16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrapelul instelat - mod de exprimare a patriotismului american

Drapelul instelat – mod de exprimare a patriotismului american

La mai mult de o luna dupa atentatele din 11 septembrie, patriotismul americanilor nu slabeste, dupa cum se vede din atasamentul lor fata de steagul instelat, simbolul natiunii. Drapelul se vinde ca piinea calda si este arborat pretutindeni. „Steagul este foarte popular de la atentate. Vindem tone intregi“, a marturisit un reprezentant al Bwild.com. Pe acest site de Internet, cu sediul in statul New York, se gasesc – la fel ca pe multe altele – o multime de articole impodobite cu steagul instelat. Printre toate aceste obiecte – de la portchei si papioane si pina la tricouri – cel mai de succes ramine insa drapelul in sine, de dimensiuni 90×150 de centimetri. Inainte de 11 septembrie, se vindeau numai citeva sute pe saptamina, la un pret intre 9,99 si 29,99 dolari, in functie de model. In prezent se vind trei-patru mii pe zi. Numeroase magazine si chiar site-uri de Internet au ramas cu stocurile goale. „Inainte nu vindeam mai deloc tricouri cu steagul, iar acum oamenii le adora“, a spus proprietara unui magazin de confectii din Washington. „A doua zi dupa atentate le-am vindut pe toate in doua-trei minute, la un pret de cinci dolari unul“, adauga ea. Pentru a-i multumi pe clientii nerabdatori care se ingramadeau in fata raioanelor goale, Fundatia Drapelului American, asociatie nonprofit, a propus sa imprime gratuit fotografii ale lui Old Glory, numele pe care americanii il dau steagului lor. „Multumim pentru sustinere si patriotism“, se poate citi pe site-ul sau de Internet (www.usflag.org), vizitat la mijlocul lunii septembrie de aproape un milion si jumatate de persoane. „Este un simbol, pentru a arata ca sintem mindri de tara noastra“, spune o hawaiana de 60 de ani, pensionara, care pe sub sacoul albastru are un tricou in culorile nationale. Drapelul clorat in rosu, alb, albastru se afla peste tot, ca si cum americanii ar trai un interminabil 4 iulie. Steagul instelat flutura pe toate edificiile publice ale capitalei si in jurul memorialului improvizat din fata cladirii Pentagonului.

El se afla si la bordul masinilor particulare, ca si pe peluzele caselor din suburbii, alaturi de dovlecii pregatiti de Halloween. „Pentru mine, semnifica durerea pentru ceea ce s-a intimplat la 11 septembrie. Arata ca sintem uniti si ca sustinem razboiul impotriva terorismului“, a spus Connie Moser, de 43 de ani, administrator financiar, care are prinsa de reverul vestei o insigna cu drapelul american. Posturile de televiziune programeaza filme potrivite ca tema, cum ar fi The Patriot cu Mel Gibson, iar steagul instelat nu dispare de pe ecrane nici in timpul pauzelor publicitare. Old Glory este fondul unui spot in care actrita Julia Roberts apeleaza la generozitatea concetatenilor ei, in numele Crucii Rosii americane si al victimelor atentatelor. Relaxat, Rashid Brown arboreaza drapelul national sub forma de portchei agatat la rucsac. „Este pentru sustinerea natiunii in aceasta criza, pentru a arata mindria de a fi american“, explica tinarul bucatar de culoare, in virsta de 24 de ani.

Americanii – mai mult furiosi decit socati dupa atentatele teroriste

Atentatele din 11 septembrie au provocat minia americanilor intr-un mod cum nu s-a mai intimplat de la asasinarea presedintelui John Kennedy, dar au avut un impact mai mic asupra moralului natiunii decit tragedia din 1963. In 1963, majoritatea americanilor au fost socati de asasinarea presedintelui lor la Dallas. In acest an, reactia comuna a fost minia, arata studiul realizat de Universitatea din Chicago. Asasinarea lui Kennedy a creat o reactie de rusine, in timp ce tragedia din 11 septembrie a dus la o unitate mindra a americanilor increzatori in guvernul si armata lor, la un nivel nemaiintilnit in ultimii 30 de ani. Peste 51 la suta dintre persoanele chestionate au marturisit ca au mare incredere in executiv, fata de media de 13,5 la suta in perioada 1996-2000. Armata americana se bucura de un nivel de incredere de 77 la suta, depasind cifra de 61 la suta atinsa in timpul razboiului din Golf. Din punct de vedere psihologic, asasinarea lui Kennedy pare sa fi avut un impact mai semnificativ decit atentatele, estimeaza Tom Smith, unul dintre specialistii care au realizat sondajul. Nu mai putin de 97 la suta dintre persoanele chestionate afirma ca le-a renascut patriotismul dupa atentate, 49 la suta au facut donatii pentru organizatiile de binefacere, 24 la suta au donat singe si opt la suta s-au oferit voluntari in diverse actiuni. Acest sondaj a fost realizat pe un esantion de 2.000 de persoane, in cele doua saptamini care au urmat atentatelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS