25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDan-Nelu Anuşca: Eu nu cer bani de la bolnavi. Îi primesc!

Dan-Nelu Anuşca: Eu nu cer bani de la bolnavi. Îi primesc!

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită a medicului ortoped Dan-Nelu Anuşca (foto), angajat al Spitalului de Urgenţă Craiova şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Medicul ortoped Dan-Nelu Anuşca a fost reţinut pe 16 octombrie, în urma unui flagrant organizat de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Anchetatorii fuseseră sesizaţi cu o zi înainte de sora unei paciente a medicului Anuşca. Aceasta reuşise să-l „supere“ după ce îi dăduse numai 800 de lei pentru o intervenţie chirurgicală.
În faţa procurorilor, sora pacientei a povestit că, pe 15 octombrie, în jurul prânzului, Dan-Nelu Anuşca a intrat în salonul în care era internată femeia şi i-a reamintit că trebuie să suporte contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite la intervenţia chirurgicală, valoarea acestora fiind de 400 de euro. Pacienta a întrebat cât trebuie să mai dea în afara celor 400 de euro, iar medicul i-a răspuns că nu cere nimic. „În momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, după care, inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii doljeni în rechizitoriu. În final, Anuşca le-a spus celor doi că operaţia la care urma să fie supusă femeia costă în jur de 2.000 de euro. Iritaţi de atitudinea doctorului, atât pacienta, cât şi prietenul ei i-au cerut surorii femeii să sesizeze poliţia, lucru pe care l-a şi făcut în aceeaşi zi.

Tocmeală lângă patul pacientului

În baza sesizării şi a declaraţiei denunţătoarei, procurorii au obţinut autorizarea interceptărilor convorbirilor medicului Anuşca, iar în dimineaţa zilei de 16 octombrie au şi organizat flagrantul.
Denunţătoarea a venit cu 1.200 de lei, iar procurorii i-au mai dat 400 de euro, toate bancnotele fiind marcate criminalistic cu inscripţia „MITĂ“. În jurul orei 9.00, denunţătoarea s-a dus la spital, iar în salonul în care era internată sora sa l-a găsit pe medicul Anuşca.
Şi-a cerut scuze în numele surorii sale şi a prietenului acesteia pentru că l-au supărat, oferindu-i o sumă aşa de mică, şi l-a rugat să spună ce sumă de bani este necesară pentru ca operaţia să decurgă în condiţii foarte bune.
În discuţia dintre cei doi, care a fost înregistrată audio-video, medicul a precizat că „eu nu cer bani de la bolnavi. Îi primesc! I-am zis şi ieri, n-am nevoie să-mi dea nimic, este într-adevăr, i-am propus ce este mai dificil, îi fac ce este mai bine“.
La afirmaţia denunţătoarei „când mi-a spus că v-a dat patru milioane de lei“, inculpatul a replicat: „Da, mi s-a făcut rău şi mie puţintel“. După aceea, doctorul a recunoscut că a primit suma de 800 de lei de la pacientă şi de la prietenul acesteia, iar, la un moment dat, denunţătoarea l-a întrebat cât trebuie să mai dea ca totul să fie în regulă. Anuşca a răspuns: „Dacă vreţi, îmi daţi, dacă nu, nu-mi daţi, eu fac să fie bine“. Denunţătoarea i-a spus că îi mai dă 12 milioane (1.200 de lei – n.r.), iar inculpatul a replicat: „Nu ştiu, ce vrei tu, ce poţi“, după care denunţătoarea a continuat: „Nu! Spuneţi. Atât am acum. Atât sunt pregătită. Spuneţi-mi, e bine?“, Anuşca răspunzând: „Nu spun aşa ceva. Niciodată nu spun aşa ceva!“.
După aceste discuţii, sora pacientei i-a dat doctorului atât suma de 1.200 de lei, cât şi suma de 400 de euro, bani pe care inculpatul i-a pus în buzunarul halatului, după care a părăsit salonul. După câteva minute, în cabinetul medical au intrat anchetatorii, care au găsit banii marcaţi asupra medicului Anuşca.

Practica spitalului: „pacienţii să suporte contravaloarea unor medicamente şi materiale medicale“

La audieri, Dan-Nelu Anuşca a recunoscut că a primit banii de la cei trei, însă a susţinut că nu le-a cerut nici un ban, ci doar le-a spus că trebuie să cumpere materialele ce urma să fie folosite pentru intervenţia chirurgicală, pacienta dându-şi acordul.
Potrivit procurorilor, „inculpatul a mai precizat că este o practică în spital ca pacienţii să suporte contravaloarea unor medicamente şi materiale medicale, deoarece spitalul nu dispune de fondurile necesare achiziţionării acestora“. Contrar celor susţinute de curând de conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova, ortopedul Anuşca a declarat că, de regulă, „medicii dau liste pacienţilor cu materialele ce trebuie achiziţionate, iar aceştia sau aparţinătorii lor le procură şi le pun la dispoziţia medicilor“. Acesta a mai susţinut că, în cazul unor intervenţii chirurgicale de genul celei care urma să i se efectueze şi pacientei respective, medicul procură materialele de la diverşi distribuitori, iar ulterior aceştia emit factură pentru materialele medicale şi încasează banii de la pacienţi. Întrebat de ce de data aceasta a primit personal banii de la pacientă şi nu a procedat conform „practicii“, inculpatul a declarat că au mai fost situaţii în care pacienţii, după efectuarea operaţiei, nu au mai plătit contravaloarea materialelor.
Ca să se lămurească în legătură cu obiceiurile medicilor din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, procurorii au cerut un punct de vedere al conducerii unităţii medicale. În adresa cu nr. 33255/25.10.2012, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a comunicat că, în eventualitatea procurării de către pacient a materialelor sanitare, medicul se poate implica numai prin elaborarea prescripţiei medicale şi a unui referat medical de necesitate. În plus, anchetatorii au stabilit că pacienta nu trebuia să plătească nimic spitalului pentru că era asigurată. În situaţia în care şi-a dat consimţământul pentru a-i fi montate alte implanturi, „inculpatul nu avea nici o atribuţie în efectuarea plăţii pentru achiziţionarea acelor materiale. În nici una din situaţii, acesta nu era abilitat să primească bani de la pacientă sau de la aparţinătorii acesteia“, au precizat procurorii doljeni.

Martori găsiţi de soţie

După flagrant, Anuşca a susţinut că cei 400 de euro reprezentau o parte din contravaloarea materialelor medicale ce urma să fie folosite la operaţie, iar cei 1.200 de lei îi dăduse pacienta pentru a sponsoriza o parte din cheltuielile cu organizarea unui congres ştiinţific medical la Craiova, congres care se încheiase pe 14 octombrie.
În apărarea sa, Anuşca a propus să fie audiaţi doi colegi de serviciu. Procurorii au aflat că, după arestarea inculpatului, soţia acestuia i-a rugat pe cei doi să meargă la un notar şi să declare că au auzit-o pe denunţătoare şi pe sora ei când s-au oferit să sponsorizeze congresul ştiinţific, lucru pe care l-au şi făcut. În faţa procurorilor, cei doi colegi ai doctorului Anuşca au explicat că în cadrul discuţiei respective nu au auzit cuvântul „sponsorizare“, ci doar au declarat aşa la notar pentru că au fost rugaţi de soţia medicului Anuşca.
Procurorii au reţinut că apărarea inculpatului este neîntemeiată, „iar pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine nesinceră, negând primirea banilor cu titlul de mită“.
Dan-Nelu Anuşca a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, dosarul cu nr. 18984/63/2012 fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS