17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectele „la minut“ pe POSDRU, verificate de UE

Proiectele „la minut“ pe POSDRU, verificate de UE

Plăţile au fost blocate, iar o comisie va veni în România în perioada 29 februarie – 2 martie. Un raport IPP incriminează reţeaua de firme care distribuie proiecte standard „la minut“ şi lipsa de transparenţă în privinţa evaluării.

Comisia Europeană (CE) a decis la începutul acestei săptămâni întreruperea plăţilor către România, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ca urmare a descoperirii unor deficienţe majore ale sistemului de management şi control. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, o delegaţie a CE va fi în România în perioada 29 februarie – 2 martie şi va analiza situaţia în ceea ce priveşte POSDRU. „Sunt chestiuni de management care trebuie corectate la acest program, pe care trebuie să le gestioneze şi să le recunoască drept funcţionale autoritatea română de audit. Guvernul speră că situaţia va fi remediată până la sfârşitul lunii martie, având în vedere că sunt chestiuni de management, că nu sunt neapărat chestiuni care ţin de structură şi de plăţi făcute greşit“, a spus Dan Suciu.

Proiecte pe bandă rulantă
 
Prin raportul pe 2011, autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control POSDRU. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare la prim nivel. Aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la CE pentru o perioadă maximă de şase luni. Un raport efectuat de către Institutul de Politici Publice (IPP) semnalează că POSDRU are deficienţe structurale. Printre aspectele notate se numără şi fabricarea de proiecte pe bandă rulantă, lipsa unui raport privind angajarea ulterioară a cursanţilor, precum şi refuzul de a face publică lista evaluatorilor de proiecte. „S-a creat un automatism de scriere de proiecte pe bandă, „la minut“, singura preocupare fiind aceea de a depune proiectul cât mai repede, indiferent de calitatea intervenţiei prevăzute a fi implementate în proiect. Acest fenomen se întâlneşte la proiectele finanţate prin POSDRU, unde principiul de evaluare este „primul venit, primul servit“, regulament care a determinat apariţia unei adevărate reţele de firme de consultanţă care s-au specializat în livrarea de proiecte standard, cu doar câteva informaţii minimale, care să poată fi încărcate rapid în sistemul Action Web“, se spune în raportul IPP. Pe de altă parte, Autorităţile de Management (AM) sunt acuzate că „au refuzat să pună la dispoziţie lista cu numele persoanelor care evaluează proiectele“. IPP consideră că aceasta este „o informaţie fundamentală pentru a preveni sau a identifica eventualele conflicte de interese“.

20% din sume plătite

Fondurile prevăzute în cadrul POSDRU pentru perioada 2007 – 2013 se ridică la 3,47 miliarde de euro. Până în martie 2011, se aprobaseră 80% din aceste sume, însă efectiv se plătiseră 20% din ele. Doljul intră într-un top în care autorităţile publice locale (APL) au atras „zero“ fonduri prin POSDRU. Sectorul privat a atras cele mai multe sume la nivel naţional. Campioană este firma Crivas Consult Bucureşti, care are şase proiecte, în valoare de 27,7 milioane de euro. Firma organizează cursuri de calificare/recalificare pentru diferite specializări, cum ar fi găuritor filetator, tehnician prelucrări mecanice, lăcătuş-mecanic, mecanic reparaţii, sculer matriţer şi tehnician metrolog. Societatea ar urma să activeze şi în Craiova, unde susţine că va deschide un „centru de pregătire teoretică şi practică“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS