18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn parlamentar ne costă cel puţin 15.000 de lei pe lună

Un parlamentar ne costă cel puţin 15.000 de lei pe lună

Un parlamentar costă statul român cel puţin 15.000 de lei lunar, fiecare ales primind o indemnizaţie de 6.343 de lei, precum şi o sumă forfetară de 9.514, la care se adaugă diverse sporuri şi alte drepturi salariale prevăzute de Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, notează NewsIn.

Prin Ordonanţa de Guvern nr. 10 din 2008, indemnizaţia brută a parlamentarilor a fost fixată la 6.343 de lei, indemnizaţia netă fiind de aproximativ 4.300 de lei. În funcţie de poziţiile deţinute în Parlament, nivelul brut al indemnizaţiei poate creşte. Astfel, preşedinţii celor două Camere au 7.997 de lei, iar vicepreşedinţii 7.366. Secretarii, chestorii, preşedinţii de comisii şi liderii de grup primesc aceeaşi bani-6.932 de lei. Vicepreşedinţii de comisii încasează 6.501 lei, iar secretarii, 6421 lei.

Suma forfetară brută a fost stabilită la 9.514 lei, adică o dată şi jumătate cuantumul indemnizaţiei. Suma forfetară netă reprezintă circa 6.500 de lei. Aceşti bani sunt acordaţi fiecărui deputat sau senator pentru plata cheltuielilor legate de amenajarea unui birou parlamentar, a personalului aferent acestuia. Până la 20% din această sumă poate fi folosită pentru benzina necesară deplasărilor în interes de serviciu. Tot din suma forfetară sunt achitate facturile la telefon în cazul în care este depăşit plafonul de 700 de minute lunar, al căror cost este suportat de către Parlament.

Alte drepturi ale parlamentarilor au fost stabilite prin Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor nr. 96 din 2006. Astfel, parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti primesc o diurnă de deplasare de 2% pe zi din indemnizaţia lunară. Aceeaşi categorie de parlamentari beneficiază de cazare gratuită la hotel sau pot primi bani de cazare ce reprezintă, pe noapte, 70% din tariful minim aplicat de unităţile hoteliere. Aleşii care şi-au terminat mandatul, nu au ajuns la vârsta pensiei, dar nu au un loc de muncă asigurat beneficiază de indemnizaţie tranzitorie timp de încă trei luni, astfel încât parlamentarul ajuns şomer să aibă o sursă de venit.

Statutul prevede şi o serie de facilităţi privind transportul fiecare parlamentar beneficiind de automobil de serviciu şi de benzina aferentă, al cărui nivel a fost fixat la 9,5 litri pentru fiecare sută de kilometri parcursă în interes de servicu. În plus, deputaţii şi senatorii beneficiază de transport gratuit pe liniile aeriene interne, fluviale, auto şi pe căile ferate, la clasa I. De asemenea, cheltuielile legate de taxe de poştă şi de telecomunicaţii vor fi rambursate în funcţie de nivelul stabilit de Biroul Permanent al fiecărei Camere. Nu în ultimul rând, aleşii beneficiază de asistenţă medicală gratuită pe durata exercitării mandatului.

Conducerile celor două Camere ale Legislativului au decis, în şedinţa din 24 septembrie, modificarea normelor privind modul de aplicare a prevederilor privind calculul pensiilor din statutul parlamentarilor prin hotărâre, care nu poate fi atacată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII