28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Un nou studiu a demonstrat ca gaurile negre gigantice, care se afla in inimile mai multor galaxii, sunt, de fapt, cele mai eficiente motoare de energie „verde“ din Univers.


„Daca am putea realiza un motor de masina la fel de eficient ca una dintre aceste gauri negre, am obtine combustibil «verde» pentru o distanta cu aproape un miliard de mile mai mare decât cea pe care o putem parcurge cu ajutorul unui galon (aproximativ patru litri – n.r.) de benzina. Acest lucru inseamna ca gaurile negre sunt, de fapt, verzi“, a declarat profesorul Steve Allen, liderul echipei de cercetatori de la Institutul Kavli, din cadrul Universitatii Stanford.


Potrivit site-ului Yahoo!News, aceasta descoperire, realizata cu ajutorul Observatorului NASA „Chandra“, ofera specialistilor noi informatii despre modul cum gaurile negre masive genereaza energie si cum afecteaza galaxiile in care se afla.


Gaurile negre sunt regiuni in spatiu unde gravitatea este atât de puternica incât materia si lumina nu mai pot scapa, o data ce depasesc asa-numitul „event horizon“ – o granita sferica ce inconjoara gaura neagra. Cu toate acestea, materia din apropiere, care nu a trecut inca de aceasta granita, elibereaza energie fie sub forma unei lumini difuze, fie sub forma unor jeturi compacte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS