21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajTop cele mai bune brânzeturi din lume

Top cele mai bune brânzeturi din lume

Te-ai săturat să mănânci doar telemea? Vrei să încerci și alte tipuri de brânzeturi? Dar vrei să știi și care este cea mai bună brânză din lume și ce o face să fie așa? Gustul picant? Consistența cremoasă? Mirosul foarte ciudat?

Portalul online TasteAtlas, cu sediul în Bulgaria, a publicat un clasament cu 100 de brânzeturi preferate. Din păcate clasica telemea mâncată de români nu este printre acestea, deși a fost listat cașul românesc, alături de brânza de burduf și urda.

Iată însă cele mai bine cotate brânzeturi, ca să alternezi tradiționala telemea sau brânză Roquefort.

1. Mozzarella

Mozzarella este o brânză proaspătă, moale, produsă din lapte integral de vacă. Datorită faptului că are o aromă parfumată de lapte proaspăt și un gust delicat și cremos, mozzarella este în mod tradițional asociată cu vinuri albe ușoare. Acest clasic italian este originar din regiunea Campania, dar în prezent este produsă în toată țara.

Brânza este fabricată cu lapte de bivoliță de apă sau de vacă, când este adesea denumită mozzarella fior di latte (pentru a o deosebi de mozzarella din lapte de bivoliță de apă). Tradiția străveche de fabricare a brânzei mozzarella datează din secolul al IV-lea î.Hr. Cu toate acestea, prima referință oficială la numele său a fost găsită într-o carte de bucate din 1570, scrisă de Bartolomeo Scappi, un faimos bucătar renascentist.

2. Cheddar

Această brânză ascuțită din lapte de vacă este una dintre cele mai populare brânzeturi din lume în prezent și a fost produsă pentru prima dată în satul Cheddar din comitatul Somerset, Anglia, în secolul al XII-lea. Cheddarul este o brânză tare obținută din lapte de vacă pasteurizat, iar culoarea sa variază de la alb la galben deschis.

Când este tânără, textura sa este netedă, iar când este lăsată la maturare, textura devine mai sfărâmicioasă și capătă o aromă mai ascuțită. Joseph Harding – un producător de brânzeturi adesea numit „părintele Cheddarului” – a declarat că autenticul Somerset Cheddar trebuie să aibă o textură strânsă, o aromă plină și fină care amintește de alune și o calitate de topire în gură.

3. Feta

Feta este cea mai faimoasă brânză grecească, numită cu afecțiune „prințesa brânzeturilor”. Brânza este fabricată din lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră (acesta din urmă nu trebuie să depășească 30%). Este produsă în regiunile Macedonia, Tesalia, Tracia, Epir, Peloponez și Grecia Centrală.

Feta este produsă în mod tradițional cu lapte nepasteurizat, deși în prezent este permisă și utilizarea laptelui pasteurizat. Brânza este fabricată în forme mari, pătrate sau triunghiulare, și este conservată în butoaie de lemn sau în recipiente de tablă umplute cu saramură, pentru a se menține proaspătă și pentru a-și păstra aciditatea.

4. Ricotta

Ricotta este o brânză proaspătă, moale, fabricată din lapte de oaie, vacă, capră sau bivoliță de apă italiană. Din punct de vedere tehnic, nu este o brânză, ci un caș cremos obținut prin reîncălzirea zerului, un produs secundar al fabricării brânzei – de aici și numele ricotta, care în limba literară înseamnă reîncălzită.

Cașcavalul de ricotta este alb și cremos, foarte proaspăt și cu un gust ușor dulceag. Forma și greutatea pot varia, în funcție de laptele folosit în proces, dar de obicei are o formă conică obținută prin utilizarea fuscelelor – un recipient tradițional în care brânza este așezată după ce este degresată pentru a se scurge.

5. Parmigiano Reggiano

Considerată a fi printre brânzeturile de cea mai bună calitate din lume, Parmigiano Reggiano este produsă cu lapte crud, semidegresat, provenit de la vaci care pasc pe iarbă proaspătă și fân. Are o textură dură, grunjoasă, iar aromele sale variază de la nuci la robuste și ușor picante, în funcție de cât timp s-a maturat brânza.

Originile Parmigiano Reggiano datează din Evul Mediu, când călugării benedictini și cistercieni au recucerit zonele umede din Valea Padului și au început să producă această brânză atât de apreciată, care a primit ulterior numele orașului Parma, locul său de origine

Iată așadar câteva alternative gustoase la telemea pe care să le încerci la prânz sau la mic-dejun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS