15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria va crește și mai mult cheltuielile pentru apărare

Ungaria va crește și mai mult cheltuielile pentru apărare

Ungaria va trebui să majoreze și mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor dacă războiul din Ucraina vecină se va prelungi până în 2025, reducând fondurile disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat premierul Viktor Orban la postul public de radio.

Invazia rusă în Ucraina în 2022 a declanșat o creștere a cheltuielilor de apărare pe flancul estic al NATO, în Polomia fiind cea mai mare. Polonia și-a majorat cheltuielile de apărare până la 3,9% din produsul intern brut în 2023, aproape dublu față de nivelul din 2014, transmite Hotnews.

Deși se opune cu fermitate sprijinului militar și financiar occidental acordat Ucrainei, din cauza temerilor legate de extinderea conflictului în Europa, Ungaria și-a majorat cheltuielile pentru apărare. A ajuns la 2,43% din PIB anul trecut, mai mult decât recomandarea NATO de 2%.

„Dacă războiul se prelungește până în 2025, atunci nivelul cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu va fi suficient și va trebui să fie majorat”, a declarat Orban, adăugând că această măsură ar lăsa mai puține fonduri pentru alte scopuri.

Aflat la putere din 2010, Orban s-a chinuit, de la pandemia COVID-19 încoace, să controleze deficitul bugetar al Ungariei, deficitul fiind în medie de aproape 7% din PIB în ultimii patru ani, cu mult peste nivelurile medii din UE. Guvernul său a anunțat luna trecută că va amâna investiții în valoare de aproximativ 1% din PIB pentru a reduce deficitul din acest an până la un obiectiv de 4,5% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS