20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriClauzele abuzive ale contractelor cu băncile ar putea fi atacate doar la Tribunalul Specializat din Bucureşti

Clauzele abuzive ale contractelor cu băncile ar putea fi atacate doar la Tribunalul Specializat din Bucureşti

Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucureşti contractele ce conţin clauze abuzive pe care le-au încheiat cu băncile, informează Mediafax.ro. Măsura este prevăzută într-un amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele între profesionişti şi consumatori. Modificarea propusă este valabilă, de asemenea, pentru toţi profesioniştii – orice persoană fizică sau juridică autorizată, care, în temeiul unui contract care intră sub incidenţa acestei legi, acţionează în cadrul activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie. Hotărârea Tribunalului Specializat din Bucureşti va putea fi supusă apelului la secţia civilă a Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, consumatorii prejudiciaţi prin contracte încheiate cu încălcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecătoreşti „în conformitate cu prevederile Codului civil şi ale Codului de procedură civilă”. Senatorii jurişti au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), o propunere legislativă de modificare a acestei legi, ai cărei iniţiatorii sunt mai mulţi deputaţi PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvăz, Mihai Sturzu şi deputaţi UNPR. Amendamentele propuse de ARB au fost înaintate comisiei sub semnătura preşedintelui Radu Graţian Gheţea, cu precizarea că aceasta reprezintă „opinia finală a comunităţii bancare”.

La propunerea iniţiatorilor, acţiunile colective prin care se denunţă clauze abuzive vor putea fi făcute numai la Tribunalul Specializat Bucureşti şi doar la sesizarea conducătorului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de către Asociaţiile pentru protecţia consumatorului care au calitatea de parteneri sociali. În prezent, legea prevede că organele de control abilitate încheie procese-verbale prin care se consemnează faptele constatate cu ocazia verificărilor facute în materia clauzelor abuzive, document care se transmite, după caz, la judecătoria în a cărei rază teritorială s-a săvârşit fapta sau în a cărei rază teritorială contravenientul îşi are domiciliul sau, după caz, sediul. Potrivit legii în vigoare, controlul se face de reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de specialişti autorizaţi ai altor organe ale administraţiei publice, potrivit competenţelor.

În document se mai arată că modificările sunt propuse în urma discuţiilor dintre ARB, Fondul Monetar Internaţional, Ministerul Justiţiei şi Banca Naţională a României referitor la alinierea Legii privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori cu prevederile Directivei 1993/13/EEC privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS