17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâţi bani aţi plătit pentru pensia administrată privat?

Câţi bani aţi plătit pentru pensia administrată privat?

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) vă va trimite acasă o informare prin care se poate vedea, lună de lună, dacă angajatorul a declarat la stat că aţi fost angajatul lui şi dacă a plătit contribuţia la pensii. Din document mai puteţi vedea câte puncte de pensie aţi acumulat la Pilonul II.

Angajaţii care contribuie la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) vor primi acasă un document de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numit certificat de stagiu, prin care vor fi informaţi despre contribuţia achitată de firmele la care activează din 2006 şi până acum. „Certificatele de stagiu se fac pe baza Declaraţiei 112 depusă de angajator la Fisc. Dacă angajatorul a declarat activitatea persoanelor, atunci ele figurează cu contribuţii şi la Pilonul II“, a spus, pentru GdS, Ileana Ciutan, preşedintele CNPP. Ea a mai declarat că „certificatele de stagiu se vor da tuturor persoanelor care au lucrat fie şi pentru câteva luni din 2006 încoace, şi pentru cele care lucrează în prezent. De aceea, vor trimite la domiciliul acestora 11,2 milioane de certificate. Din aceste documente se poate vedea numărul de luni pentru care s-au făcut reţineri la Pilonul II din 2006 şi până acum, respectiv ce punctaj a acumulat fiecare la Pilonul II“. Punctajul se calculează împărţind salariul brut al angajatului la salariul mediu net pe economie. Se face şi o medie anuală a punctajului.

Cum vedeţi dacă angajatorul
v-a trecut în acte

Ca şi procedură, din contribuţiile plătite la stat de firma la care lucraţi şi reţinute din salariul dumneavoastră, o cotă parte de 4% este virată, de către Casa Naţională de Pensii Publice, către fondurile de pensii administrate privat, cele care gestionează Pilonul II. Dacă angajatorul nu v-a recunoscut activitatea lucrată şi nu a declarat, respectiv nu a plătit la stat, atunci lunile respective nu vor figura în certificatul de stagiu pe care îl trimite prin poştă CNPP. Ileana Ciutan susţine că neplata sumelor aferente de către angajator nu afectează direct cotizanţii la Pilonul II, dar dacă angajatorul nu trece în Declaraţia 112 faptul că lucraţi la el, atunci este o mare problemă. „Potrivit legii din România, neplata drepturilor de către angajator nu influenţează plata pensiei pentru persoana asigurată. Dacă angajatorul a declarat la Fisc – prin Declaraţia 112 – contribuţiile pentru angajaţi, atunci angajatul este asigurat. Angajatorul care nu plăteşte răspunde în faţa legii, pentru că stopajul la sursă şi nevirarea contribuţiilor este caz penal“, a declarat preşedintele CNPP, Ileana Ciutan.

Contribuţia lunară medie: 45 de lei

Potrivit legii, o dată pe an, fondul de pensii administrate privat la care sunteţi înscris trebuie să vă trimită acasă o informare în care să vă spună ce sumă s-a acumulat în contul dumneavoastră. Contribuţia la pensiile administrate privat a crescut de la un an la altul, de la 2% din suma plătită de fiecare angajat sub forma contribuţiei la pensia clasică, până la 4% anul acesta. Potrivit datelor de la Casa Naţională, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, la nivelul ţării. Pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se arată că, în prezent, există 5,88 milioane de contribuabili la Pilonul II, iar valoarea totală a activului net este de 10,58 miliarde de lei. Ileana Ciutan afirmă că sunt 3,6 milioane de participanţi activi la Pilonul II, pentru care angajatorii fac viramente în totalitate la pensii. Restul până la 5,88 milioane de oameni fie sunt persoane care au fost angajate doar o scurtă perioadă de timp, fie sunt dintre cei pentru care firmele nu declară şi nu plătesc la stat ceea ce le reţin oamenilor din salariu.

În medie, fiecare participant
ar avea în conturi 620 de euro

Persoanele care sunt contribuabili activi (adică cei 3,6 milioane de oameni) la ora actuală au adunat în conturi, în medie, aproximativ 620 de euro (adică 2.700 de lei în medie), în timpul celor cinci ani de când au fost introduse pensiile administrate privat. Chiar dacă un randament al acestor pensii este de circa 11%, nu se poate spune ce pensie privată ar avea cineva din Pilonul II la bătrâneţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS