19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe anunţă vremuri grele pentru firmele cu datorii

Se anunţă vremuri grele pentru firmele cu datorii

DGFP Dolj se luptă să recupereze la buget 8.000 de miliarde de lei

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj s-a hotărit să taie in carne vie atunci cind vine vorba despre datoriile societăţilor comerciale din judeţ la bugetul consolidat al statului. Actualul director executiv al Finanţelor, Ioan Filipescu, a convocat la inceputul acestei săptămini o şedinţă cu toţi şefii de departamente din instituţie, cărora le-a pus in vedere să-şi ia in serios atribuţiile pe care le au. Funcţionarii publici care se ocupă de urmărirea datoriilor societăţilor comerciale cu restanţe mari la buget va trebui să intocmească planuri de incasare a creanţelor in scopul recuperării la buget a sumelor care de ciţiva ani figurează doar pe hirtie ca datorii, in realitate Finanţele reciştigindu-şi cu greu banii din diferite motive.

Conform spuselor lui Ioan Filipescu, vizate vor fi societăţile care au datorii mai mari de un miliard de lei, ale căror active vor fi sechestrate şi scoase la vinzare in perioada următoare. In felul acesta societăţile cu datorii la stat care au rămas „neatinse“ de sechestrul Fiscului şi, in unele cazuri, şi de controalele Finanţelor, au două posibilităţi: ori işi plătesc datoriile, lucru cu care nu sint obişnuite sau aşteaptă să vadă dacă Fiscul doljean pune şi in practică ceea ce a hotărit. Rămine de văzut in ce măsură DGFP işi va putea recupera o parte din creanţe, intrucit, de-a lungul timpului, Finanţele au scos la licitaţie in mod succesiv anumite active ale firmelor datoare, dar au valorificat foarte puţine dintre ele din cauza dezinteresului manifestat de investitori sau a preţurilor prea mari. De regulă, cumpărătorii apar la a treia licitaţie, cind preţul scade la jumătate conform procedurilor in vigoare.

Administrarea specială – salvarea datornicilor

Suma totală a datoriilor acumulate către buget de firmele doljene este semnificativă, aproape 8.000 de miliarde de lei, o parte din aceasta reprezentind restanţe ale unor societăţi aflate in proprietatea statului, aflate totodată in administrare specială, cum este, spre exemplu cazul ELECTROPUTERE. Societatea datorează bugetului aproape o mie de miliarde de lei, dar Finanţele nu se pot atinge de activele ei, deoarece statul o protejează prin instituirea unei administrări speciale. Pentru a scăpa de demersul Finanţelor, firmele cu datorii ar putea profita de Ordonanţa nr. 94/2004, impuşcind astfel doi iepuri dintr-o dată: scapă de datorii şi de inspectorii Fiscului. Conform actului normativ, societăţile pot beneficia de scutirea datoriilor pe 31 decembrie reprezentind sumele aminate in vederea reducerii sau scutirii, dacă respectă pină la aceeaşi dată termenele de plată şi condiţiile in care le-au fost acordate inlesnirile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS