14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBuluc la depozitele bancare

Buluc la depozitele bancare

Dacă populaţia s-a grăbit să depună în bănci în noiembrie 2008 mai mult cu 35 de milioane de lei faţă de luna anterioară, firmele – aflate în criză de lichidităţi – au retras din depozitele bancare 12 milioane de lei.

Către finalul anului 2008, persoanele fizice au prins „momeala“ aruncată de bănci în ceea ce priveşte dobânzile uriaşe la depozite pe care le oferă majoritatea băncilor comerciale de pe piaţa românească. Ultima statistică a Băncii Naţionale a României (BNR), valabilă pentru luna noiembrie 2008, arată că populaţia şi-a majorat sumele depuse în depozite bancare, pe când firmele doljene continuă, ca şi în octombrie, să îşi retragă capitalurile din depozite.

Populaţia, un plus de 35 de milioane de lei

Potrivit BNR, în luna noiembrie, populaţia Doljului şi-a sporit economiile păstrate în depozite la termen cu 14 milioane de lei. Suma totală pe care o au locuitorii judeţului în conturi bancare în lei (depozite la termen şi depozite rambursabile după notificare) a ajuns la 631 de milioane de lei. În octombrie, suma scăzuse faţă de luna precedentă, semn că populaţia îşi retrăsese o parte din bani din bănci. Dar, către final de an, oamenii au considerat avantajos depozitul bancar. „Este o investiţie sigură, mai ales că s-a eliminat impozitul pe dobândă. Populaţia a înţeles că este un câştig, pentru că dobânzile la depozite au depăşit două cifre de mult timp“, a spus un director bancar de retail din Craiova. Şi depozitele la termen în valută au crescut cu 21 de milioane de lei. Deci, în total, lei şi valută, populaţia Doljului şi-a sporit sumele depuse în conturi în noiembrie cu 35 de milioane de lei. Persoanele fizice şi-au diminuat, în schimb, disponibilităţile din conturi la vedere.

Firmele „umblă“ la economii

La fel ca în luna octombrie, şi în noiembrie firmele doljene au scos din banii pe care îi aveau la „dospit“ în depozite bancare la termen. Societăţile din judeţ aveau la începutul lunii decembrie în depozite bancare şi depozite rambursabile după notificare 971 de milioane de lei, în scădere cu 12 milioane faţă de luna precedentă. Chiar dacă dobânzile sunt atractive şi pentru mediul de afaceri, firmele nu se înghesuie ca populaţia la constituirea de depozite bancare. „Firmele şi-au retras, de fapt, profiturile pe care le aveau în bănci. În această perioadă mai dificilă pentru mediul de afaceri, cum credeţi că rezistă firmele pe piaţă? Apelează la profiturile pe care le aveau în depozite“, declara recent, pentru GdS, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Totuşi, agenţii economici au fost atraşi de dobânzile în creştere la valută, fapt ce a făcut ca depozitele la termen în alte monede decât leul să crească într-o lună cu 5,5 milioane de lei. Statul garantează depozitele în limita a 50.000 de euro, echivalent în lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII