31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea „locuinta sociala“

Afacerea „locuinta sociala“

Primaria Bals a vindut cincizeci de locuinte sociale, desi legea prevede clar ca acestea nu pot fi decit inchiriate. Cu toate acestea, primaria le instraineaza, iar asta, cu vreo doua luni inainte ca vinzarea sa se aprobe in consiliul local! Un abuz care seamana leit cu cel comis sub comanda lui Vasile Bulucea in cazul Velodromului de la Craiova. Pe deasupra, ajunsi in „noile“ case, cei 50 de proprietari sint de fapt doar intre patru ziduri darapanate, unde nu exista nici curent electric, nici gaze, nici coloana menajera. Doar o spoiala de var, din cheltuiala locatarilor.

Proiectul de cumparare a celor 50 de garsoniere – situate la parterul fostului camin de nefamilisti al SMR Bals – a fost aprobat in noiembrie 2002, prin hotarirea nr. 67 a consiliului local. Potrivit art.2 al hotaririi, se prevede ca „aceste garsoniere sa fie amenajate ca locuinte sociale, cu finantare externa PHARE“. In schimbul unei sume infime – 9.130.775 de lei/garsoniera, primaria a achizitionat de la proprietar – un patron din oras – camerele, urmind sa le reabiliteze cu banii din finantare. In 2003 insa, locuitorii Balsului, in speta nevoiasii care facusera dosar la primarie solicitind o locuinta sociala, au fost anuntati de la primarie ca respectivele garsoniere nu vor mai fi inchiriate, ci vindute. Suma care li se propunea pentru a deveni proprietari a fost de 12.663.000 de lei, din care trebuia sa achite un avans de un milion, dupa care, timp de un an, rate lunare de un milion de lei. Imediat s-au gasit cumparatori: aceiasi nevoiasi, fara venituri mari sau chiar fara un loc de munca, pensionari, bolnavi, care au crezut ca a fi proprietar inseamna avantaje mai multe. Au achitat avansul si si-au luat in primire „noile“ case, fara sa stie ca de la consiliul local nu se daduse inca aprobare.

Aceasta a venit mai tirziu, prin luna septembrie, avind urmatoarea precizare: „din sumele incasate de la cumparatori se vor efectua platile necesare: de cumparare, 9.130.775 de lei, 650.000 de lei carte funciara si documentatie, 280.000 de lei – numar cadastru, 2.000.000 de lei – bransament si contorizare si 602.225 de lei – reparatii coloane menajere“.

„Unde sint banii nostri?“

Desi legea interzice, Primaria Bals a vindut cele 50 de garsoniere sociale. Este adevarat ca la pretul unei masini de spalat, insa locuinta respectiva nu face nici jumatate din suma. Sau, cum spun noii proprietari, face mai putin decit o baraca din placaj, in cimp.

„Am bagat 15 milioane dintr-un foc numai in reparatii: nu aveam closet, nici robineti, nici usi, nici ferestre. Nu cred ca poate cineva sa-si imagineze cum aratau incaperile. Aveam doar gratii la ferestre si excremente de mita… Curent nu avem – ne promit din iunie ca ne dau; apa, abia dupa ce am reparat noi conducta. De caldura nu mai vorbesc. Daca ar fi lumina, am pune si noi un resou…“, spune Ilie Ciobanu, unul dintre locatarii blocului G 5. Impreuna cu sotia, cei doi copii si o cumnata, barbatul a cumparat de la primarie nu o camera, ci doua, sa faca o casa adevarata.

„Aici nu se mai poate face nimic. Am cirpit cit am putut, am dat cu var, am facut din banii nostri instalatiile. Primaria ce mai face? Ne-au zis ca din banii de la noi aduc curent si repara coloana menajera. N-au facut nimic. Doar ne mint ca sa ne ia ratele lunare“.

O garsoniera si-a luat si Ilie Golasu, pensionar de 75 de ani, care venise cu sotia – Ana, de 80 de ani, tocmai din Craiova.

„A trebuit sa plec din casa mea si sa vin in Bals. Am stat la o ruda, dar cum am aflat de garsoniere, cum m-am imprumutat si am cumparat. Intii am luat o usa, cu 800.000 de lei, de la un vecin de sus. Apoi am pus geamuri – 100.000 de lei foaia. Cu cirpeli, reparatii, WC si chiuveta, am dat gata toate pensioarele de pina acum… Televizorul? Ma uit la el din pat. E mort, ca n-am lumina, da’ am radioul pe baterii! Mai fac un imprumut si-mi iau un resou pe butelie. Lumina – de la luminare. Intr-un fel e bine ca la virsta mea trebuie sa am luminarea aproape… Si de-aici, oricum nu mai plec“, a spus batrinul

De cind s-a lasat frigul, proprietarii de locuinte sociale au intrat in panica, mai ales ca au primit si amenintari de la primarie: ori accepta situatia, ori ii da afara. Iar cu zvonul asta, cum ca vinzarea a fost ilegala, s-au speriat de-a binelea.

„Noi nu vrem locuinte sociale. Acum sintem proprietari. Dar avem si noi niste drepturi, mai ales ca de platit platim! Unde sint banii nostri?“.

Primarul si viceprimarul neaga orice ilegalitate

Atit primarul, cit si viceprimarul neaga orice ilegalitate a actului de vinzare. „Nu stiu, nu m-am ocupat eu, vicele stie. Dar curent le pun saptamina viitoare“, arunca primarul Vitalie Stanciu mingea in ograda vecinului.

Ilie Diaconescu, viceprimarul Balsului, nu are un raspuns. Aducind argumente induiosatoare de genul „nu puteam sa-i las sa doarma in strada“, acesta incearca sa convinga ca, in lipsa finantarii PHARE, trebuia sa gasesca o cale ca acele garsoniere sa adaposteasca oameni. Si a gasit-o: sa le vinda. Bineinteles ca nu-si aminteste sa se fi luat aprobare pentru ele dupa ce le-a vindut, spunind ca, in mod cert, acolo o sedinta a fost, in care s-a discutat problema. In ceea ce priveste curentul si celelalte facilitati, vinovati sint proprietarii:

„De ce nu dau banii? Din ce ar vrea ei sa platesc? Pai numai curentul a costat 108 milioane de lei, pe care noroc ca i-am strins, asa ca saptamina viitoare vor avea curent. Sa dea banii si se rezolva si celelalte“, a mai spus vicele, uitind ca in contractul, ilegal, de vinzare-cumparare, este mentionat ca suma se poate achita in termen de 12 luni de la cumparare, cu rate de un milion de lei pe luna. Pina acum, mai mult de 50% dintre proprietari au platile la zi, citiva dind si ceva pe deasupra, numai sa scape mai repede de rate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS