17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea „Constructorul“ costă 1,4 milioane de euro

Afacerea „Constructorul“ costă 1,4 milioane de euro

Gazeta de Sud a aflat preţul tranzacţiei suspecte cu cele şapte hectare de teren de la baza sportivă Constructorul pe care Primăria Craiova vrea să-l cumpere pentru extinderea Parcului Tineretului: aproape 1,4 milioane de euro, de cinci ori mai mult decât preţul trecut în documentele de vânzare.

Gazeta de Sud v-a prezentat ieri povestea celor şapte hectare de teren de la baza Constructorul care se pregătesc să-şi schimbe proprietarul la dorinţa primarului Antonie Solomon. Pe scurt, o bătrână de 83 de ani, Raymonda-Rosalia Gherghina, care trăieşte într-o garsonieră de 39 de metri pătraţi, a plătit în iunie anul trecut nu mai puţin de 300.000 de euro pentru achiziţionarea a peste 70.000 de metri pătraţi situaţi lângă Parcul Tineretului. Cel de la care a cumpărat este chiar nepotul ei, Răzvan Ovidiu Ţugui, patronul mai multor firme de construcţii. Acesta a negat că i-a vândut baza Constructorul bunicii sale, pretinzând că nu ştie cine este bătrâna. Deşi are 83 de ani, Raymonda-Rosalia Gherghina ştie să se joace cu cuvintele, susţinând ba că Răzvan este nepotul ei, ba că nu este. La sfârşitul anului trecut, adică după doar şase luni de când cumpărase baza Constructorul de la nepotul ei, aceasta a trimis primăriei o invitaţie de a-i cumpăra pământul, cerere pe care Antonie Solomon şi-a însuşit-o şi a şi iniţiat un proiect de hotărâre pe care îl supune votului consilierilor locali în şedinţa de astăzi. Suspiciunile care planează asupra afacerii cu teren sunt date de vârsta vânzătoarei şi de provenienţa celor 300.000 de euro, de perioada de timp scurtă scursă între momentul cumpărării şi vânzării, de minciunile spuse de Ţugui şi de bunica sa şi de graba primarului de a cheltui bani pe un teren aflat lângă groapa de gunoi de la Mofleni. Învăţată sau nu de cineva, Gherghina a declarat pentru GdS că vrea nici mai mult, nici mai puţin de 250 de euro pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă peste 17 milioane de euro. Bătrâna pare să negocieze dur, spunând că are mai multe oferte pentru vânzarea terenului, ceea ce este departe de adevăr. Şi veţi vedea de ce.

De cinci ori mai mult decât în contract

Gazeta de Sud a aflat preţul la care va avea loc tranzacţia şi asta chiar din gura primarului Antonie Solomon. Deşi încă nu s-a înfiinţat comisia de evaluare a bazei sportive, acesta a precizat pentru GdS că este dispus să ofere „18, maximum 19 euro pe metrul pătrat“. Chiar dacă este de zece ori mai puţin decât cere femeia, preţul final pe care ar urma să-l plătească primăria depăşeşte 1,3 milioane de euro, adică de aproape cinci ori mai mult decât preţul din contractul de vânzare-cumpărare dintre Ţugui şi Gherghina. „Preţul ăla l-au trecut ei în hârtii aşa, dar acolo e mult pământ. 250 de euro nu vom oferi niciodată, dar 18, maximum 19 da. Dacă nu îi convine, nu-l mai luăm şi gata“, a spus primarul. Suma de peste 1,2 milioane de euro pe care este dispus Antonie Solomon s-o plătească pentru cele şapte hectare de teren pare cu atât mai mare cu cât însuşi Răzvan Ţugui, fostul proprietar al bazei, a declarat pentru GdS că „terenul are valoare slabă“. Nu şi pentru primărie, din câte se pare. Solomon a spus că existenţa în apropiere a gropii de gunoi nu este un impediment, deoarece aceasta va fi mutată până în 2013. De asemenea, primarul a susţinut că terenul nu va fi folosit pentru extinderea bazinului acvatic acoperit, ci pentru extinderea parcului şi a zonei de agrement.

Pe aici au trecut şmecherii TVA

Baza sportivă Constructorul sau Lunca Jiului, cum este cunoscută, are o istorie zbuciumată. Iniţial, proprietarul ei a fost firma Coremind SA, patronată de Emil Ţugui, tatăl lui Răzvan Ţugui. Cele şapte hectare şi construcţiile de pe teren au intrat într-o suveică de vânzări în care au fost implicate firme care au obţinut rambursări ilegale de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, printre care şi cele controlate de Samir Sprânceană. Coremind a vândut baza firmei Dovimar în 2004, aceasta a vândut-o mai departe firmei Kira Group a lui Sprânceană, care a pasat-o în 2005 societăţii Oltenia Network Cable. Şi aici intervine o situaţie cel puţin ciudată. În februarie 2006, Finanţele publice au pus sechestru pe bază, deoarece Oltenia Network Cable avea datorii către bugetul statului. Au scos terenul la vânzare la valoarea de 7,8 milioane de lei (aproape două milioane de euro, la cursul de azi – n.r.), dar nu s-a prezentat nimeni. Conform procedurii, preţul urma să scadă până la jumătate la cea de-a treia licitaţie, adică un milion de euro. Trebuie menţionat că atunci preţurile la imobiliare erau pe o pantă ascendentă. Nu s-a mai ajuns acolo, deoarece Coremind a reuşit să desfiinţeze contractele de vânzare succesivă pe motiv că firma Dovimar, căreia îi vânduse baza, nu îi plătise banii. În felul acesta, Fiscul a rămas fără sechestru, iar cele şapte hectare s-au întors la Coremind, iar în prezent sunt în proprietatea octogenarei Raymonda-Rosalia Gherghina. Care este preţul corect pentru cele şapte hectare de teren de la baza Constructorul? Întrebare la care putem răspunde cu altă întrebare: de ce trebuie cumpărate neapărat?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII