16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii primesc numai orez, paste fainoase si fasole

Bolnavii primesc numai orez, paste fainoase si fasole

• Datorii de aproape un miliard pentru piine si de 700 de milioane de lei pentru lactate • Restantele la plata furnizorilor de medicamente se ridica la 51,8 miliarde de lei

Meniul pe care il primeste zilnic un bolnav internat in Spitalul Judetean Mehedinti se compune din orez, paste fainoase si fasole. Sumele de bani primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sint repartizate, in primul rind, pentru plata salariilor cadrelor medicale, apoi pentru achitarea datoriilor catre buget si pentru plata consumului de energie electrica. Abia pe locul patru, in ordinea prioritatilor, banii sint utilizati pentru achizitionarea de medicamente si materiale sanitare. Cit despre sumele alocate pentru masa bolnavilor internati, acestea nu pot asigura nici pe departe necesarul de hrana pentru refacerea organismului. In aceste conditii, mehedintenii au inceput sa se gindeasca daca e bine sa se mai duca la spital.

Spitalul Judetean Mehedinti are in prezent datorii de 900 de milioane de lei pentru produsele de panificatie livrate, la care se adauga 700 milioane de lei, pentru produsele lactate.

„N-avem bani de carne, numai de orez ne mai ramin. Pentru hrana bolnavilor ne revin 5-10 la suta din ceea ce primim. Pe lista de prioritati avem plata catre buget a datoriilor, plata salariilor, energia electrica, medicamente si materiale sanitare, si apoi hrana. Ne mai ramin niste bani pentru orez, paste fainoase si fasole. Ultima prioritate o reprezinta prestatorii de servicii. Avem la SECOM o datorie de trei miliarde de lei si cinci miliarde de lei la LOTUS“, a spus dr. George Moraru, directorul adjunct al Spitalului Judetean Mehedinti.

Datoriile totale ale spitalului, la sfirsitul lunii august, se ridicau la 86,7 miliarde de lei, din care 42 de miliarde lei reprezinta arierate pe 2002, iar 44 de miliarde de lei, datorii acumulate in 2003. Din cele 86,7 miliarde, numai pentru medicamentele achizitionate, datoriile se ridica la 51,8 miliarde de lei, la care se adauga 13,8 miliarde de lei pentru materialele sanitare. In cazul furnizorilor de servicii si alimente, restantele Spitalului Judetean se ridica la 12 miliarde de lei.

Conducerea Spitalului Judetean, deranjata de controalele CJAS Mehedinti

Reprezentantii celei mai mari unitati spitalicesti din Mehedinti sustin ca nu au primit decit cinci miliarde de lei din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, din cele 18 miliarde de lei, cit reprezinta valoarea serviciile medicale prestate.

„S-a negociat si s-a ajuns la concluzia ca se vor plati acesti bani in patru transe. S-au platit cinci miliarde de lei, prima data. A doua si a treia transa trebuia sa fie platite la sfirsitul lui iulie, dar nu s-a primit nici un ban. Avem de recuperat 13 miliarde de lei, bani care ne-ar asigura supravietuirea pentru aproape o luna“, a spus dr. George Moraru.

Conducerea Spitalului Judetean Mehedinti s-a aratat deosebit de deranjata de numarul prea mare de verificari, din partea Casei de Asigurari de Sanatate. „Se trimit controale peste controale, pentru a intirzia plata arieratelor pe 2002. Toata ziua anunta controale. O data, au stat o luna, iar alta data, cite doua-trei zile. Apoi au plecat fara sa dea buna ziua. Ne-au lasat in ceata, ca pe ala cu urechile lungi“, a mai precizat directorul adjunct al Spitalului Judetean Mehedinti. Directorul CJAS Mehedinti, medic Gheorghe Bunciu, a declarat ca va raspunde acuzatiilor conducerii Spitalului Judetean astazi intr-o conferinta de presa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS