19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi vilceni au prejudiciat statul cu citeva miliarde de lei

Doi vilceni au prejudiciat statul cu citeva miliarde de lei

Doi vilceni, administratori ai unei societăţi comerciale, au fost cercetaţi de poliţiştii de la Serviciul Cercetări Penale Vilcea pentru fals. Traian Mihai, de 63 de ani, şi Paulică Mihai, de 25 de ani, din Rimnicu Vilcea, au fost administratori ai SC CHIMETEX SRL. Ei au reuşit să prejudicieze bugetul statului cu 9.546.124.984 de lei. Traian Mihai a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de uz de fals şi fals intelectual, iar Paulică Mihai, pentru fals in inscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi evaziune fiscală.

Firma CHIMETEX se ocupa cu prelucrarea materialelor neferoase

Poliţiştii vilceni au inceput cercetările in acest caz pe 29 noiembrie 2003, cind Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vilcea a sesizat Parchetul de pe lingă Curtea de Apel Piteşti in legătură cu neregulile constatate in cazul celor doi administratori şi asociaţi la aceeaşi societate – SC CHIMETEX SRL Rimnicu Vilcea. S-a stabilit că societatea a fost infiinţată in anul 1991, fiind inmatriculată la Registrul Comerţului pe 23 iulie 1991. In anul următor, societatea a fost inregistrată fiscal. Conform statutului, societatea avea ca obiect principal de activitate confecţiile metalice, textile, saci, turnătorie şi prelucrarea materialelor neferoase, confecţii din carton, hirtie şi material plastic.

In luna noiembrie 2003, neregulile din contabilitate au ieşit la suprafaţă, cind inspectorii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vilcea au efectuat un control care a avut drept obiect evidenţierea şi virarea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, in perioada 1 iunie 1995-30 septembrie 2003. In timpul controlului, societatea a fost reprezentată de Traian Mihai, care, in calitate de administrator, a pus la dispoziţia organelor de control documentele contabile şi a furnizat informaţiile necesare cu privire la modul de determinare a obligaţiilor fiscale. A fost prezentă, de asemenea, şi contabila societăţii, Eugenia Preda. S-a stabilit că numai o parte din facturile societăţii erau evidenţiate in contabilitate. O mică parte din facturi erau neintocmite sau anulate, iar o mare parte lipsea. S-a constatat că, in perioada iunie 1995-iunie 2003 au fost achiziţionate 15 carnete de facturi, pentru nouă dintre acestea neexistind documente de achiziţionare. Dintre cele 750 de facturi, au fost inregistrate in contabilitate doar 252, 131 au fost anulate sau necompletate, iar restul de 376 de facturi lipseau din carnetele respective. In această situaţie, inspectorii fiscali au fost nevoiţi să estimeze valoarea facturilor, ca şi valoarea prejudiciului creat.

Bugetul a fost prejudiciat cu aproximativ nouă miliarde prin facturile neinregistrate in contabilitate

Inspectorii din cadrul DGFP Vilcea au apreciat că SC CHIMETEX SRL datorează bugetului de stat suma de 8,9 miliarde de lei (din care 8,7 miliarde reprezentind TVA şi 175,9 milioane, impozit pe profit). Prejudiciul a fost creat ca urmare a neinregistrării facturilor respective in evidenţele contabile, fapt constatat şi de un expert contabil, in urma unui raport de expertiză. Poliţiştii au stabilit că administratorii firmei vilcene au folosit facturile pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale pe care nu le-au evidenţiat in contabilitate, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. In perioada respectivă, reprezentanţii societăţii nu au inregistrat şi nici nu au reclamat pierderea sau furtul de facturi, iar din carnete lipseau anumite facturi. S-a stabilit că Traian şi Paulică Mihai nu au evidenţiat in contabilitate 367 de facturi, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Societatea se aproviziona de la societăţi inexistente

In timpul cercetărilor, s-a mai stabilit şi faptul că societatea CHIMETEX SRL s-a aprovizionat cu mărfuri de la societăţi inexistente in baza de date a Ministerului Finanţelor şi neinmatriculate la Registrul Comerţului. Conform facturilor aflate in evidenţele contabile, in perioada 1998-2003 societatea s-a aprovizionat cu diverse mărfuri de la SC ZAYR Impex SRL, SC STROESCU Impex SRL, SC ADERGO COM PROD SRL, SC GRANI SA, SC HENDMAR Import-Export SRL, SC CREAROM SRL, SC DIANA PREST SRL, SC Impex CROLUX SRL, SC DALMARA PRODEX SRL, SC DMT PROD Impex SRL, SC ESOVAL SRL, SC CRESON COMPROD SRL şi SC BRIFIL Impex SRL, societăţi care in realitate nu există. Anchetatorii au stabilit că administratorii s-au aprovizionat ilegal cu mărfuri, iar, pentru a plăti impozit pe profit mai mic sau pentru a nu deduce o taxă pe valoarea adăugată mai mare, au intocmit documente fictive. In momentul in care au fost audiaţi, cei doi au susţinut că mărfurile le fuseseră aduse acasă şi nu ştiau cine erau persoanele care i-au aprovizionat. Poliţiştii nu au luat insă in considerare aceste aspecte, deoarece administratorii cunoşteau prevederile legale de a cere obligatoriu furnizorilor copii ale documentelor care atestă calitatea de plătitor de TVA, iar la facturile emise de societăţile inexistente nu se regăsesc aceste documente.

Facturile false au fost intocmite de Paulică Mihai

Specialiştii de la Serviciul Criminalistic Vilcea au constatat că facturile emise de unele societăţi către SC CHIMETEX SRL fuseseră intocmite de Paulică Mihai, in fals. Este vorba despre facturi emise de societăţi inexistente, cum ar fi SC BRIFIL Impex SRL Arad, SC ESOVAL SRL Miercurea Ciuc, SC CRESON COMPROD SRL Piatra Neamţ şi SC DALMARA PRODEX SRL Bistriţa Năsăud, dar şi de chitanţele aferente acestor facturi. Bugetul statului a fost prejudiciat astfel cu suma de 433.716.882 de lei, deoarece administratorii SC CHIMETEX au dedus ilegal taxa pe valoarea adăugată de pe facturile respective. S-a stabilit că Paulică Mihai a completat şi a inregistrat in evidenţele contabile documente fictive prin care a influenţat rezultatele financiare ale societăţii. Celălalt administrator, Traian Mihai, a inregistrat şi el in contabilitate documente fictive cu scopul de a diminua impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, prin evidenţierea de operaţiuni şi cheltuieli nereale.

Societatea a fost vindută unui bărbat care apoi a murit

Cu toate că aveau datorii la stat, Traian şi Paulică Mihai au instrăinat societatea pe 27 octombrie 2003, prin cesionarea părţilor sociale lui Vladimir Bratu Vaidasigan. Interesant este faptul că noul proprietar a murit la puţin timp după aceea, respectiv pe 17 noiembrie 2003. S-a stabilit că administratorii SC CHIMETEX SRL au incercat să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale prin cesionarea părţilor sociale deţinute la SC CHIMETEX SRL. In momentul in care au vindut societatea, cei doi administratori aveau obligaţia să achite in prealabil datoriile către stat. Ei nu au incheiat nici un protocol cu noul administrator prin care respectivul să işi ia obligaţia de a prelua datoriile respective. Prejudiciul creat de cei doi administratori nu a fost recuperat, pentru că societatea a fost cesionată şi nu dispune de nici un fel de bunuri. Cei doi administratori riscă ani buni de puşcărie. Traian Mihai are şapte copii, iar Paulică Mihai are doi copii minori. Paulică Mihai a absolvit doar patru clase primare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS