11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024

Zăpada neagră

În cartierul craiovean Bariera Vâlcii, zăpada este amestecată cu cenuşa de la CET II, ceea ce dă acestuia o imagine sinistră. Reprezentanţii termocentralei spun că problema va fi rezolvată până la sfârşitul lui 2009,.

Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii ne-au sesizat că au din nou probleme din cauza poluării produse în zonă de CET II Craiova. Zăpada în cartier nu este albă, ci gri închis, dând peisajului un aspect sinistru. „Sunt astmatică şi cred că numai din cauza termocentralei. Aşa nu se mai poate! Până la urmă, o să vorbesc cu vecinii şi o să-i dăm în judecată“, a declarat Olimpia Tudor, o locatară din zonă. „De câte ori facem vreo reclamaţie, aud prin presă că s-a făcut control, dar că totul este în regulă. Păi cum să fie în regulă dacă se vede cu ochiul liber că nu este aşa?“, se întreabă, la rândul său, Mihai Gherghina, alt locuitor din cartier. Anul trecut, Garda de Mediu Dolj a aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1,6 miliarde de lei vechi.

 

Soluţia costă 30 de milioane de euro

 

Cel mai mult au de suferit vecinii termocentralei din cauza haldelor de cenuşă. În perioada secetoasă, vântul împrăştie cenuşa, iar aerul devine irespirabil. Ca soluţie s-a ales stropirea haldelor cu aspersoarele, însă reprezentanţii complexului energetic au recunoscut că nu pot porni aspersoarele imediat ce începe să bată vântul. Complexul Energetic (CE) Craiova are un program de conformare, în baza căruia trebuie să facă investiţii de mediu în valoare totală de 418 milioane de euro. Numai sucursala Craiova II (Şimnic) trebuie să cheltuiască pentru ameliorarea poluării aerului 108 milioane de euro, neexcluzând ceilalţi factori: apă (2,8 milioane de euro), sol (50.000 de euro), deşeuri (30.000 de euro) şi zgomot (130.000 de euro). Directorul CE Craiova, Ion Dinulescu, ne-a asigureat că la sfârşitul lui 2009, cel mai târziu, problema haldelor de cenuşă va fi rezolvată. „Avem termen de conformare data de 31 decembrie 2009. Avem banii pentru această investiţie, circa 30 de milioane de euro, din surse proprii şi credite bancare. La sfârşitul lunii ianuarie se va desfăşura licitaţia pentru adjudecarea lucrării. Soluţia aleasă este evacuarea în fluid dens, care nu va mai da voie vântului să împrăştie cenuşa“, a spus Dinulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS