15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCheltuielile pentru spatiile comune ale blocurilor, motiv de disputa intre locatari

Cheltuielile pentru spatiile comune ale blocurilor, motiv de disputa intre locatari

Certurile, reclamatiile, grijile si obsesiile locatarilor de la bloc se acutizeaza toamna, o data cu primele temperaturi scazute, care aduc de regula pe listele de intretinere multe milioane de lei. Atunci, locatarii ce pareau pasnici incep sa cerceteze, sa analizeze, sa calculeze cum sa faca sa poata iesi cu bine la firul ierbii. Multe dintre suspiciunile proprietarilor legate de modul cum se calculeaza intretinerea pentru fiecare spatiu de locuit sau spatiu de folosinta comuna s-au dovedit, in timp, lucruri adevarate.

In Craiova, Asociatia de proprietari nr. 1, din cartierul 1 Mai, calculeaza intretinerea pentru apartamentele si spatiile comune pe care le administreaza in functie de detinerea microcentralei termice de apartament. Cel putin asa reclama locatarul Dumitru Cernea, de la blocul 1A, care sustine ca proprietarii care detin microcentrala termica de apartament nu contribuie la achitarea cheltuielilor de intretinere pentru spatiile comune folosite in bloc. Nu numai ca nu contribuie, sustine Dumitru Cernea, dar administratorul nici macar nu repartizeaza astfel de cheltuieli detinatorilor de microcentrale termice de apartament.

Pentru a lamuri problema locatarului care se simte inselat de administratorul care i-a calculat cheltuielile de intretinere, am apelat la seful Serviciului de coordonare a asociatiilor de proprietari din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan.

„Daca la Asociatia de proprietari nr. 1 din cartierul 1 Mai s-a procedat asa cum descrie locatarul Cernea nu este corect. Toate cheltuielile de intretinere a spatiilor folosite in comun din blocurile de locuinte se repartizeaza tuturor proprietarilor, indiferent daca detin sau nu microcentrala termica. Plata consumului propriu nu scuteste pe nimeni de cotele de intretinere pentru elementele comune. Exista si legislatie care obliga locatarii la astfel de plati. HG 400/2003 aproba normele metodologice de aplicare a Ordonantei nr.85/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobata si modificata prin Legea 234/2002. Daca cineva este nemultumit de modul cum s-a calculat intretinerea, are dreptul sa sesizeze administratorul sau presedintele de asociatie, care in termen de cinci zile sint obligati sa-i dea raspuns. Locatarul nemultumit ne poate sesiza si pe noi, in scris sau la telefonul 485101. Nemultumitul poate merge direct la instanta de judecata cu o plingere impotriva administratorului de asociatie“, a precizat Marian Giubelan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS