16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Conţinutul viselor

Cercetătorii japonezi susţin că au descoperit o metodă cu ajutorul căreia îşi pot da seama ce anume visează o persoană. Potrivit unui articol publicat pe portalul newkerala.com, datele de care dispun oamenii de ştiinţă indică faptul că modelele de activitate în anumite zone vizuale cerebrale sunt aceleaşi şi în stare de trezie, şi în stare de visare. Cercetătorii spun că au reuşit să decodeze visele membrilor unui grup de voluntari şi au putut să îşi dea seama când aceştia visau lucruri precum automobile şi femei. Cu ocazia experimentului, a fost scanată activitatea cerebrală a trei bărbaţi, pentru ca oamenii de ştiinţă să observe şi să monitorizeze eventualele schimbări apărute care ar putea avea legătură cu conţinutul viselor. Au fost monitorizate, de asemenea, modelele electrice ale undelor cerebrale ale subiecţilor, astfel încât aceştia să poată fi treziţi atunci când semnalele indicau faptul că au început să viseze. De fiecare dată când voluntarii s-au trezit au fost întrebaţi ce au visat şi abia după relatarea visului au fost lăsaţi să adoarmă din nou. Procesul a fost repetat timp de câteva zile, până când dosarul fiecărui voluntar a conţinut 200 de rapoarte de acest fel.
Analizând datele colectate, cercetătorii au arătat că, deşi unele vise erau „neobişnuite“ – ca de exemplu o discuţie purtată cu un actor celebru -, cele mai multe implicau totuşi experienţe comune, din viaţa de zi cu zi. Din rapoartele de vise, oamenii de ştiinţă au ales 20 dintre temele cel mai des apărute, ca de exemplu „maşină“, „bărbat“, „femeie“ şi „computer“ şi au adunat imagini care reprezentau fiecare categorie. După acest moment al experimentului, subiecţilor le-au fost prezentate aceste imagini, iar activitatea lor cerebrală a fost din nou scanată, în timp ce voluntarii priveau respectivele imagini.
Comparând al doilea set de date privind activitatea creierului cu înregistrările făcute cu puţin timp înainte de trezirea voluntarilor, cercetătorii au reuşit să identifice modele distincte în trei zone cerebrale cheie, care sunt responsabile cu procesarea elementelor pe care le percepem prin simţul văzului. Membrii echipei de cercetare au descoperit totodată că şi activitatea specifică din alte zone cerebrale, cu roluri mai specializate în procesarea vizuală – de exemplu centrii care ne ajută să recunoaştem obiectele – variază în funcţie de conţinutul viselor.
În fine, în ultima etapă a experimentului, oamenii de ştiinţă au creat un model computerizat care avea capacitatea de a prezice dacă temele selectate erau sau nu prezente în visele subiecţilor. „Studiul nostru arată că, în timpul stării de visare, anumite zone cerebrale prezintă modele de activitate similare cu cele generate de imagini ale unor elemente cunoscute. De aceea, folosind o bază de date a activităţii cerebrale generate de imagini şi un anumit algoritm de recunoaştere a modelelor, putem citi şi descifra ceea ce o persoană «vede» în timpul visului“, a explicat Yukiyasu Kamitani, coordonatorul studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS