16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 miliarde pentru paranghelii

15 miliarde pentru paranghelii

Primăria Craiova şi-a pus deoparte pentru acest an o sumă imensă pentru organizarea de spectacole

O aprigă dispută a avut loc în şedinţa de săptămâna trecută a consiliului local, pe tema banilor alocaţi în 2012 Serviciului „Imagine, Relaţii Internaţionale, Purtător de cuvânt, Redacţie Ziar“ din cadrul Primăriei Craiova. Suma prevăzută în buget – 1,5 milioane de lei (adică 15 miliarde de lei vechi) – pare să fie cea mai mare din istoria Primăriei Craiova alocată acestui serviciu.
Viceprimarul PDL Mărinică Dincă propusese ca aceşti bani să fie luaţi de la Imagine şi alocaţi reparaţiei de străzi: „Aşa cum s-au putut organiza în mai multe rânduri, în ultimii ani, spectacole grandioase numai pe sponsorizări, tot aşa se putea face şi în 2012. De aceea eu am propus ca toţi aceşti bani – sau măcar o parte din ei – să fie luaţi de la Imagine şi să fie alocaţi pentru reparaţii străzi“.
Primarul Antonie Solomon s-a opus însă, susţinând că „banii rămân aşa cum am propus“, iar consiliul local n-a sprijinit nici el propunerea PDL, preferând ca suma să fie alocată spectacolelor în aer liber şi nu străzilor. Aşa se face că Serviciul Imagine al Primăriei Craiova a primit o alocaţie bugetară de 1,5 milioane de lei.

Fonduri pentru deplasări

Prin „Nota de fundamentare privind cheltuielile estimative necesare activităţilor ce se vor desfăşura prin grija Serviciului Imagine, Relaţii Internaţionale, Purtător de cuvânt, Redacţie Ziar în anul 2012“, întocmită de şefa acestui serviciu, Oana Răducănoiu, suma alocată va avea destinaţii precise. Cel mai puţin – 50.000 de lei – s-a alocat pentru „publicitate în mass-media“. În schimb, 350.000 de lei au fost daţi pentru „Protocol şi reprezentare“, aici intrând banii cheltuiţi atât cu întreţinerea delegaţiilor oficiale sosite în Craiova din ţară sau străinătate, cât şi cheltuielile necesare pentru plecarea în ţară sau în străinătate a unor delegaţii ale Primăriei sau Consiliului Local Craiova. Pentru deplasări în străinătate, au mai fost alocaţi separat Serviciului de Imagine 70.000 de lei.
„De asemenea, vor fi oferite servicii de protocol în cadrul următoarelor evenimente: Ziua Unirii – 24 ianuarie, Festivalul Îndrăgostiţilor, Festivalul Marin Sorescu, Ziua Basarabiei, Sărbători Pascale, Ziua Europei, Ziua Internaţională a Copilului, Ziua Imnului şi Drapelului Naţional, Zilele Municipiului Craiova, Ziua Naţională a României, 22 Decembrie, manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă“, se arată în nota de fundamentare.
Pentru „Cărţi, publicaţii şi materiale documentare“ s-au alocat din bugetul local 310.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru „realizarea de materiale de prezentare şi promovare a imaginii municipiului Craiova“. Mai precis, angajaţii primăriei se vor ocupa de „filmarea celor mai importante evenimente organizate de instituţia noastră“ şi a „principalelor obiective din municipiul Craiova“. Din aceiaşi bani, ei vor realiza un album de prezentare a Craiovei, dar şi o serie de miniaturi cu imagini din oraş, purtând semnătura cunoscutului caricaturist Ştefan Popa Popa’S.

Distracţii pe bani publici

Cea mai mare sumă – 720.000 de lei – din banii Serviciului de Imagine este alocată capitolului „Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“. De aici sunt, de fapt, finanţate toate spectacolele organizate de primărie. Pe lista spectacolelor prevăzute în 2012 se află Festivalul Îndrăgostiţilor, care va cuprinde manifestări nu doar pe 14 februarie (Valentine’s Day), ci şi pe 24 februarie (de Dragobete), 1 Martie şi 8 Martie.
Tot în primăvară va fi organizat şi Festivalul Marin Sorescu, în martie vor fi Zilele Francofoniei, iar pe 21 iunie este programată Sărbătoarea Muzicii.
Din banii indicaţi mai sus trebuie plătite transportul, cazarea şi onorariile artiştilor, florile oferite acestora, scena, sonorizarea şi luminile, eventualele premii şi artificii şi pentru alte spectacole muzical-artistice. Printre acestea se află Ziua Basarabiei (sărbătorită în martie), Sărbătorile Pascale, Ziua Europei (9 mai), Ziua Internaţională a Copilului (1 iunie), Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Zilele Municipiului Craiova (în octombrie). Tot de aici vor fi organizate manifestările de 1 Decembrie (Ziua Naţională a României) şi 22 Decembrie (Ziua Revoluţiei), ocazii pentru care sunt alocaţi bani inclusiv pentru „servicii de restaurant pentru populaţia Craiovei“. N-au fost uitate nici sărbătorile de iarnă, pentru care se vor plăti din bugetul local de la artificii şi onorariile artiştilor chemaţi la spectacolele de Crăciun şi Revelion, la cadourile pentru colindători. Un alt spectacol de amploare organizat cu bani publici va avea loc la inaugurarea Sălii Polivalente. În plus, sunt programate şi manifestări cultural-artistice pentru perioada estivală – de la muzica de promenadă a Fanfarei Militare, la un mare festival de film, „pus în scenă“ tot de primărie.

Opiniile cititorilor

Chestionaţi ieri, pe Facebook, cititorii Gazetei de Sud au păreri împărțite cu privire la fondurile alocate pentru Imagine.
„În nici un caz pentru Imagine. Avem nevoie de străzi, de canalizări, să scăpăm de câini şi apoi de concerte. Acum mi-e foarte clar de ce nu s-a rezolvat problema câinilor în toţi aceşti ani. Păi, să-ţi propună consiliul local buget de patru ori mai mare pentru asta, iar tu, ca primar, să-i realoci tot la panseluţe? Dar ştiţi cum e, panseluţele nu se numără…“, spune Adrian Vintilă. „Dar nouă panseluţe şi concerte ne trebuie, nu străzi fără câini maidanezi“, spune Roxana Elena.
„Bravo! Străzi sparte şi maidanezi vor fi mereu! Haideţi să învăţăm să ne mai şi distrăm. Nu dormi şi nu mănânci pe stradă! În Craiova nu există modalităţi de petrecere a timpului liber! Craiova e un oraş – centru universitar, oamenii ar trebui să aibă şi preocupări de petrecere a timpului liber!“, crede Jikky.
„Cred că nişte străzi reparate şi curate ajută mult mai mult imaginea oraşului decât o serie de spectacole. Consider că primăria ar trebui să-mi paveze drumul spre distracţie şi nu să mi-o ofere forţat“, susţine Alex Popescu. Aceeaşi părere o are şi Nicolae Dragoş-Cosmin, care spune: „1,5 milioane de lei pentru Imagine? Cu banii ăştia se poate repara o stradă, o canalizare, ceva… Craiova are nevoie de infrastructură şi curăţenie, nu de unul sau două concerte în centrul oraşului. Cei care vor să se distreze se pot duce la club, sunt atâtea în Craiova!“.
„Aş dori să fac şi eu câteva precizări, cu riscul de a «deranja» câţiva dintre cititorii acestui ziar. De mică am fost învăţată să «nu mă întind cât nu-mi este pătura» şi, desigur, aşa mă aştept să gândească şi mulţi dintre tinerii acestui oraş. Mă refer la faptul că ar trebui să ne preocupe mai mult estetica acestui oraş, pe care noi îl considerăm european, şi după aceea, cu drag, să organizăm cât mai multe evenimente şi spectacole de mare anvergură… De exemplu, aş dori să menţionez faptul că aproape toate cartierele mărginaşe sunt pline de gropi şi majoritatea nu sunt asfaltate… Păi cum credeţi că pot veni acei oameni la concerte, fericiţi şi bucuroşi, când încălţămintea lor este plină de nămol şi maşina poate e stricată de la drumul impracticabil? În al doilea rând, ce facem, tăiem de la câini şi dăm la panseluţe? Tăiem de la străzi şi dăm la imagine? Panseluţele se mai ofilesc şi trebuie reîmprospătate urgent, iar imaginea… Slavă Domnului, e greu de cuantificat prestaţia artiştilor… Ohoo, păi ce facem? Deja se simte miros de campanie în aer, domnule primar? Şi acum vă întreb eu pe dumneavoastră: Unde este primarul din inimile noastre?“, întreabă Andra Colocotronis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS