24.3 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de posturi didactice rămase libere

Sute de posturi didactice rămase libere

Posturile didactice din învăţământul preuniversitar nu s-au ocupat nici după cea de a doua strigare din şedinţele publice, organizate după concursul de titularizare şi suplinire, derulat pe 2 august

În judeţul Dolj, din cele 693 de norme şi fracţiuni de norme pentru anul şcolar următor, 335 au rămas libere. „Cele mai multe catedre neocupate au rămas la muzică, fiind 22 de posturi, dar şi la învăţători, unde în prezent mai sunt 16 norme. La restul disciplinelor sunt norme şi fracţiuni de norme, adică între două şi zece ore. Şi astfel de situaţii sunt multe şi cuprind inclusiv disciplinele de bază. La matematică sunt trei şcoli cu ore, la limba română – patru. În ceea ce priveşte limbile străine, avem şase norme şi fracţiuni la engleză, la franceză mai sunt patru norme şi fracţiuni, la spaniolă avem câteva ore“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Prin urmare, şcolile nu au reuşit să-şi asigure necesarul de personal pentru toamnă, după concursul de titularizare, mai mult de jumătate din ofertă rămânând neacoperită. Situaţia este fără precedent.
Una din cauze este chiar modalitatea de organizare a concursului, care a creat haos. Deşi subiectele au fost naţionale, normele didactice nu au mai fost centralizate la nivel judeţean. Fiecare şcoală a avut posibilitatea de a fi centru de concurs, ceea ce a defavorizat în special unităţile de învăţământ din mediul rural, cu puţine ore, care nu au prezentat interes pentru candidaţi.

Cinci şedinţe publice

Lista cu posturile didactice libere pentru anul şcolar următor va fi completată săptămâna viitoare. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va afişa normele rămase libere după stabilirea directorilor. Pentru a asigura necesarul de cadre didactice în perioada imediat următoare, ISJ Dolj va organiza încă cinci şedinţe publice. Prima va fi pe 20 august, pentru pretransfer, pentru dascălii care vor să se mute dintr-un judeţ în altul, din mediul rural în urban, dar şi de la o şcoală la alta. Pe 28 august va avea loc detaşarea în interesul învăţământului a cadrelor didactice cu performanţe şcolare la unităţile de învăţământ care le solicită, iar pe 29 august vor fi completările de normă pentru titulari. În ultimele două zile ale lunii august se vor organiza şedinţe publice pentru suplinitori. Posturile rămase neocupate vor fi repartizate doar în regim de suplinire, chiar dacă sunt titularizabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS