitățile Butuceni, Călărași, Grătiești, Palanca, Slobozia Mare, Taraclia, Trușeni, Văleni și Vorniceni.

Citește și: Rachete rusești au lovit o clădire rezidențială. Opt persoane au murit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS