15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScad chiriile la locuinţe şi spaţii comerciale

Scad chiriile la locuinţe şi spaţii comerciale

Prevederile cu privire la o eventuală scădere a preţurilor chiriilor la locuinţe şi la spaţiile comerciale s-au adeverit. În Craiova, tendinţa de diminuare a acestora este vizibilă.

O bună perioadă de timp, pe fondul îngheţării împrumuturilor date de bănci către populaţie şi a devalorizării monedei naţionale în raport cu valuta, numărul craiovenilor dispuşi să-şi cumpere o locuinţă a scăzut dramatic. Şi cum nevoia de locuinţe s-a păstrat constantă, proprietarii de imobile au putut creşte chiria după bunul plac. „Acum este perioada în care se renegociază contractele vechi şi mulţi proprietari au mai mărit puţin chiria“, declara, la începutul acestui an, Nicu Răduţ, directorul Unic Imobiliare. Această creştere voită s-a suprapus cu majorarea dată de deprecierea leului în raport cu euro. Având în vedere cursul de schimb valutar, creşterea a fost semnificativă. Dacă, în prima săptămână din luna mai a anului trecut, pentru o chirie de 150 de euro se scoteau din buzunar aproximativ 550 de lei, în prezent, dacă proprietarul nu a decis o majorare de chirie, se plătesc 624 de lei, cu aproximativ 14% mai mult.

„Nu sunt solicitări foarte multe şi există concurenţă“

Puţini au fost cei care au reuşit să facă faţă unor astfel de cheltuieli. Şi cum sunt din ce în ce mai multe anunţuri de închiriere în Craiova, proprietarii au fost nevoiţi să scadă preţurile. „Preţurile au scăzut şi la vânzări (în special la locuinţele din blocurile vechi, situate în zone mărginaşe), şi la închirieri“, a spus Teodor Popescu, managerul Dorcas Imobiliare. Acest lucru a fost observat şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare din Craiova. „Nivelul chiriilor este scăzut. Nu sunt solicitări foarte multe şi există concurenţă mare“, a explicat Nicu Răduţ motivul acestei situaţii. Acesta a precizat că tendinţa de scădere a chiriilor este mai ales la ofertele pentru spaţiile comerciale sau birouri, unde ajustarea în minus a preţurilor este deja de 10% (specialiştii au estimat o ajustare de 15-20% până la sfârşitul anului). Această diminuare de preţ era previzibilă, mai ales că, încă din februarie 2009, din cauza crizei, pe segmentul business al pieţei imobiliare s-a înregistrat o stagnare, întreprinzătorii gândindu-se din ce în ce mai puţin la extindere, în favoarea reducerii pe cât posibil a cheltuielilor. „Firmele nu se mai grăbesc să dezvolte activităţi prin deschiderea de noi puncte de lucru. În prezent, avem spaţii comerciale şi de birouri situate în poziţii-cheie care, dacă ar fi fost date spre închiriere acum cinci luni, ar fi fost luate imediat. Acum însă, din cauza situaţiei economice, nu se mai întâmplă acest lucru“, observa Teodor Popescu.
În prezent, chiar dacă tendinţa este de scădere a preţurilor, nici pe acest segment piaţa nu este dinamică. „În comparaţie cu începutul anului, se observă o diminuare uşoară a chiriilor. Totuşi, este o piaţă puţin dinamică“, a spus Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII