21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGorjenii au vrut să înşele APIA cu animale declarate fictiv

Gorjenii au vrut să înşele APIA cu animale declarate fictiv

Deţinătorii de animale din judeţul Gorj au declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi animalele pe care nu le deţineau.

Din verificările reprezentanţilor Agenţiei, efectuate în teren, şi în urma analizei cererilor depuse de crescătorii de animale pentru acordarea subvenţiilor pentru caprine, ovine şi bovine, s-a stabilit că au fost declarate cu 3.600 de animale mai mult decât existau în gospodării şi în exploataţiile agricole. Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a înregistrat, în anul 2009, 8.809 cereri ale fermierilor pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare în zootehnie. În vederea acordării primei pe exploataţie la specia bovină au fost înregistrate 8.205 cereri pentru un efectiv de 41.473 de capete, iar pentru specia ovine/caprine au fost depuse 604 solicitări pentru 87.157 de capete. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că 2.600 de ovine şi caprine au fost declarate fictiv, iar la bovine s-a constatat că 1.000 de animale nu există, de fapt, în realitate.

Solicitări numeroase

Constantin Negrea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj, a declarat că 13 cereri din cele depuse au fost respinse şi că procentul de încercare de fraudare este mai mic decât în alte zone ale ţării: „În alte zone ale ţării, procentul de fraudare a fost şi de 40. Noi stăm totuşi mult mai bine din acest punct de vedere şi sunt destui crescători care vor beneficia în mod cinstit de subvenţiile acordate. Principalele cauze care au condus la declararea unor cereri ca neeligibile sau la diminuarea numărului de animale pentru care se acordă plăţile naţionale directe au fost completarea eronată a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorectă a codului de exploataţie şi/sau a numărului de identificare a animalelor şi neconcordanţa dintre informaţiile din baza naţională de date (Registrul Naţional al Exploataţiilor) şi animalele existente la faţa locului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS