Scopul cocteilurilor smoothies este să vă dinamineze, să vă hrănească, să vă răcorească şi, nu în ultimul rând, să vă aducă un strop de plăcere.
Smoothies sunt sucurile de fructe sută la sută naturale, asemănătoare cu milkshake-ul ca textură şi consistenţă, dar fără lapte, frişcă, iaurt sau îngheţată în compoziţie. Doar pulpă de fruct, asezonată eventual cu o frunză de mentă. Pentru aceste cocteiluri este obligatoriu să aveţi acasă un blender.
Celebre încă din anii ‘60 în America şi Australia, smoothies au cunoscut un real succes în Europa abia în anii 2000. Importate întâmplător de trei britanici în 1998, ele sunt savurate acum de majoritatea europenilor.
Sută la sută fructe
La noi, smoothies se servesc cel mult sub forma „fresh-ului de portocale“, deşi nu este complicat să experimentaţi mixând şi alte fructe. Până la urmă, cocteilurile de acest gen se pretează de minune la improvizaţii.
Simbol al atitudinii pozitive, smoothie se caracterizează prin dulceaţa sa (de unde şi numele său: „smooth“ înseamnă dulce şi omogen). Această băutură omogenă şi consistentă este obţinută datorită vitezei de mixare a blenderului. Toate ingredientele sunt puse întregi în aparat pentru a-şi păstra maximul de vitamine.
Veritabil concentrat de „bunătăţi“, acest cocteil aduce o mare valoare energetică. Potrivit dieteticienilor, 250 de mililitri de smoothie conţin totalitatea aporturilor zilnice recomandate de vitamina C. Alt rol important al acestor băuturi este faptul că aduc o mare cantitate de fibre, ameliorând astfel tranzitul intestinal. Pentru a evita ca pulpa fructelor mixate să nu formeze un piure care nu poate fi digerat uşor, se adaugă suc de fructe la acest cocteil. După ce au fost preparate, smoothies se pot păstra o vreme la frigider şi se consumă în cel mai scurt termen posibil, pentru că fructele oxidează repede.
Reţete după gust
Toate ingredientele sau aproape toate pot intra în compoziţia băuturilor smoothies. Fructele alese trebuie să fie proaspete şi bine coapte, pentru un maximum de beneficii. În funcţie de sezon, amestecurile pot fi şi pe bază de citrice (portocale, lămâi, mandarine), fructe roşii (mure, coacăze, zmeură, căpşune, frăguţe, cireşe, afine), fructe cu seminţe (mere, pere, struguri) sau chiar cu sâmburi (piersici, nectarine, prune). De asemenea, pepenele verde şi pepenele galben pot intra în compoziţia ideală a preparatelor estivale. Puteţi adăuga câteva ierburi de grădină, după gust şi imaginaţie. Unii adepţi ai smoothies adaugă în preparatele lor suplimente alimentare (vitamine, acizi graşi, acizi aminaţi, proteine, oligoelemente, minerale).
Consumaţi-le cu moderaţie!
Adulţii nu trebuie să consume mai mult de două pahare pe zi (500 ml). Bineînţeles că această cantitate poate să varieze în funcţie de vârsta, greutatea corporală şi sexul persoanei, însă este reper general pentru o siluetă armonioasă. Problemele apar atunci când depăşiţi această limită şi încep să se adune kilogramele, fără să ştiţi exact din ce motive.
Consumul unui pahar de smoothies aduce mult mai multe beneficii decât unul de suc. În primul rând, conţinutul de fibre este mai ridicat şi veţi constata că vă oferă o senzaţie de saţietate pe o perioadă mai lungă. În al doilea rând, glicemia este ţinută sub control, deoarece pasta de fructe mixate se digeră mult mai greu decât sucul stors. La copii, consumul de smoothies trebuie să fie mai mic. Cei cu vârste cuprinse între unu şi şase ani au nevoie de până la 170 ml de suc, iar cei între şapte şi 18 ani nu au nevoie de mai mult de 350 ml, recomandă Academia Americană de Pediatrie. Cu toate că în majoritatea cazurilor de obezitate la copii există o legătură clară între această problemă şi consumul sucurilor, totuşi cercetările arată că aceste cocteiluri din fructe nu prezintă nici un pericol dacă sunt consumate cu moderaţie.

