32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnităţile şcolare, înglodate în datorii şi debranşate de la reţeaua de gaze

Unităţile şcolare, înglodate în datorii şi debranşate de la reţeaua de gaze

Unităţile de învăţământ din Târgu Jiu au acumulat în ultimele opt luni datorii de peste 3,5 milioane de lei la utilităţi, iar patru colegii, între care CN „Virgil Madgearu“ şi CN „Ecaterina Teodoriu“, sunt în prezent debranşate de la reţeaua de gaze.

Unităţile de învăţământ din Târgu Jiu au datorii de peste 3,5 milioane de lei. Şefii Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu susţin că debitele reprezintă în principal facturi neachitate la gaze, apă, chirii, salubritate şi nu au putut fi plătite din cauza lipsei resurselor financiare. Criza economică a adâncit gaura din bugetul Primăriei Târgu Jiu şi a făcut ca prevederile bugetare de 9,2 milioane de lei pentru Direcţia Publică de Patrimoniu să existe deocamdată numai pe hârtie. Conducerea instituţiei abia a reuşit să achite facturile la energie electrică şi să rebranşeze mai multe şcoli la reţea. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre facturile la gaze, care depăşesc 1,8 milioane de lei. Din cauza neplăţii acestora, Distrigaz Sud a decis deconectarea de la reţeaua de gaze a patru unităţi şcolare, între care: Colegiul Naţional „Virgil Madgearu“, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoriu“ şi Liceul de la Bârseşti.

Nici apa nu e plătită

Nici facturile la apă nu sunt achitate, valoarea acestora fiind însă mult mai mică, respectiv de 450.000 de lei. La acestea se adaugă debite pentru servicii de salubritate, canalizare sau chirii, precum şi alte cheltuieli legate de întreţinere. În total, unităţile de învăţământ din Târgu Jiu au datorii de 3,5 milioane de lei. În prezent nu există alocate nici un fel de fonduri pentru plata utilităţilor, singurele unităţi de învăţământ cu facturile achitate „la zi“ fiind grădiniţele şi creşele. „Toată lumea trece prin această criză economică. Deocamdată, avem în vedere această problemă, dar nu trebuie să fim îngrijoraţi pentru că nu o să fie nevoie să dăm drumul la căldură în şcoli începând cu 15 septembrie. Noi avem alocate 9,2 milioane de lei pentru acest an, dar să vedem ce o să vină la rectificarea de buget. Am reuşit să rebranşăm la curent mai multe şcoli şi au rămas patru debranşate de la gaze. Din păcate, furnizorii sunt firme particulare, cărora trebuie să le plăteşti în 15 zile. Nu stau la discuţii cu tine. Dacă erau de stat, poate mai ajungeam la o înţelegere. Datoriile nu sunt mai vechi de opt luni. Foarte mult au consumat şcolile dotate cu internate şi cantine. La noi se cazează peste 1.000 de elevi şi servim peste 1.500 de mese. Pentru încălzire se consumă gaze şi pentru prepararea hranei, tot gaze“, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu.

15 şcoli nu au încă autorizaţie sanitară

Totodată, în ceea ce priveşte buna funcţionare a şcolilor, din cele 56 câte există în Târgu Jiu, în prezent numai 41 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Pentru restul de 15 au fost depuse documentaţiile necesare, însă autorizaţiile nu au fost încă emise. Şefii Direcţiei de Patrimoniu pun pe seama vacanţei întârzierea cu care sunt aprobate autorizaţiile de funcţionare. Cu toate acestea, majoritatea unităţilor  de învăţământ au finalizat activitatea de înscriere a preşcolarilor şi a şcolarilor. Din datele centralizate de Direcţia Publică de Patrimoniu în ceea ce priveşte situaţia locurilor rămase libere în grădiniţe, în prezent mai sunt disponibile sub 50 de locuri. Dintr-un total de 3.000 de locuri în grădiniţe şi creşe, au fost ocupate 2.952, cele mai multe – 1.244 – în Centrul bugetar „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS