17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotii de fier vechi vizeaza capacele de canal din zona „Ciuperca“

Hotii de fier vechi vizeaza capacele de canal din zona „Ciuperca“

De citeva saptamini, capacele de canal din zona „Ciuperca“ dispar fara urma, spre nemultumirea locatarilor din apropiere. Desi acestia au depus plingeri la organele abilitate, acestea nu par a lua nici o atitudine, deoarece actiunile ilegale continua. Reprezentantii Regiei Autonome de Apa (RAA) Craiova, care raspund de obiectele amintite, sustin ca au incercat sa intervina, insa eforturile le-au fost zadarnicite.

Capacele de canal care dispar peste noapte au devenit, in ultimele saptamini, un motiv tot mai serios de ingrijorare pentru craiovenii care locuiesc in zona „Ciuperca“. Oamenii nu isi pot explica din ce cauza nimeni nu ia atitudine, aceste actiuni ilegale fiind trecute cu vederea. Mai mult, citiva tineri au fost chiar accidentati, pentru ca din neatentie au calcat peste gurile de canal neacoperite. Locuitorii din acea zona sustin ca au facut plingeri atit la Regia de Apa, cit si la politie, insa nu au primit nici un raspuns pozitiv.

„Baietelul unui vecin a fost foarte aproape de a fi grav accidentat din cauza lipsei capacelor. Nu stim cui sa ne mai adresam, deoarece cei care trebuia sa ia atitudine stau in silenzio stampa. Am inteles! Nu au gasit vinovati cind a fost vorba de sustragerea unui capac. In prezent, este vorba de mai multe. Pentru noi e limpede ca exista chiar o filiera prin care se face trafic de fier vechi. Cel mai probabil, vin noaptea cu carutele si le transporta la diverse centre de colectare“, a precizat un craiovean.

Pentru a remedia situatia, oamenii au trecut singuri la fapte. Astfel, au pus „mina de la mina“ si au adus pietroaie pentru a acoperi gropile existente.

Regia de Apa a fost pagubita cu un miliard de lei

Conducerea Regiei Autonome de Apa Craiova recunoaste ca, in ultimele luni, fenomenul furturilor capacelor de canal s-a accentuat. Acestia au inaintat in mai multe rinduri diverse adrese catre Politia Municipiului Craiova, prin care solicitau ajutor pentru stoparea actiunilor ilegale. Astfel, prin adresa nr. 5.624 din 29.10.2004 sint aduse la cunostinta organelor legii obiectele care au fost sustrase. Cele mai multe capace, dupa cum se stipuleaza, au fost confectionate din tabla si numai acestea au produs un deficit de aproximativ 50 de milioane de lei. De la inceputul anului insa, pagubele se situeaza in jurul sumei de un miliard de lei. Desi cele mai multe au fost inlocuite, in prezent, si o parte dintre acestea au inceput sa dispara. Situatia actuala nelinisteste conducerea regiei, deoarece banii folositi pentru inlocuirea capacelor ar fi putut fi folositi pentru investitii. Pe linga acestea, hotii se mai orienteaza si catre gratarele gurilor de scurgere. Numai in luna octombrie, la nivelul intregului oras au disparut 24 de bucati.

Accidentarile nu sint insa singurele evenimente care pot surveni. Au fost situatii in care s-a blocat functionarea canalizarii din cauza reziduurilor patrunse.

„Singurul lucru pe care il putem face este sa atentionam politia de aceasta situatie si, bineinteles, sa inlocuim obiectele care sint furate“, a precizat Steliana Badescu, purtatoarea de cuvint a RAA Craiova.

Depozitele de fier vechi primesc capace de canal

Obiectele de fier sau tabla care sint sustrase de hoti sint vindute in centrele de colectare din oras. Desi cei care le administreaza nu ar trebui sa le primeasca, de cele mai multe ori, mai ales in preajma iernii, acestea sint acceptate.

„Cind e frig, foarte putini mai vin la noi sa aduca fier vechi. Din aceasta cauza, si noi sintem nevoiti sa acceptam aproape tot ce ni se ofera. Chiar si in aceasta situatie, ne luptam zilnic pentru „supravietuirea“ afacerii. Am avut citeva situatii cind mi-au fost aduse capace de canal. Pentru ca in ziua respectiva mai primisem decit vreo zece kilograme de materie prima, am fost nevoit sa le accept, desi am inteles ca este ilegal acest lucru“, a spus administratorul unui depozit de fier vechi.

In acesta situatie s-a ajuns in principal din cauza ca la nivelul judetului Dolj se gaseste tot mai putin fier vechi. Astfel, cei care se ocupau cu comercializarea lor ilegala si care obtineau o „piine“ au fost nevoiti sa apeleze si la alte metode. Situatia se agraveaza, deoarece, cind este frig, craiovenii care au aceasta indeletnicire nu mai pot sapa pamintul in zonele stiute de ei, pentru a mai face rost de citeva fiare.

„Eu ii inteleg pe cei care se duc si fura gurile de canal, pentru ca nu au alta posibilitate. Daca am avea servicii, nu ne-am plimba toata ziua dupa fier vechi prin tot judetul. Am un vecin pe care l-am ajutat sa taie un capac pentru a-l putea transporta mai usor la centrul de colectare. Nu furam de bine ce ne e…“, a incheiat sarcastic un vinzator de fier vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS