15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentInundații catastrofale - zeci de morţi şi dispăruţi după ce barajul unei hidrocentrale a cedat

Inundații catastrofale – zeci de morţi şi dispăruţi după ce barajul unei hidrocentrale a cedat

Barajul unei hidrocentrale din sudul Braziliei a cedat în urma zilelor de ploi abundente, care au declanșat inundații masive. Tragedia a provocat moartea a peste 30 de persoane, iar alte 60 sunt date dispărute în statul Rio Grande do Sul, conform informațiilor furnizate de BBC, titrează News.ro.

Aproximativ 15.000 de localnici şi-au părăsit casele începând de sâmbătă. Cel puţin 500.000 de persoane au rămas fără energie electrică şi apă potabilă în tot statul.

Zeci de morți și dispăruți în Brazilia

Ruperea barajului a declanşat un val de doi metri, provocând panică şi pagube suplimentare în zonele deja inundate. Barajul este situat între localitatea Cotiporã şi oraşul Bento Gonçalves. Vremea extremă a fost cauzată de o combinaţie rară de temperaturi mai ridicate decât media, umiditate ridicată şi vânturi puternice.

Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat regiunea, promiţând ajutor din partea guvernului central. Anterior, guvernatorul statului, Eduardo Leite, ceruse asistenţă urgentă, afirmând că „trebuie salvate sute de persoane din zeci de municipalităţi”.

Au fost trimise elicoptere pentru a căuta persoanele blocate. În unele zone, însă, inundaţiile sunt atât de grave, încât elicopterele nu au putut ateriza şi au fost nevoite să extragă cu troliul localnicii, pentru a fi în siguranţă.

În municipiul Candelária, oamenii s-au urcat pe acoperişurile caselor, în timp ce casele lor se umpleau de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS