32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCutremur catastrofal în Noua Zeelandă: cel puţin 65 de victime şi sute de răniţi

Cutremur catastrofal în Noua Zeelandă: cel puţin 65 de victime şi sute de răniţi

Cel puţin  65 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite în urma unui cutremur magnitudinea de 6,3 pe Richter, care s-a produs luni noaptea în metropola neozeelandeză Christchurch.
Seismul a fost urmat de cel puţin patru replici în tot atâtea ore. Adâncimea foarte mică la care s-a produs seismul, de numai 4 kilometri, a alimentat gradul uriaş de distrugeri din Christchurch şi din localităţile învecinate. Numeroase clădiri s-au prăbuşit, unele total, asfaltul şoselelor a crăpat în multe locuri, au izbucnit incendii, iar conductele rupte au provocat inundaţii.
Curentul electric, apa şi gazele au fost oprite în oraş, aeroportul internaţional a fost închis, la fel şi traficul feroviar.
Guvernul a decretat stare de urgenţă în regiune şi a cerut oamenilor să folosească telefoanele mobile numai pentru urgenţe. Echipele de salvare continuă să scoată numeroşi răniţi de sub ruinele clădirilor dărîmate.
Cutremurul din Noua Zeelandă influenţează direct situaţia din România. Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat la Antena 3 că energiile descărcate acolo scad posibilitatea producerii unui cutremur mare în ţara noastră.
„Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al României, este o situaţie favorabilă din cauza ca energia se descarcă acolo. Suntem oarecum în umbră noi aici cu partea asta pentru că partea noastră în umbra va dura până în 2022”, a declarat Mărmureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII