20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţele descoperă tardiv frauda fiscală

Finanţele descoperă tardiv frauda fiscală

O firmă din Dolj s-a înfiinţat anul trecut doar pentru a emite facturi-fantomă pentru societăţi din alte judeţe care deduceau fictiv TVA. Firma a prejudiciat statul cu 2,7-2,8 milioane de lei şi patronul a vândut-o deja. Fiscul doljean a aflat cazul abia după un an, de la colegii din alte judeţe, şi sunt şanse mici ca statul să mai recupereze paguba.

Conducerea Finanţelor doljene se plânge de faptul că descoperă prea târziu fraudele fiscale care au loc pe teritoriul judeţului, pe motiv că aşa este făcută legislaţia. Angajaţii instituţiei află de evaziuni fiscale de amploare de la terţe persoane sau instituţii, ori întâmplător, în timpul controalelor fiscale, a arătat directorul coordonator adjunct al Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri. Fiscul a descoperit în luna iulie nouă cazuri de evaziune fiscală în Dolj, cu un prejudiciu total de aproape 5,6 milioane de lei, a informat directorul coordonator al Fiscului doljean, Eugen Călinoiu. „Aproape jumătate din acest prejudiciu a fost produs de o singură firmă din Dolj. Ea s-a înfiinţat doar pentru a emite facturi-fantomă pentru alte firme, din alte judeţe, facturi pe care societăţile respective le foloseau pentru deducerea ilegală de TVA“, a spus şi Filipescu. El a arătat că societatea prinsă „cu mâţa-n sac“ nu avea activitate, nici active. Firma fusese înfiinţată doar pentru a emite facturi pentru terţe persoane juridice din alte judeţe.

Fapta, descoperită în alte judeţe

Inspectorii Fiscului doljean nu au descoperit singuri frauda uriaşă, ci au aflat de ea de la colegii din alte judeţe, când inspectorii fiscali de acolo (care controlau cererile ilegale de TVA) au cerut sprijin de la Dolj pentru a verifica această firmă care emitea facturile. Directorul adjunct al DGFP Dolj a mai spus că faptele s-au produs în 2008, iar Finanţele au aflat abia după un an: „Din păcate, noi depistăm aceste fraude foarte greu, după ce fapta s-a consumat. Se încearcă acum schimbarea legislaţiei pentru a putea afla mai din vreme“. Între timp, reprezentantul firmei doljene care a făcut frauda fiscală de milioane de lei a cesionat părţile sociale către altă persoană. În prezent, Fiscul îi caută şi pe fostul patron, şi pe actualul. Cât despre prejudiciul creat, nu s-a recuperat nici un bănuţ până acum. 
Şefii Finanţelor susţin că zona de risc mare de evaziune fiscală pentru judeţul Dolj se regăseşte în operaţiunile de comerţ cu cereale sau cu materiale refolosibile (deşeuri).

„Răzgândacii“ de TVA

Şefii DGFP Dolj au arătat că firmele doljene au început să-şi retragă cererile de rambursare de TVA depuse la Fisc. „Motivele pentru care se răzgândesc sunt trei. Ori au bifat eronat în declaraţie şi poate că firma ar avea de achitat TVA luna viitoare şi nu are rost să mai ceară acum rambursarea şi să vină să dea banii  peste o lună. Sau se răzgândesc firmele şi nu mai cer TVA pentru că sunt în concedii medicale contabilii sau administratorii şi nu ar face faţă unui control fiscal. Sau, o ultimă posibilitate, firmele îşi retrag cererile de rambursare de TVA după ce realizează că au probleme mari şi nu pot suporta un control fiscal amplu“, a precizat Ioan Filipescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII