18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Benedict al XVI-lea împlineşte astăzi 81 de ani

Papa Benedict al XVI-lea împlineşte astăzi 81 de ani

Vizita de şase zile în Statele Unite îi oferă Suveranului Pontif ocazia de a-şi serba ziua de naştere pentru prima dată pe pământ american. Papa Benedict al XVI-lea împlineşte, astăzi, 81 de ani.

Ales papă după moartea lui Ioan Paul al II-lea, Joseph Alois Ratzinger a devenit suveran pontif în 2005, la vârsta de 78 de ani. El este, totodată, cea mai vârstnic papă din ultimii 300 de ani.

Născut în Bavaria în 1927, Benedict al XVI-lea este, de asemenea, cel de-al nouălea papă de origine germană. Respectat teolog, el a fost numit Arhiepiscop de Munchen şi Freising şi, ulterior, cardinal. Cei trei ani de pontificat nu au fost ocoliţi de controverse, ina din acestea fiind legată de o declaraţie cu privire la religia islamică. În septembrie 2006, Benedict al XVI-lea a sugerat, într-un discurs susţinut la o universitate germană, că profetul Mahomed îşi instiga discipolii la violenţă pentru răspândirea religiei sale.

În ceea ce priveşte doctrina catolică, el a continuat linia intransigentă a lui Ioan Paul al II-lea, condamnând avortul sau relaţiile homosexuale. Papa Benedict a luat poziţie şi în subiecte politice, precum arsenalul nuclear al Coreei de Nord sau acuzaţiile aduse Chinei cu privire la încălcarea repetată a drepturilor omului.

Chiar dacă responsabilităţile de Suveran Pontif îi ocupă mare parte din timp, Benedict nu a renunţat la micile sale plăceri. O dată cu mutarea în reşedinţa papală, el şi-a adus şi pianul, la care încă mai cântă din când în când partituri din Mozart sau Bach, preferaţii săi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS