18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateManagerii de şcoli încep să numere posturile şi pensionarii

Managerii de şcoli încep să numere posturile şi pensionarii

A început mişcarea personalului didactic pentru anul şcolar 2023-2024. În această lună, şcolile numără posturile dar şi numărul cerreilor de pensionare sau de menţinere în activitate. Ca noutate, anul acesta a mai crescut vârsta de pensionare dar şi perioada pentru stagiul complet de cotizare pentru femeile profesor.
Dascălii care vor să se pensioneze au ca opţiune şi pensionarea anticipată sau pensionarea parţial anticipată. Cererile pentru pensionare sau menţinere în activitate trebuie depuse la secretariatul unităţilor şcolare până pe 20 ianuarie.

Inspectorii şcolari spun că în această perioadă se desfăşoară mai multe etape ale mişcării personalului didactic, care includ şi cererile de pensionare sau de menţinere în activitate. Conform metodologiei care reglementează încadrarea pe posturile didactice pentru anul şcolar următor, a crescut vârsta de pensionare pentru cadrele didactice.

„Dacă anul trecut pentru femei, vârsta pentru ieșirea la pensie, a fost de 61 de ani şi 11 luni, 31 de ani şi 11 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizarea, anul acesta vârsta de pensionare este de 62 de ani şi o lună luni. Au apărut noutăţi şi în privinţa stagiului de cotizare. Acesta este de 32 de ani şi trei luni. Pentru bărbaţi nu sunt modificări. Vârsta de pensionare este de 65 dea ni. Cererile pentru pensionare se depun până pe 20 ianuarie la secretariatele unităţilor şcolare. Cadrele didactice care depun cerere acum se vor pensiona cu 1 septembrie 2023”, a precizat inspectorul şcolar pentru Resurse Umane, Alina Ciucă.


Cadrele didactice care au ca opţiune şi pensionarea anticipată sau parţial anticipată, pentru care pot opta cu cinci ani înainte de vârsta limită de pensionare prevăzută de metodologie.

Femeile pot cere prelungirea de drept până la 65 de ani

Cadrele didactice femei pot cere însă şi prelungirea de drept în activitate până la vârsta de 65 de ani.


„Cadrele didactice titulare femei, care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reîncadrate în funcţia de personal didactic de predare, în anul şcolar 2022-2023 cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2023, pot opta, în scris, fie pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 284 alin. (11 ) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, fie pentru pensionarea începând cu data de 1 septembrie 2023. Opţiunea se adresează, în scris, consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, până la data de 20 ianuarie 2023. Cadrele didactice titulare, femei, care optează pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, beneficiază de toate drepturile personalului didactic titular”, se menţionează în metodologia pentru mişcarea personalului didactic.

În ce condiţii se poate cere prelungirea activităţii peste 65 de ani

Inspectorii şcolari spun că femeile cadre didactice pot cere prelungirea activităţii şi peste vârsta de 65 de ani, la fel ca şi profesorii bărbaţi. „Prima condiţie pentru a prelungi activitatea unui cadru didactic peste vârsta de pensionare este să existe buget de ore”, a mai spus inspectorul şcolar pentru Resurse Umane, Alina Ciucă. Dacă există buget de ore, prelungirea activităţii se poate face în anumite condiţii.
„Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2023 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii cinci ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la trei ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere”, se menţionează în metodologia pentru mişcarea personalului didactic.

Prima şedinţă publică va fi pe 10 martie


Potrivit inspectorilor şcolari, în luna ianuarie au loc mai multe etape pentru mişcarea personalului didactic. „Având în vedere că anul şcolar este împărţit în module, în perioada aceasta avem mai multe etape de mişcare de personal. Se face constituirea posturilor didactice, încadrarea practic, întregirea nomei didactice, completarea normei didactice, până pe 27 ianuarie „, a mai precizat inspectorul şcolar, Alina Ciucă.


Prima şedinţă publică de repartizare va avea loc abia în luna martie. „Pe 10 martie este prima şedinţă publică de soluţionare a cererilor cadrelor didactice titulare pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată/nedeterminată, a cererilor cadrelor didactice aflate în restrângere de activitate, prin transfer. Tot atunci se soluţionează şi cererile cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului didactic/catedrei pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată dar şi cererile cadrelor didactice aflate în restrângere de activitate, prin detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată”, a mai spus inspectorul şcolar Alina Ciucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS