11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirca 450 de mineri s-au blocat în subteran

Circa 450 de mineri s-au blocat în subteran

Minerii de la exploatarea Ploştina, din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, s-au blocat în subteran, joi dimineaţa, după ce cu o zi în urmă au intrat în grevă generală. Minerii din schimbul al treilea au refuzat să mai iasă la suprafaţă în momentul în care la locul de muncă s-au prezentat cei din schimbul întâi.

Alţi 250 de mineri au petrecut noaptea blocaţi în mină. Acestora li s-au alăturat în această dimineaţă încă aproximativ 200 de mineri. Ei protestează astfel alături de alţi 15.000 de ortaci de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Sindicaliştii au recurs la această formă de protest fiind nemulţumiţi de procesul de trecere la AVAS a celor două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari. Sindicaliştii cer şi elaborarea strategiei energetice naţionale care să fie discutată în dezbatere publică şi să fie aprobată prin lege, precum şi negocierea cu guvernul a unui plan social, parte integrantă a strategiei. Printre revendicările minerilor se numără şi reorganizarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice din Oltenia pe lignit prin crearea unui singur complex energetic, urgentarea acordării licenţelor de exploatare pentru perimetrele prezente şi viitoare unde îşi desfăşoară activitatea Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) Târgu-Jiu şi Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni sau stoparea acordării de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a licenţelor de exploatare în perimetrele carierelor de lignit pentru alte societăţi comerciale. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, susţine că minerii nu îşi vor pierde locurile de muncă. Pe de altă parte, reprezentanţii AVAS şi directorii complexelor energetice spun că greva este ilegală.

Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor declară că greva nu afectează producţia de energie şi că nu există niciun motiv de îngrijorare privind alimentarea consumatorilor.

Alţi 840 de mineri de la exploatarea Berbeşti-Vâlcea au intrat şi ei în grevă. Din cauza protestului lor, 15.000 de tone de cărbune nu au mai fost livrate către mai multe centrale termice din ţară. Confederaţia Sindicală Meridian s-a solidarizat cu greva minerilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS