20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Nastase: „Daca ar fi sa declar cuiva razboi in Romania, as declara razboi saraciei“

Adrian Nastase: „Daca ar fi sa declar cuiva razboi in Romania, as declara razboi saraciei“

– Domnule prim-ministru, am să incep cu o intrebare directă. Vă enervează Traian Băsescu? Zilele trecute aţi avut un mesaj foarte dur la adresa lui, mult mai dur decit ne-aţi obişnuit pină acum…

– N-am pretins niciodată că imi place Traian Băsescu. Şi nici nu cred că asta e problema – atitudinea mea personală faţă de el sau a lui faţă de mine. Ceea ce m-a deranjat a fost cum a ales el să se poarte in aceste săptămini de cind s-a angajat in cursa prezidenţială. Şi sint două lucruri la care aş vrea să mă refer: limbajul şi mesajele pe care le-a transmis.

– Ce aveţi să-i reproşaţi la nivel de limbaj?

– Totul! „Zdrobesc“, „bat“, „lipesc de pereţi“, astea nu sint cuvinte pe care să le foloseşti, ca prezidenţiabil, vizavi de competitori, in faţa unui electorat care aşteaptă de la tine idei, programe, propuneri, o viziune clară despre ceea ce vei face dacă vei fi ales. Astfel de termeni nu fac parte din vocabularul politic civilizat. Iar mesajele sint consonante cu acest tip de vocabular…

– La ce vă referiţi, concret?

– La faptul că Băsescu nu a avut, practic, nici un mesaj coerent referitor la oferta sa prezidenţială. Tot ce a transmis in această perioadă au fost săgeţi la adresa noastră – la adresa mea – şi declaraţii de război, cu ţinte dintre cele mai diverse. Mai grav chiar decit faptul că mă atacă pe mine in fiecare zi este faptul că, pe parcursul a numai două săptămini, Băsescu a găsit de cuviinţă să atace Franţa, Germania, Italia, Austria şi Israelul. Şi asta fără să clipească. Fără să-i treacă prin cap că poate compromite astfel toate bunele noastre relaţii cu aceşti parteneri, relaţii la consolidarea cărora am muncit cu toţii in ultimii 15 ani.

Cind ii numeşti „hoţi“ şi „corupţi“ pe lideri ai unor state membre ale Uniunii Europene inseamnă că n-ai nevoie de Uniunea Europeană. Adică Băsescu renunţă cu bună ştiinţă la un obiectiv naţional, asumat de poporul roman şi in numele căruia s-au făcut eforturi şi sacrificii imense.

Aş vrea să-l intreb un singur lucru: ce pune in locul Uniunii Europene? In ce direcţie ar vrea el să se indrepte Romania? După cum a reacţionat presa străină la atacurile lui Băsescu, o să-i spunem de acum inainte, in loc de Traian Băsescu, Dl „Adio Vise“.

– Care este vina pe care i-o reproşaţi cel mai mult lui Băsescu?

– Faptul că s-a angajat intr-o competiţie pentru care nu e pregătit şi in care işi imaginează că totul e permis. Preşedinţia Romaniei e un obiectiv pentru care iţi trebuie mai mult decit tupeu şi limbaj colorat. Iţi trebuie viziune, idei, ştiinţa de a face lucrurile aşa cum trebuie, nu după toane de moment. Iţi trebuie echilibru, forţa de a aduna oamenii in jurul tău, de a forma echipe şi de a le pune la treabă, nu de a le dezbina şi distruge. Şi iţi mai trebuie un lucru, mai important decit işi imaginează mulţi: bun-simţ. Iar Băsescu nu are nici una din aceste calităţi.

– Dumneavoastră aveţi aceste calităţi?

– Rezultatele mele mă fac să răspund cu fermitate: da. Mă refer la rezultatele din intreaga mea carieră politică, dar mai ales la cele din postura de şef al guvernului. Am preluat, in 2000, o sarcină mai mult decit dificilă: o economie care se ducea in jos, preţuri care explodau, lucruri lăsate in aer, in dezordine; nelinişte socială, instabilitate, putere de cumpărare care scădea de la o zi la alta; şi o poziţie externă slabă şi incertă. Am pornit la drum cu două instrumente esenţiale: un plan şi o echipă. Iar astăzi avem o economie stabilă; cea mai mare rată a creşterii economice dintre ţările Uniunii Europene, pace socială, calitatea de membru al NATO şi certitudinea că vom fi membri ai UE la 1 ianuarie 2007. Şi mai avem un rezultat care, pentru oamenii acestei ţări, e poate mai important decit toate celelalte: o scădere cu 13% a sărăciei, de la 35,9% in 2000, la 23% in 2004. In mod clar, nu e suficient, sint incă prea mulţi oameni săraci in Romania, dar sint mult mai puţini decit erau in 2000. Iar ţinta noastră este ca numărul lor să scadă dramatic in următorii patru ani. Vrem să scoatem definitiv sărăcia din ţară.

– Cum credeţi că se va schimba concret viaţa oamenilor in urma succesului integrării europene?

– Trebuie să se schimbe in bine, şi asta cit mai rapid. Am să lupt, ca preşedinte, pentru ca această reuşită foarte importantă să se transforme in efecte pozitive pentru toţi romanii. Europa trebuie să se simtă in fiecare sat şi in fiecare oraş al Romaniei, in fiecare casă de roman.

– Şi, mai ales, in fiecare buzunar…

– Categoric, da. Uniunea Europeană trebuie să insemne, dincolo de succesul diplomatic şi de statutul extern pe care ni-l asigură, beneficii foarte concrete: salarii mai bune, pensii mai mari, drumuri mai moderne, şcoli mai bine dotate, cit mai multe localităţi racordate la apă curentă… Acestea sint adevăratele efecte ale integrării, iar ele se vor vedea din plin in anii care urmează.

– Unii se tem totuşi de integrare. Ţăranii, de pildă…

– Daţi-mi voie să vă contrazic. Am stat de vorbă cu mii de ţărani in ultimii ani. Am umblat prin ţară şi am fost şi prin sate mai sărace, şi prin comune mai instărite; am intrat in gospodării modeste sau prospere. Oamenii au inceput să inveţe ce sint programele SAPARD, ce se va intimpla o dată cu integrarea, au inţeles că vor intra bani in ţară – bani pentru ei. Bani pentru ca viaţa lor să fie mai bună. Sigur că mai sint incă mulţi ţărani care sint nevoiţi să se descurce de pe o zi pe alta şi numai la modernizarea şi eficientizarea agriculturii nu le stă gindul… Dar pentru aceştia am creat, incă din 2001, un sistem de subvenţii şi de ajutoare pe care l-am imbunătăţit şi l-am extins an de an. Peste 3,3 milioane de producători agricoli beneficiază, in acest an, de exemplu, de subvenţia de 2,5 milioane la hectar. Mai sint şi alte măsuri, gindite să-i sprijine in cit mai multe moduri – subvenţionarea producţiei livrate pentru procesare, ingrăşăminte gratuite, despăgubiri pentru calamităţi, depozitarea gratuită a griului in silozuri, investiţii pentru construirea de ferme de vaci, şi nu numai.

Iar faptul că statul ii ajută nu ii transformă in „puturoşi“, aşa cum i-a numit Băsescu. Sint oameni harnici, care muncesc enorm, dar trebuie să fie sprijiniţi pină cind agricultura romanească va recupera toţi timpii pierduţi şi pină cind se va putea trăi decent din agricultură in această ţară. Noi le vom acorda in continuare tot sprijinul necesar.

– Domnul Băsescu a declarat că nu este de acord cu statutul asistenţial.

– Dar pe ce lume trăieşte domnul Băsescu? Eu trăiesc in Romania, şi fac planuri pentru Romania, nu pentru altă ţară. Iar in Romania realitatea este că, in anul 2004, există incă patru milioane de săraci. Există incă foarte mulţi pensionari care se descurcă foarte greu, in special cei din agricultură – cărora mandatul acesta am reuşit să le dublăm pensiile – dar nu numai. Există şomeri, oameni disponibilizaţi care au o anumită virstă şi nu le e uşor să-şi găsească un loc de muncă. Există mame care au copii mici, familii care nu au nici o sursă de venit, persoane singure.

Ce să facem cu toţi aceşti oameni? Să-i uităm? Să-i dăm la o parte? Numai un om politic lipsit de responsabilitate şi de simţul realităţii poate propune aşa ceva, cum o face domnul Băsescu. Cum spuneam, eu trăiesc in Romania şi ştiu să fac planuri realiste şi responsabile. De aceea, programul social va continua şi vom incerca să găsim şi mai multe resurse pentru ca aceşti oameni să fie ajutaţi de stat. Romania creşte, merge inainte, iar una dintre datoriile noastre fundamentale ca oameni de stat este să nu lăsăm pe nimeni in urmă.

– Nu sinteţi adeptul unor măsuri radicale.

– Eu nu sint adeptul soluţiilor radicale. Eu cred in creşterea sănătoasă pe care o dau munca şi răbdarea, nu in iluzia unor creşteri date de cota unică de impozitare. Mai cred insă că domnul Băsescu e radical doar in raport cu adversarii săi politici, pentru că in activitatea sa ca primar nu a fost deloc radical. Pentru a fi radical, trebuie să susţii citeva puncte de vedere pe baza unor principii. Or, pentru el, principiile sint ciştigul electoral şi demagogia. Voinţa majorităţii de care vorbeşte el nu are valoare decit dacă are in spate principii solide, acceptate de toată lumea. Băsescu nu are insă principii, şi nici caracter. Cu atit mai puţin obraz. Şi mai cred că, fiind social-democrat, trebuie să dovedim solidaritate şi grijă pentru cei singuri, pentru cei săraci şi pentru cei bolnavi. Dacă ar fi să declar cuiva război in Romania, aş declara război sărăciei.

– Vă mulţumim pentru interviul acordat, domnule Adrian Năstase.

– Cu multă plăcere. Vreau să vă mulţumesc şi eu şi să vă felicit pentru modul in care vă faceţi meseria de gazetari. Ziarul dumneavoastră, Gazeta de Sud, este un exemplu asupra modului in care s-a dezvoltat piaţa mass-media in Romania. Pentru mine e o plăcere să vizitez un ziar local de o asemenea anvergură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS