15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStomatologie fără dram de gratuitate

Stomatologie fără dram de gratuitate

Aproape 1.400 de persoane din Dolj, majoritatea copii, nu vor mai avea dreptul la consultaţii şi tratament stomatologic gratuite, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în luna aprilie pentru asistenţa stomatologică

Cei 147 de medici stomatologi din Dolj care aveau încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru „Asistenţa medicală stomatologică – activitate curentă“ nu vor mai putea efectua nici un fel de serviciu gratuit. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a alocat fonduri în luna aprilie pentru asistenţa stomatologică, situaţia putând să se prezinte la fel şi în lunile mai şi iunie. Asta după ce, în luna martie, bugetul alocat serviciilor stomatologice scăzuse cu 30%, medicii primind un plafon lunar de câteva sute de lei.
Banii decontaţi lunar de CJAS Dolj pentru cabinetele stomatologice cu care se afla în relaţie contractuală erau oricum puţini, cam între 800 şi 1.500 de lei de cabinet (ca de altfel peste tot în ţară), însă cu ajutorul lor se tratau în jur de 1.400 de persoane din judeţ, majoritatea copii (conform raportării din luna februarie, când plafonul a fost aproape de media anului 2012). Unii medici stomatologi aveau valori de contract de 300-400 de lei pe lună, bani care ajungeau doar pentru câteva extracţii sau o proteză de calitate mai slabă, şi aceea suportată jumătate de pensionarul pacient.
De fapt, Casa deconta integral sau în proporţie de 60% anumite servicii stomatologice pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale. Din această lună şi până când se va reveni asupra deciziei (dacă se va reveni), toată lumea va plăti pentru serviciile efectuate în cabinetele stomatologice. „Poate că încearcă să taie câte puţin din banii alocaţi pentru fiecare serviciu medical. Au început cu noi, pentru că aici erau cei mai puţini bani, dar poate că vor continua şi în funcţie de reacţiile care vor fi“, cred unii stomatologi din Bănie. Aceştia sunt deranjaţi şi de faptul că nu au fost anunţaţi din timp de această decizie şi au apucat să efectueze servicii pe care, din lipsa fondurilor de la CAS, va trebui să le acopere din buzunar. „Nu pot să-i spun omului că nu s-au primit banii de la Casă şi că mai trebuie să plătească pentru lucrarea făcută, nu e corect faţă de el. Aşa că o să pun eu diferenţa de la mine“, a spus un stomatolog.

Copiii, cei mai afectaţi de decizia CNAS

Stomatologii din Dolj aflaţi în contract cu Casa au făcut o petiţie prin care cer lămuriri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Ministerul Sănătăţii. „Este ilegal ce s-a făcut. În noul contract-cadru eram prevăzuţi cu plata pentru anul 2013, nu are nici o logică această decizie, mai ales că nici nu s-a anunţat din timp“, susţin aceştia. Normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii de medicină dentară preventive şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontare de către CNAS pentru copiii cu vârsta până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale. Printre aceste servicii se numără consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi activităţile profilactice la copii.
De pe urma deciziei CNAS cel mai mult par a avea de suferit copiii, pentru că ei erau principalii beneficiari ai acestor gratuităţi, în special în mediul rural. „Noi mergeam prin şcoli şi grădiniţe şi îi educam pe copii în igiena orală, îi învăţam să se spele pe dinţi, îi tratam la nevoie. Acum nici acest lucru nu-l mai putem face“, a afirmat un stomatolog care are cabinet în mediul rural. Serviciile se efectuau în limita plafonului lunar, dar medicii susţin că aceste gratuităţi erau de mare ajutor pentru categoriile defavorizate. „Pe mine, 400 de lei pe lună de la CAS nu mă ajutau cu mare lucru, dar pentru un pensionar erau ceva“, a spus un alt stomatolog.    

Servicii gratuite doar în Urgenţă

Pentru că medicii stomatologi nu vor mai avea plafon de la CNAS pentru nici un fel de serviciu, asistenţa medicală stomatologică va mai putea fi asigurată gratuit doar prin Urgenţă. În Dolj, cabinet stomatologic care să funcţioneze în acest regim se găseşte la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Craiova şi la Spitalul „Filantropia“, cu specificarea că primul asigură asistenţă permanentă, iar celălalt până la ora 21.00. Aria serviciilor din Urgenţă este însă limitată, în sensul că aici nu se pot face extracţii, lucrări, control postoperator sau activităţi preventive.
În schimb, cei care ajung în Urgenţă, indiferent că este vorba de copii sau de adulţi, pot beneficia gratuit de tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare, tratamentul gangrenei pulpare, tratamente chirurgicale buco-dentare, imobilizarea luxaţiei dentare sau imobilizarea în cazul fracturilor. La UPU se rezolvă şi cazurile care ţin de chirurgia maxilo-facială, însă nu se pot face radiografii dentare, pentru că aparatul este uzat moral. „Cât să te trateze şi în Urgenţă? Dacă ai probleme, îţi fac cel mult un calmant sau îţi umblă la dinte cât să îţi scoată puroiul“, susţin medicii stomatologi.

CNAS dă vina pe Ministerul Sănătăţii

Într-o informare trimisă de CNAS către Mediafax se specifică faptul că „Ministerul Sănătăţii este cel care face politica sanitară în România, iar în acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenţă medicală stomatologică, cu precizarea că, în 2013, intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie“. În 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenţa medicală stomatologică au fost alocate 13 milioane de lei, faţă de 57,8 de milioane lei în 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS