28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Istoria Muzeului Figurilor de Ceară

Marie Grosholtz, devenită prin căsătorie Tussaud, creatoarea Muzeului Figurilor de Ceară, s-a născut în Franţa, la Strasbourg, pe 1 decembrie 1761 şi a murit pe 16 aprilie 1850. A învăţat arta modelării în ceară de la Philippe Curtius, un doctor în casa căruia mama ei lucra ca menajeră. Încurajată de acesta, Marie şi-a perfecţionat talentul, realizând portretele în ipsos şi ceară ale unor personalităţi ale vremii. Timp de nouă ani a fost profesoara de artă a surorii Regelui Ludovic al XVI-lea. Revoluţia Franceză din 1789 i-a schimbat total cursul vieţii. A fost întemniţată pentru legăturile avute cu familia regală, dar a scăpat ca prin minune de pedeapsa capitală. După ce a fost eliberată, a început să confecţioneze măşti mortuare pentru prizonierii ghilotinaţi pentru a-şi dovedi supunerea faţă de noii guvernanţi. În 1802, Marie Tussaud a plecat în Anglia împreună cu cei doi fii, aducând cu ea şi figurile de ceară moştenite de la mentorul care o iniţiase. Timp de 30 de ani, Madame Tussaud şi-a îmbogăţit colecţia şi a străbătut întreaga ţară pentru ca toţi să poată vedea şi atinge pe oamenii faimoşi ai epocii sau ai unor vremuri apuse. În 1835, ia naştere la Londra, pe Baker Street, ineditul muzeu ce îi va aduce celebritatea, dar şi respectul oamenilor pentru personalitatea ei puternică şi curajoasă, de care se va bucura până la sfârşitul vieţii. Expoziţia a fost mutată apoi în sediul actual din Marylebone Road, în 1884.
În muzeu se află câteva dintre figurile de ceară create chiar de Madame Tussaud, printre ele numărându-se cele ale lui Voltaire şi Benjamin Franklin, dar şi una care o înfăţişează chiar pe ea însăşi. Figurile de ceară sunt lucrate în mărime naturală şi procesul durează, de regulă, între şase luni şi doi ani, iar o astfel de operă de artă costă în jur de 75.000 de dolari.
Figuri de ceară nu se găsesc numai în Muzeul din Londra, ci şi în filiale ale sale din Amsterdam, New York, Las Vegas şi Hong Kong sau alte muzee din lume, dintre cele mai cunoscute fiind cel din Sankt Petersburg, considerat al doilea după cel din Londra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS